Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

ponedjeljak, 20.11.2023.

Slika.Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a, a na njemu je sudjelovalo 35 voditelja planinarskih škola iz svih krajeva Hrvatske. Seminar je vodila zamjenica pročelnika Komisije za školovanje HPS-a Petra Gilja.

Slika.Tijekom seminara predstavljene su, objašnjene i raspravljene sljedeće teme:

  • Sustav školovanja u HPS-u
  • Program opće planinarske škole
  • Organizacijske zadaće voditelja planinarske škole
  • Metode rada i ishodi učenja - glavni naglasci predavanja i vježbi opće planinarske škole
  • Didaktička sredstva: Planinarski udžbenik, standardizirane prezentacije i metodički priručnik za opće planinarske škole
  • Provjera znanja u planinarskoj školi
  • Vježba planinarske orijentacije – primjer prijenosa i primjene znanja u općoj planinarskoj školi
  • Osnovne komunikacijske vještine i njihova primjena
  • Tematska rasprava: Iskustva i prijedlozi voditelja planinarskih škola

Predavanja su pripremili i održali Petra Gilja, Dubravko Balent, Karoline Supina Vrabec, Alan Čaplar, a u sklopu seminara izvedena je i vježba planinarske orijentacije.

Sudionici su pokazali visoku razinu zainteresiranosti za sve prezentirane sadržaje te su aktivno iznosili svoja zapažanja, iskustva, pitanja i prijedloge. U okviru seminara raspravljena su razna pitanja vezana uz primjenu programa i izvođenje opće planinarske škole. Kao pomoć i potporu za daljnji rad za sve sudionike Komisija za školovanje HPS-a osigurala je Metodičke priručnike za voditelje i izvoditelje općih planinarskih škola. Svi sudionici ocijenili su seminar veoma uspješnim i korisnim te iskazali zainteresiranost za još takvih seminara i radionica.

Slika.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH upućen u saborsku proceduru

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH upućen u saborsku proceduru

10.11.2023.

Na svojoj 262. sjednici 9. studenoga 2023. Vlada RH donijela je odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. Za planinarske udruge i članstvo taj je zakon značajan jer se posebnim člankom definira upravljanje i korištenje planinarskih objekata koji se nalaze na zemljištu uknjiženom kao vlasništvo Republike Hrvatske.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez