Nova generacija čuvara planinske prirode HPS-a

ponedjeljak, 11.12.2023.

Objava 2023-12-1

Povodom Međunarodnog dana planina, u subotu 9. prosinca 2023. u planinarskom domu „Omanovac“ na Psunju, održana je promocija novih čuvara planinske prirode HPS-a. Tim svečanim činom obilježen je završetak školovanja novih čuvara planinske prirode kojima želimo uspješno djelovanje u matičnim planinarskim udrugama i javnom prostoru. Osim diplome, novim čuvarima planinske prirode uručene su iskaznice, značke, tkane oznake i majice po kojima ćete ih prepoznati na terenu.
Čuvari planinske prirode HPS-a, generacija 2023.:

 1. Bahorić Luka, DPIOPV Osmica, Karlovac
 2. Balaž Borna-Ivan, PD Grafičar, Zagreb
 3. Basara Damir, DPIOPV Osmica, Karlovac
 4. Čavara David, HPD Runolist, Zagreb
 5. Fabing Valentino, HPD Bršljan-Jankovac Osijek
 6. Francuz Dario, HPD Sokolovac, Požega
 7. Karakaš Josip, HPD Bršljan-Jankovac, Osijek
 8. Komerički Snježana, PD Bistra, Donja Bistra
 9. Košutić Tanja, HPD Željezničar, Zagreb
 10. Lukiški Markač Gabrijela, HPD Pinklec Sveta Nedelja
 11. Lukša Helena, HPD Papuk, Virovitica
 12. Markovčić Elvis, PD Krndija, Našice
 13. Marks Katarina,    PD Krndija Našice
 14. Matkov Vesnica, HPD Papuk, Virovitica
 15. Novaković Andrea, HPD Želježničar, Zagreb
 16. Paik Sergej, PD Psunj, Pakrac
 17. Paljar Kristijan, HPD Papuk, Virovitica
 18. Perković Vedrana, HPD Bršljan-Jankovac, Osijek
 19. Radović Roberta, PK Extrem, Čakovec
 20. Savić Anita, HPD Gojzerica, Požega
 21. Stojanović Sanja, HPD Gojzerica, Požega
 22. Šnajder Ivica, HPD Gojzerica, Požega
 23. Tabak Ivica, HPD Bršljan-Jankovac, Osijek
 24. Tosenberger Otmar, PD Đakovo, Đakovo
 25. Vlahoviček Natalija, PD Bistra, Donja Bistra
 26. Vučevac Mia, PD Grafičar, Zagreb


Najbolji uspjeh na tečaju su ostvarili, redom prema postignutom broju bodova:

 1. Tabak Ivica, HPD Bršljan-Jankovac, Osijek
 2. Paik Sergej, PD Psunj, Pakrac
 3. Lukiški Markač Gabrijela, HPD Pinklec, Sveta Nedelja
 4. Tosenberger Otmar, PD Đakovo, Đakovo
 5. Radović Roberta, PK Extrem, Čakovec.

Najbolji esej napisao je Dario Francuz, HPD Sokolovac. Najbolju grafičku obradu eseja napravila je Perković Vedrana, HPD Bršljan-Jankovac, Osijek s jedinstvenim autorskim fotografijama prirode Papuka, a Savić Anita, HPD Gojzerica, Požega izradila je esej u obliku slikovnice za djecu.

Tečaj je organizirala Komisija za zaštitu prirode HPS-a u suradnji s javnom ustanovom Park prirode Papuk tijekom dvaju vikenda, 14./15. listopada i 28./29. listopada 2023. godine. Papuk je u travnju 1999. godine proglašen parkom prirode, a 2007. postao je član UNESCO Svjetske mreže geoparkova kao prvi geopark iz Hrvatske.

Teorijski dio nastave na tečaju i smještaj polaznika bio je u HEP Nastavno-obrazovnom centru u Velikoj. Gospodin Marko Doboš, stručni suradnik za biologiju upoznao je polaznike s parkom prirode koji su tijekom dvaju vikenda imali stručno vođenje po terenima Papuka. Uz izvrsnu interpretaciju Marka Doboša, što je odmah bila i korisna edukacija za polaznike, obišli su sve istaknute prirodne znamenitosti Papuka. Na geolokalitetima Trešnjevici i Rupnici imali su priliku vidjeti vulkansku prošlost Papuka i oblike vulkanskih stijena sličnih onima na Islandu. Na poučnim stazama Dva hrasta, Grofovoj stazi i Lapjaku saznali su puno o kulturi i povijesti prostora na Papuku, i zašto je Papuk zbog svoje flore, faune i geološke baštine postao zaštićeno područje. Vođeni posjeti interpretacijskim centrima parka prirode, geoinfo centru Voćin te kući Panonskog mora u centru za posjetitelje u Velikoj nadopunili su znanje polaznika tečaja, pa Komisija za zaštitu prirode očekuje da će HPS u Slavoniji imati visoko motivirane i dobro educirane čuvare planinske prirode.

Tečaj se održao po prihvaćenom programu, ali predavači za svaki novi tečaj prilagođuju i moderniziraju sadržaj predavanja. Tako je ove godine zbog zakonskih promjena osvježeno poglavlje „Sustav zaštite okoliša i prirode u RH i EU“ te značajno unaprijeđeno poglavlje „Zaštita voda u planinskim područjima“. Poglavlje „Flora i fauna planina“ podijeljeno je na dva poglavlja „Životinjski svijet planina“ u kojem su dodani sadržaji o prijenosnicima i bolestima koje životinje mogu prenijeti na ljude, a „Biljni svijet planina“ obogaćen je sadržajima specifičnim za područje Papuka.

Predavači na tečaju su bili Alan Čaplar, prof.dr.sc. Davor Škrlec, prof.dr.sc. Nenad Buzjak, prof.dr.sc. Ivan Martinić, dr.sc. Eduard Kletečki i Marko Doboš. Kako bi se što bolje upoznali sa svojim budućim zadaćama u planinarskim udrugama, prvi put su na tečaju svoja iskustva s polaznicima podijelili čuvari planinske prirode Miro Klasiček, Dubravko Šincek, a uz pomoć tehnologije online su se pridružili Daniela Delale Nađ i Davor Špac. Velika vrijednost održanog tečaja je umrežavanje i upoznavanje članova planinarskih udruga. Tako se budući čuvari planinske prirode mogu uspješnije organizirati i provoditi buduće aktivnosti, surađujući međusobno, kao i sa ostalim dionicima koji su prisutni u planinskom prostoru. Tajnica Komisije, Sanja Škrlec vodila je organizacijske poslove tečaja, komunikaciju s polaznicima i bila je osoba koja je uvijek svima pri ruci za rješavanje problema. Svaki vikend tečaja polaznici su anonimno ispunili evaluacijski upitnik koji je koristan izvor informacija za Komisiju za unaprjeđenje tečajeva. Idući tečaj za čuvare planinske prirode planira se održati u proljeće 2025. godine u Dalmaciji.

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.














footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez