150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva

petak, 09.02.2024.

Akcija za listu prirodu

Povodom obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Komisija za zaštitu prirode HPS-a provodi akciju pod nazivom "150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva".
U akciju želimo uključiti planinarska društva iz svih krajeva Hrvatske na način da svako društvo ili više njih zajedno organizira barem jednu ekološku akciju kojom će doprinijeti promicanju načela Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Akciju može organizirati više planinarskih udruga i možete uključiti udruge izvan HPS-a koje promiču zaštitu prirode, obrazovne institucije, javne ustanove zaštićenih područja, i sl.
Preporučene vrste ekoloških akcija:

 1. uklanjanje otpada s planinarskih putova i u njihovoj bližoj okolini: na prilazima planinarskim objektima, parkiralištima, iz potoka, jama, ...
 2. uređenje postojećih neodržavanih staza uz uvažavanje načela minimalnog utjecaja na prirodu
 3. uređenje odmorišta na planinarskim putovima korištenjem prirodnih materijala i postavljanje oznaka od prirodnih materijala s upozorenjem da se otpad ne baca u prirodu
 4. mjere uštede energije i vode u planinarskim objektima
 5. kompostiranje biološkog otpada kod planinarskih objekata
 6. organizirana sadnja drveća
 7. organizacija planinarskih izleta korištenjem javnog prijevoza i željeznice
 8. botanički vrt uz planinarski objekt s autohtonim vrstama bilja tog kraja
 9. postavljanje kućica za ptice u okolici planinarskih objekata
 10. kako se ponašati u prirodi za male planinare (djecu) – izleti, radionice

Ukoliko želite sudjelovati u akciji, molimo vas da ispunite obrazac na poveznici ili dostavite informacije o planiranoj ekološkoj akciji na mail adresu HPS150za150@gmail.com do 15. ožujka 2024. godine. Ako namjeravate organizirati više ekoloških akcija za svaku trebate poslati posebnu prijavu.
Osnovne informacije koje su na potrebne za evidenciju su:

 1. Naziv planinarske udruge i partnera u akciji (komunalno poduzeće, šumarija, i sl.)
 2. Vrsta ekološke akcije ( s popisa preporučenih ili vaš prijedlog akcije)
 3. Ime osobe u planinarskoj udruzi koja je odgovorna za organizaciju i provedbu ekološke akcije
 4. Kontakt osobe koja je odgovorna za organizaciju i provedbu ekološke akcije (email, telefon)

Provedbu ekološke akcije koju ste predložili trebate dokumentirati:

 1. Napisati i poslati izvještaj o akciji (što je napravljeno, koliko je ljudi sudjelovalo u akciji, …)
 2. Dostaviti fotografije akcije - od početnog okupljanja, fotografije ljudi, odvijanja akcije, te na kraju grupna fotografija svih sudionika
 3. Dostaviti nam videosnimku početka, tijeka i kraja akcije - ovisno o tome koliko ste u mogućnosti snimiti.

Rok za provedbu za sva društva je 31. listopad 2024. godine do kada treba poslati dokumentaciju o održanoj ekološkoj akciji na email HPS150za150@gmail.com

Od pristiglih materijala Komisija za zaštitu prirode će složiti prezentaciju koja će biti prikazana na događanjima koja će HPS organizirati povodom obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva.
Planinarsko društvo koje najbolje organizira i provede ekološku akciju Komisija za zaštitu prirode predložit će Izvršnom odboru HPS-a za dodjelu godišnjeg priznanja.
Ispred Komisije za zaštitu prirode koordinatorica akcije je Daniela Delale Nađ (email: HPS150za150@gmail.com, tel: 091 3855 302).

150 godina HPS-a

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez