Održan tečaj za vodiče A standarda na Malačkoj

utorak, 31.10.2023.

Tijekom dva vikenda u mjesecu rujnu i listopadu 2023.godine u planinarskom domu Malačka na Kozjaku održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a.

17 kandidata za vodiče A standarda iz različitih planinarskih udruga su pristupili tečaju (4 kandidata iz PD Sniježnica, Dubrovnik, po 2 kandidata iz PD Sveti Jure, Solin, PD Profunda, Brač i HPD Mosor, Split te po 1 kandidat iz PD Paklenica, Zadar, PD Sveti Jakov, Gornji Bitelić, PD Kličevica, Benkovac, HPD Malačka – Donja Kaštela, Kaštel Stari, HPK Sveti Mihovil, Šibenik i HPD Imotski, Imotski).


Slika.

Sva predavanja su se održavala u planinarskom domu Malačka. Tijekom tečaja kandidati su upoznati sa svim čimbenicima koje je potrebno zadovoljiti kod organiziranja i vođenja izleta, s obvezama i pravima vodiča, opremom koju koristimo pri kretanju te radu s grupom. Osim predavanja, uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje te transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata. Na završnoj, kombiniranoj vježbi su polaznici imali prilike primijeniti u praksi na tečaju stečena znanja i vještine.

Predavanja i vježbu prve pomoći je vodio Dario Maršić, magistar sestrinstva, mag.med.techn. uz podršku liječnika dr. Ive Jeličića. Vježba prve pomoći se provodila kroz 5 različitih modula na kojima su se kandidati upoznali s različitim situacijama koje se mogu desiti tijekom vođenja izleta. Podršku Dariu i Ivi su dali i gorski spašavatelji Tatjana Bračanov i Željko Arnautović.

Polaznici tečaja su pokazali veliki napredak iz dana u dan te su pokazali veliku zainteresiranost i motivaciju za stjecanje novih znanja. Obzirom na broj polaznika i instruktora svaki od polaznika je mogao proći sve vježbe samostalno te izravno pitati sve članove instruktorskog tima za dodatna objašnjenja.

Svi kandidati su dobili priliku na kraju tečaja da ukažu na ono što bismo mogli promijeniti prilikom održavanja tečaja, da daju svoj osvrt, kritiku ili pohvalu radu instruktorskog tima.

Posebne zahvale idu domaćinima iz HPD Malačka – Donja Kaštela koji su kao i uvijek napravili sve da se osjećamo kao kod kuće. Veliko hvala Mari i Marku Topiću koji su bili cijelo vrijeme tečaja na raspolaganju, bilo kroz kuhanje odlične hrane te pomaganju oko svih onih stvari koje se ne vide a potrebne su da bi tečaj bio uspješan.

Hvala polaznicima tečaja na pomnom praćenju predavanja i aktivnom sudjelovanju u svim vježbama i prihvaćanju savjeta instruktorskog tima.

Hvala instruktorskom timu u sastavu Gradimira Bumbak, Tatjana Bračanov, Natalija Andačić, Željko Arnautović, Denis Vranješ i Gordan Đirlić kao vodiči instruktori te Ana Kulušić, Petra Kuzmanić, Milan Terman i Dario Maršić kao vodiči instruktori – asistenti. Posebno hvala liječniku dr. Ivi Jeličiću izdvojenom vremenu i uloženom trudu.

Pozivamo budeće kolege vodiče s tečaja da nastave obnavljati i nadograđivati stečena znanja na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča, prisustvovanjem na stručnim seminarima, predavanjima i edukacijama, te razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Želim svima sreću u budućem radu te se radujem susretu na planinama.

Aleksandra Kuzmanić, voditeljica tečaja

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez