Izvještaj o održanom ispitu za instruktore alpinizma u organizaciji KA HPS-a

ponedjeljak, 18.03.2024.

U subotu, 3. veljače 2024. godine na Vršiću u Sloveniji održan je zimski dio ispita za instruktore alpinizma u organizaciji Komisije za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza. Ispit je vodila instruktorica alpinizma Vedrana Simičević, a ispitnu komisiju su pored nje činili još i instruktori alpinizma Domagoj Bojko i Siniša Atlija.

Ispit za instruktore održan je u ovakvom formatu prvi put nakon 14 godina. Planirano je da se nakon zimskog dijela održi i ljetni dio ispita, te kandidati potom izrađuju i završni seminar.

Zimskom dijelu ispita su pristupili kandidati Bojan Rafaj i Bojan Novak iz Riječkog alpinističkog kluba, Tea Čalogović iz Alpinističkog odsjeka Mosor, Rene Lisac iz alpinističkog odsjeka HPD Željezničar, te Goran Glumac iz alpinističkog odsjeka HPD Zagreb-Matica. Svi navedeni kandidati ispunili su zadane uvjete iskustva u alpinističkim smjerovima i radu na alpinističkim školama potrebne da bi pristupili ispitu.

Ispit je održan na terenu ispod Prisojnika. Kandidati su za ispit na Vršiću dva tjedna unaprijed dobili zadanu temu koju su morali prezentirati na terenu kao da je predaju na zimskoj alpinističkoj školi. Ispitna komisija je osim provjere točnosti izvođenih tehnika naglasak pri ocjenjivanju stavila na pedagoškom pristupu u pokazivanju tehnika i kvaliteti prenošenja znanja. Od kandidata se prethodno tražilo i da imaju znanje o mogućim alternativama izvođenja pojedine tehnike koje su mogli usmeno objasniti. Nakon izvođenja svake tehnike članovi komisije i kandidati su kratko raspravljali o varijantama izvođenja pojedine tehnike.

Kandidati Lisac i Glumac su odlično odradili zimski dio ispita, dok je kandidatima Rafaju, Čalogović i Novaku ispitna komisija zadala dodatni zadatak.

Ljetni dio ispita za instruktore održat će se u Paklenici.

Tekst izvještaja: Vedrana Simičević

Slike: Vedrana Smičević, Luka Fućak, Rene Lisac

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez