Tradicionalni 12. pohod na najviši vrh Požeške gore

srijeda, 17.01.2024.

U organizaciji HPD "Sokolovac" Požega - Planinarske sekcija "Kapavac" Zakorenje i ove godine je održan tradicionalni pohod na najviši vrh Požeške gore "Kapavac".

Početak planinarske godine po običaju počinje u Zakorenju malom pitomom Slavonskom mjestu kojega pohode brojni planinari željni užitka, hodanja i dobre zabave. Kao i prijašnjih godina planinarska društva iz kontinentalne Hrvatske njih 16 odazvalo se pozivu domaćina te njih oko 200-tinjak je krenulo u pohod na Požešku goru.

Prije samog polaska domaćin je organizirao planinarski doručak: tradicionalne slavonske gastro specijalitete te poznate tekuće pripravke ovoga kraja. Ispred organizatora sve su pozdravili te najavili pohod predsjednik HPD "Sokolovac" Požega Bruno Horvat, predstavnik sekcije "Kapavac" Zakorenje Slavko Lončarević dok se ispred pokrovitelja zahvalio svim sudionicima Tomislav Galić direktor TZ Zlatni Papuk.

Slika.

S obzirom na vjetrolom te brojno srušeno drveće koje je ostalo iza nedavnog nevremena u Požeškom kraju planinari su hodali nešto izmijenjenom rutom. Bez obzira na izmjene svi gosti ostali su zatečeni prekrasnom prirodom i snijegom koji je prekrivao stazu. Zbog navedenih okolnosti tradicionalno slavonsko kolo članovi Kuda "Berda" iz Brestovca zajedno sa ostalim planinarima otplesali su ispod samoga vrha radi sigurnosti svih sudionika.
Veselo druženje gostiju, planinara te ostalih trajalo je više od sat vremena uz vatru, pjesmu i ples nakon čega se krenulo nazad u Zakorenje.

Sve sudionike pothvata u Vatrogasnom domu u Zakorenju čekao je tradicionalni ručak grah s kobasicom te glazba uživo. Veselje i zabava su trajali do kasnih večernjih sati.

Vodiči izleta su bili Dražen Jakoubek, Dragan Davidović i Branimir Bartolović ispred HPD "Sokolovac" Požega. Ovaj planinarski susret je značajan i zanimljiv zbog činjenice da osim osvajanja vrhova planinari i izletnici plešu kolo na neto osvojenom vrhu u tradiciji s mjestom u kojemu se nalaze. Kao i svake godine za sigurnost svih sudionika bili su zaduženi članovi HGSS-a. Pokrovitelji manifestacije i ove godine su bili Općina Brestovac, Požeško-slavonska županija i Turistička zajednica Zlatni Papuk.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez