Raspis za pristupanje ispitu za naslov „Instruktor alpinizma“- Zimski dio

utorak, 12.12.2023.

Ispit se sastoji od dva dijela – zimskog i ljetnog. Prvi, zimski dio ispita održat će se 3. i 4. veljače 2024. godine na području prijevoja Vršić u Sloveniji. Drugi dio ispita održat će se tijekom proljeća u Paklenici.

Prijave za zimski dio ispita primaju se do 4. siječnja 2024. godine na e-mail adresu alpinizam@hps.hr s naznakom „Prijava na ispit za instruktora alpinizma“.

Kandidate prijavljuju alpinističke jedinice registrirane pri KA HPS koje prijavom potvrđuju da je kandidat njihov redovan član ili, ukoliko je član nekog drugog društva registriranog pri HPS-u, da sudjeluje na njihovim školama.

U prijavi mora biti navedeno ime i prezime kandidata, te godina stjecanja naslova „alpinist“. Prijava mora sadržavati i presliku iskaznice s plaćenom članarinom za tekuću godinu ili za 2024. godinu(kandidati koji pristupe zimskom dijelu ispita moraju do tada imati plaćenu članarinu za 2024. godinu), te ostale dokaze o tome da kandidat ispunjava dolje navedene uvjete. Priloženi dokumenti mogu biti u word, pdf, jpg ili excel formatu.

UVJETI ZA PRISTUPANJE ISPITU

• Članstvo u HPS-u, kandidata prijavljuje alpinistička jedinica registrirana pri KA HPS. Alpinistička jedinica jamči za istinitost informacija o radu na školama i vođenju tečajaca u smjerove koje je kandidat naveo u prijavi.

• Naslov “alpinist” koji dodjeljuje KA HPS; Ukoliko je kandidat stekao ovaj naslov prije 2009. godine, dužan je priloženim penjačkim kartonom dokazati da zadovoljava aktualne važeće uvjete potrebne za polaganje ispita za naslov “alpinist”.

UVJETI KOJIMA SE DOKAZUJE ISKUSTVO RADA NA ŠKOLAMA I MOTIVIRANOST ZA SUDJELOVANJE U EDUKACIJI BUDUĆIH ALPINISTA

• Sudjelovanje na najmanje pet alpinističkih škola u svojstvu asistenta, predavača ili voditelja škole nakon stjecanja pripravničkog naslova, od čega na najmanje jednoj školi nakon stjecanja naslova alpinist.

Kod navođenja popisa škola na kojima je kandidat sudjelovao, potrebno je navesti godine u kojima su se škole održale, te kratki opis zadataka koje je kandidat imao na svakoj od navedenih škola (npr: vođenje škole/držanje određenog predavanja/pomoć na vježbama/vođenje tečajaca u smjerove).

UVJETI KOJIMA SE DOKAZUJE SPOSOBNOST VOĐENJA TEČAJACA I MANJE ISKUSNIH PARTNERA U ALPINISTIČKE SMJEROVE I SMJEROVE OD VIŠE DUŽINA

• Ispenjano najmanje 8 različitih alpinističkih ili dugih sportskih smjerova (dužih od 100 metara) u suhoj stijeni s tečajcima, od čega najmanje 2 nakon stjecanja naslova alpinist.

• Ispenjano najmanje 4 različitih zimskih alpinističkih smjerova ili alpinističkih smjerova u zimskim uvjetima s tečajcima ili mlađim pripravnicima, od čega najmanje 2 zaleđena slapa, pri čemu je kandidat bio vođa naveza ili grupe, odnosno penjao najteže dužine i većinu smjera u vodstvu.

Navesti imena, ocjene i dužine smjerova, područje u kojem se smjer nalazi, mjesec i godinu uspona, mjesto u navezu i ime penjačkog partnera/ice.

• Ispenjano najmanje 6 alpinističkih smjerova (neovisnu o tipu smjera) u navezu s alpinističkim pripravnicima (mlađim ili starijim) nakon stjecanja naslova alpinist.

Navesti imena, ocjene i dužine smjerova, područje u kojem se smjer nalazi, mjesec i godinu uspona, mjesto u navezu i ime penjačkog partnera/ice.

• Kandidat prilaže i cjelokupni penjački karton ili popis 30 najboljih ispenjanih alpinističkih smjerova po svom izboru.

Ispit se polaže u dva dijela (ljetni i zimski) pred komisijom koju sačinjavaju licencirani instruktori alpinizma KA HPS, a fokus kod ocjenjivanja kandidata je na sposobnosti prenošenja znanja iz određenog broja tema.

Zimski dio ispita

• Na „zimskom“ dijelu ispita prijavljeni kandidati dobit će zadatak da unaprijed pripreme jednu od tehnika koja se predaje na zimskim alpinističkim školama odobrenim od strane KA HPS, te je prezentiraju pred ispitnom komisijom i ostalim kandidatima. Zimski dio ispita će ujedno funkcionirati i kao seminar na kojem će se raspravljati o modernim saznanjima vezanim uz znanja i vještine potrebne za alpinizam u zimskim uvjetima.

Ljetni dio ispita

• Na „ljetnom“ dijelu ispita prijavljeni kandidati dobit će zadatak da pred ispitnom komisijom prezentiraju dvije tehnike/teme koje se predaju na ljetnim alpinističkim školama odobrenim od strane KA. Za razliku od zimskog dijela, kandidati neće znati unaprijed koje će tehnike/teme s popisa morati prezentirati.

Pisani seminar

• Osim položenog zimskog i ljetnog dijela ispita, kandidati su dužni napisati i predati seminar o jednoj od tehnika/tema koje se predaju na zimskim i ljetnim alpinističkim škola odobrenim od strane KA HPS, a po vlastitom izboru. Nakon provjere točnosti, seminari će biti dostupni alpinističkoj zajednici kao izvor informacija.

Zbog logističkih okolnosti broj kandidata koji mogu pristupiti ispitu je ograničen, a u slučaju prijave većeg broja kandidata, ispitna komisija zadržava pravo da odabere najiskusnije kandidate, uzimajući u obzir i potrebe KA, te alpinističkih jedinica pri KA HPS.

Za sve dodatna pitanja ili informacije kandidati se mogu obratiti na e-mail adresu vedrana.simicevic@gmail.com

Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez