Izvješće o održanom Tečaju za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice – 2. i 3. ožujka 2024., Zagreb / Medvednica

utorak, 05.03.2024.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s HPD „Željezničar" iz Zagreba, kao suorganizatorom, dana 2. i 3. ožujka 2024. godine, održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice.

Teorijski dio tečaja je održan u prostorijama HPD „Željezničar" u Zagrebu, a praktični dio na odabranim planinarskim putovima Medvednice.

Voditelj tečaja bio je Nenad Greblički, HPD „Japetić“, markacist instruktor, voditelj radne skupine za školovanje Komisije za planinarske putove HPS-a te povjerenik za područja Samoborskog i Žumberačkog gorja. U izvedbi teorijskog i praktičnog dijela tečaja sudjelovali su: Iva Žulić, PDS „Velebit“ Zagreb, markacistica voditeljica te povjerenice za područja Hrvatskog Zagorja i Međimurja, Mladen Golubić, HPD „Garjevica“ Čazma, markacist voditelj i povjerenik za planinarske putove Moslavine i Bilogore te Željko Radovanić, HPD „Runolist“ Zagreb, markacist voditelj i povjerenik Komisije za Medvednicu, dok je u je teorijskom dijelu tečaja sudjelovao Hrvoje Gold, HPD „Vihor“ Zagreb, markacist instruktor i voditelj Komisije.

U praktičnom dijelu tečaja, na pokaznim vježbama, pomagali su također i iskusni markacisti i suradnici Komisije Zvonko Lovreković, HPD „Željezničar“, markacist voditelj i zamjenik povjerenika za Medvednicu, Dantea Krnčević Šarac i Gordana Miklec, HPD „Runolist“ Zagreb, markacisticice voditeljice te Jerko Trošelj, PD „Planinorci“, markacist voditelj i povjerenik za planinarske putove Like.

Prvi dan tečaja obuhvatio je teorijski dio koji se održava prema Programu tečaja za markaciste. Kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima, polaznici su upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), vrstom radova na planinarskim putovima, organizaciji markacista, popratnim administrativnim obrascima i postupcima, planinarskim obilaznicama, informatičkim rješenjima (mrežne stranice Komisije, Registar planinarskih putova, obilaznica i markacista, Interaktiva karta, Prijenos nadležnosti nad putovima), a upoznati su i s ciljevima i načinom provedbe projekta „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima provjere znanja, što pokazuje njihovo zanimanje za teme uređenja planinarskih putova.

Na praktičnom dijelu tečaja polaznici su uz nadzor markacista instruktora i markacista voditelja, obnovili više putova na Medvednici. U prvom dijelu praktičnog dijela tečaja je prikazan markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča, posebno na raskrižju planinarskih putova.

U drugom dijelu polaznici su raspoređeni u šest grupa te su sa svojim instruktorima otišli na dodijeljenu stazu te se tamo u praksi upoznali s pripremom markacijske akcije te obnavljanjem markacija.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Tečaj je uspješno završilo 39 članova sljedećih planinarskih udruga iz Zagreba: HPD „Gorščica“, HPD „Kapela“, HPD „Runolist“ Zagreb, HPD „Zagreb Matica“, HPD „Željezničar“, HPK „Vučje Bratstvo“, PD „Medvednica“, PD „,Naftaplin“, PD „Planinorci“, PD „Zagreb“, PDS „Velebit“, te HPD „Lipa“ Sesvete, PD „Stubičan" Donja Stubica, HPD „Zaprešić“ Zaprešić, te predstavnice Parka Prirode Žumberak - Samoborsko gorje, članice HPD „Japetić“ Samobor.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi.

Zahvaljujemo upravi HPD-a „Željezničar“ na suorganizaciji i domaćinstvu te osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na Medvednici, kao i na ostalim hrvatskim planinama na kojima djeluju planinarske udruge novih školovanih markacista, pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Radi velikog zanimanja za pohađanjem tečaja 9. i 10. ožujka 2024. održati će se još jedan tečaj za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 19.Slika 2 od 19.Slika 3 od 19.Slika 4 od 19.Slika 5 od 19.Slika 6 od 19.Slika 7 od 19.Slika 8 od 19.Slika 9 od 19.Slika 10 od 19.Slika 11 od 19.Slika 12 od 19.Slika 13 od 19.Slika 14 od 19.Slika 15 od 19.Slika 16 od 19.Slika 17 od 19.Slika 18 od 19.Slika 19 od 19.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez