Donesena prva presuda u povijesti Hrvatske za zagađenje neke jame!

subota, 06.01.2024.

Zagađenje speleoloških objekata veliki je i dugogodišnji problem na području primorske i gorske Hrvatske. Zahvaljujući volonterskom radu speleologa, kroz inicijativu Čisto podzemlje, zabilježeno je preko 1000 špilja i jama na teritoriju Republike Hrvatske koje su direktno ugrožene ilegalnim odlaganjem otpada. Takva praksa zabranjena je Zakonom o zaštiti prirode te su po istom zakonu propisane novčane kazne za ova nedjela. Koliko nam je poznato, do današnjeg dana, u Hrvatskoj nitko nije bio kažnjen za ilegalno bacanje otpada u krško podzemlje.

Prije nekoliko dana donesena je presuda za ilegalno odložen otpad u speleološkom objektu, prva u modernoj povijesti Hrvatske. Naime, JU Natura Histrica je krajem 2022. godine u suradnji sa SD Underground organizirala speleološko-ekološku akciju čišćenja otpada iz jame kod samostana u blizini naselja Kloštar na podrčju Općine Vrsar. Za vrijeme akcije iz jame je izvučeno preko 17 m3 raznovrsnog otpada, među kojim je prevladavao otpad koji se može povezati s ugostiteljskom djelatnošću. U svom tom otpadu pronađene su crne vreće za smeće u kojima su se nalazili stari ugostiteljski stolnjaci, ali i 20-tak cjenika na kojima su navedeni podaci vlasnika obrta. Kako se radilo o više desetaka cjenika te mnogo ugostiteljske opreme, moglo se lako povezati da je sav otpad koji je ubačen u jamu došao s istog izvora.

Nakon provedene speleološko-ekološke akcije, speleolozi su napravili službeni izvještaj popraćen fotodokumentacijom koji su predali JU Natura Histrica. Predana dokumentacija bila je dovoljna kako bi nadležna javna ustanova pokrenula prekršajni postupak prema vlasniku navedenog ugostiteljskog obrta čije je smeće pronađeno u jami. Prekršajna prijava pokrenuta je početkom 2023. godine, te se proces na prekršajnom sudu odvijao kroz cijelu 2023. godinu kroz nekoliko ročišta. Na prva dva ročišta okrivljena stranka se nije odazvala, već je preko branitelja opravdala svoj izostanak. U mjesecu rujnu održalo se treće ročište na koje se okrivljenica također nije odazvala pa je sud izdao dovedbeni nalog za iduće zakazano ročište krajem studenog. Na navedeno ročište stranka je dovedena u pratnji policije te se pred sudom branila šutnjom.

Dana 28. prosinca 2023. godine, Općinski sud u Pazinu, stalna služba u Poreču , donio je presudu da je okrivljenica kriva za onečišćenje speleološkog objekta te joj je izrečena minimalna novčana kazna u visini 1320 eura koju za fizičke osobe propisuje Zakon o zaštiti prirode. U obrazloženju presude stoji da „počinitelj prekršaja je osoba koja vlastitim činjenjem ili nečinjenjem ili posredstvom druge osobe počini prekršaj“ te "pošto očevidaca o ilegalnom odlaganju otpada u speleološki objekt nije bilo, a s obzirom da je otpad okrivljenice pronađen u speleološkom objektu, sud drži da je ista i odgovorna za počinjenje prekršaja".

Ova presuda simbolički je jako važna za speleološku javnost i sektor zaštite prirode, jer takve presude nisu česte, dapače prema riječima speleologa navedena presuda je prva takve vrste u recentnoj povijesti Hrvatske. Speleolozi i zaljubljenici u prirodu vjeruju da je ovom važnom presudom postavljena pravna osnova te da će u budućnosti biti lakše kazneno goniti neodgovorne pojedince koji onečišćuju naše podzemlje. Naime, važno je reći da oni koji zagađuju špilje i jame izravno ugrožavaju naše zajedničke zalihe podzemne pitke vode. Ipak, zajedničkim radom speleoloških udruga i državnih institucija, stvari se pomalo mijenjaju u pozitivnom smijeru.

Izvor: Čisto podzemlje

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez