Nepoznao o poznatom: Web stranica

ponedjeljak, 18.03.2024.

Među prvim planinarskim web-stranicama na hrvatskom internetu uspostavljene su 1997. planinarske stranice hrvatskih planinara. Stranice su postavljene na javnom računalu Srca 24. ožujka 1997.

Prva adresa stranica bila je www.plsavez.hr. Nakon prestanka rada Hrvatske pučke stranke web adresa hps.hr je postala slobodna. Ovu adresu htjelo je mnogo udruga koje koriste kraticu HPS (Hrvatski plivački savez, Hrvatski pikado savez, Hrvatski pčelarski savez, Hrvatski plesni savez, ...) ali, usprkos tome što u planinarstvu nije cilj biti prvi, Hrvatski planinarski savez je bio prvi koji je uspio obaviti registracijski proces.


e-aplikacije

Izgled web stranica se tijekom godinama mjenjao. Sadašnji izgled ustanovljen je 2020 godine. Sadržajno, stranice su od samog početka nastojale biti središnja adresa na kojoj se u Hrvatskoj mogu dobiti informacije o planinarstvu, planinarima i planinama. Osim 'uobičajenih' članaka (novosti iz planinarskog svijeta, rada udruga, rada komisija) na stranici se nalazi i interaktivna karta planinarskih puteva, vrhova i objekata, te poveznice za dvije mobilne aplikacije: eHPS i infoHPS.

Web HPS-a ima oko 1000 pojedinačnih stranica, a pribrojimo li tome oko 2400 objavljenih vijesti i nekoliko stotina privitaka (dokumenata, izvješća, objava, pravilnika i sl.) te digitaliziranu zbirku časopisa Hrvatski planinar, dolazimo do podatka o otprilike 50.000 stranica različitih planinarskih sadržaja. Rijetko koja organizacija na svojem webu nudi toliku količinu sadržaja kao HPS. Statistika posjećenosti pokazuje da se najviše pretražuju podaci o najpopularnijim kontrolnim točkama HPO-a i planinarskim kućama. Veliku posjećenost imaju i vijesti na webu HPS-a, popisi planinarskih vodiča i obilaznika HPO-a i Interaktivna planinarska karta Hrvatske.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez