Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

ponedjeljak, 13.11.2023.

Vlada RH prošlog je četvrtka donijela odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. U tom Nacrtu prijedloga nekoliko članaka uređuje upravljanje planinarskim objektima koji se nalaze na zemljištu upisanom u zemljišne knjige kao vlasništvo Republike Hrvatske.

Nakon toga, u javnom prostoru pojavila se informacija s konferencije za novinare jedne političke stranke kako su njihovom peticijom spašeni planinarski domovi.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na činjenice. Naime, u vezi Nacrta prijedloga Zakona, kao ni u vezi bilo koje druge teme, Hrvatski planinarski savez i njegovi dužnosnici ni od jedne političke stranke nisu tražili niti su ih poticali i pozivali na bilo koji način da se u to uključe. Dakako da svatko može organizirati peticije, konferencije i druge aktivnosti, no nismo zapazili da je ta stranka o tome konzultirala Hrvatski planinarski savez, pa ni obavijestila da je po završetku prikupljanja potpisa peticija predana nekoj nadležnoj državnoj instituciji, niti da je na bilo koji način sudjelovala u doradama konkretnih odredbi povezanih s planinarskim objektima u tom Nacrtu.

Kao što je poznato, Hrvatski planinarski savez se iznoseći činjenice, zapažanja i konstruktivne prijedloge uključio 21. 9. 2023. u e-savjetovanje i uputio svoje stajalište i prijedloge HPS-a nadležnom ministarstvu, te je u skladu sa svojim Statutom i odlukama Izvršnog odbora poduzimao i poduzima sve potrebne radnje i aktivnosti za postizanje održivog rješenja za upravljanje planinarskim objektima. Nizom sastanaka, dopisa i izravnih kontakata tijekom e-savjetovanja i nakon njega, Hrvatski planinarski savez aktivno je surađivao s nadležnim Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva državne imovine te s još dva druga ministarstva čija je djelatnost neizravno povezana s pitanjima planinarskih objekata. Iako postignuta rješenja i zakonski izričaji nisu idealni ni optimalni, zbog čega Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge ne mogu s time biti u potpunosti zadovoljni, potrebno je imati u vidu da se jedino na taj način bilo moguće izboriti za poboljšanja zakonskog teksta u odnosu na izvorni Nacrt prijedloga Zakona. Novim uređenjem zakonskog teksta napravljen je značajan iskorak u smjeru uvažavanja uloge planinarskih udruga, na način kako je to sažeto navedeno u objavi Hrvatskog planinarskog saveza od petka 10. studenoga 2023.

Hrvatski planinarski savez

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH upućen u saborsku proceduru

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH upućen u saborsku proceduru

10.11.2023.

Na svojoj 262. sjednici 9. studenoga 2023. Vlada RH donijela je odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. Za planinarske udruge i članstvo taj je zakon značajan jer se posebnim člankom definira upravljanje i korištenje planinarskih objekata koji se nalaze na zemljištu uknjiženom kao vlasništvo Republike Hrvatske.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez