Izvršni odbor HPS-a donio odluku o organiziranju Hrvatske ženske ekspedicije »Mt. Everest 2009«

ponedjeljak, 12.02.2024.

Do 2008. godine se 171 žena popela na Mount Everest, ali kad je dana 11.02.2008. godine na svojoj redovnoj sjednici Izvršni odbor HPS-a donio odluku o organiziranju Druge hrvatske ženske ekspedicije »Mt. Everest 2009« želja je bila da ih bude još. Toj odluci je prethodio uspjeh Prve hrvatske ženske ekspedicije „Cho Oyu 2007“ tijekom koje se ukupno pet djevojaka iz Hrvatske popelo na taj šesti najviši vrh na svijetu koji se sa svojom visinom od 8201 m diči na granici Tibeta i Nepala, a udaljen je 30-ak km od Mt. Everesta. Mt. Everest, (tib. Qomolangma, nep. Sagarmatha, lim. Chajamlungma, kin. Zhumulangma, eng. Mount Chomolungma), najviša je točka na zemaljskoj kontinentalnoj kori sa visinom od 8848 metara iznad razine mora. Bilo je mnogo pokušaja osvajanja tog najvišeg vrha, a u tome su uspjeli Novozelađanin Edmund Hillary i nepalski Sherpa Tenzing Norgay 1953. godine rutom preko južnog prijevoja. Nakon njih krenuo je niz uspona na krov svijeta, ali u tom nazovimo to tako “muškom izazovu” do vrha se "probila" i žena. Dana 16. svibnja 1975. godine vrh najviše planine na svijetu osvojila je Junko Tabe iz Japana i time potakla brojne alpinistice da krenu njenim stopama.

Prvi Hrvat koji je osvojio Mt. Everest bio je naš proslavljeni alpinist Stipe Božić koji se na njega popeo čak dva puta- 1979. g., te ponovo 1989. g. i dugi niz godina bio jedini Hrvat na krovu svijeta. Stoga je ta Druga hrvatska ženska himalajska ekspedicija „Everest 2009“, organizirana od strane Hrvatskog planinarskog saveza i u čijem su penjačkom sastavu bile isključivo žene, imala poseban značaj. Nedugo nakon povratka sa ekspedicije „Cho Oyu 2007“ po glavama cura se motala ideja o daljnim penjanjima, a kako se bližila 135. obljetnica organiziranog planinarenja u Hrvatskoj i nije bilo boljeg način za to obilježavanje od ponovnog okupljanja ekipe i organiziranja druge ekspedicije, ovaj put na najviši vrh svijeta.

Izvršni odbor HPS-a je donio odluku i ubrzo nakon toga krenule su intenzivne pripreme. Cure su organizirano, intenzivno i predano vježbale, planinarile, penjale podižući svoju kondiciju, brzinu i tehničke i vještine. Vrlo često su već u u petak nakon posla uzimale ruksake i opremu te jurile na vikend- treninge po planinama Hrvatske i Slovenije te Alpama. Ključni doprinos kvalitetnim i opsežnim pripremama dala je upravo Prva ženska ekspedicija i iskustvo boravka na velikim visinama jer su cure „znale“ što ih čeka imajući na umu da je Everest preko 600 m viši od Cho Oyu što nosi dodatne opasnosti, pa traži još bolju spremnost i tima i svake pojedine članice.
Nakon 14 mjeseci intenzivnih fizičkih, ali i psihičkih i financijskih priprema, 11 hrabrih žena je krenulo u osvajanje najvišeg vrha na planetu.

Kako je prošla sama ekspedicija i kako su se 4 žene popele na Vrh svijeta s čime je Hrvatska u to vrijeme postala jedina zemlja na svijetu u kojoj se više žena nego muškaraca popelo na Mt. Everest čitajte u svibnju kada će biti 15. godina od ekspedicije koja je zlatnim slovima upisana u povijest hrvatskog alpinizma.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez