Seminar o digitalnom topografskom snimanju speleoloških objekata

nedjelja, 03.03.2024.

Za vikend 24.- 25. veljače 2024 održan je seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi u organizaciji Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza u domaćinstvu SU Estavela i JU Park prirode Učka koja je ustupila na korištenje smještaj u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi za potrebe seminara. Voditelj seminara bio je Dino Grozić, instruktor speleologije.

Okupljanje sudionika započelo je već u petak u večernjim satima, a seminar je službeno započeo u subotu u 9 h blokom predavanja koji je obuhvaćao teme uvoda u digitalno topografsko snimanje i korištenje DistoX-a, korištenje softvera topoDroid i Qave za crtanje speleoloških objekata te Android uređaja koji se mogu koristiti u tu svrhu uz prikaz tipičnih strategija topografskog snimanja speleoloških objekata.

Nakon bloka predavanja krenuo je praktični dio seminara. Polaznici su podijeljeni na dvije grupe te dodatno grupirani u parove.

Dok je jedna grupa uvježbavala ispravno kalibriranje Distox-a ispred Doma za mlade u Lovranskoj Dragi, druga grupa je započela s digitalnim topografskim snimanjem pećine Oporovina, nedaleko od Lovranske Drage. Po završetku zadataka, grupe su zamijenile uloge.

neki opis neki opis

U nedjelju je program seminara započeo praktičnim radom u grupama na temu izvoza podataka iz TopoDroid-a za daljnju obradu u programima za obradu nacrta i obradu podataka prikupljenih topografskim snimanjem speleoloških objekata. Po završetku praktičnog rada na računalu, predstavljen je program Survey Scraper za automatiziranu obradu podataka snimanja te program za obradu speleoloških nacrta Csurvey i njegove mogućnosti u kombinaciji s TopoDroidom. Prikupljeni su izvezeni podaci digitalnog topografskog snimanja pećine Oporovine te izrađen kolaž svih izrađenih nacrta za usporedbu. Snimljena je zajednička fotografija svih sudionika te je seminar službeno završio oko 14 h. U okviru seminara bio je osiguran lagani ručak i večera tijekom subotnjeg programa te nedjeljni doručak za sve sudionike.

neki opis neki opis

Na seminaru je sudjelovalo 26 polaznika iz 9 speleoloških udruga te 10 instruktora/demonstratora i 3 logističara.

Instruktori i demonstratori: Dino Grozić (SO PDS Velebit, SU Estavela), Lovel Kukuljan, Tin Tepavac (SU Estavela), Marina Grandić, Gorana Perić, Luka Ivančić (SO PDS Velebit), Stipe Maleš, Nicola Rossi (SO HPD Željezničar), Anita Trojanović (SO HPD Sniježnica), Jurica Jagetić (SU Kraševski zviri)

Sudionici seminara i logističari :

  • SU Estavela: Sara Mikičić, Tomislav Milićević,Renata Jerković, Ivana Dujmović, Sarah Klešin, Matko Jaspić, Luka Peloza
  • SO PDS Velebit - Mia Šepčević, Barbara Domitrović, Olga Jerković Perić, Sofija Antic, Vedran Ferenčak, Mislav Sajko
  • SO HPD Željezničar - Mirna Šandrić, Sara Anđela Perić, Tina Ugrinović
  • SO HPD Sniježnica: Goran Jerković, Andrea Dizdar, Miro Marijanović
  • SK Ozren Lukić: Velimir Ivačić, Damir Janton, Zvonimir Penava
  • SO Imber: Sanda Doljanin, Zdravka Dedic
  • SU Međimurje: Nikola Pongrac, Mate Zoričić
  • SK Had: Aleksander Fabriš, Antonio Ciceran
  • SO HPK Sv. Mihovil: Jelena Mandić
  • DDISKF: Marsela Alić

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez