Izvješće o održanom Tečaju za markaciste i Sastanku održavatelja i korisnika planinarskih putova na području Dalmacije i Jadranskih otoka - južni dio - 23. i 24. ožujka 2024. u Pl. domu Malačka

utorak, 26.03.2024.

U organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a i suorganizaciji HPD "Malačka", Donja Kaštela održan je 23. i 24. ožujka 2024. u planinarskom domu "Malačka" Tečaj za markaciste, s polaznicima iz južne Dalmacije (od Kaštele do Dubrovnika), Zagore i dalmatinskih otoka. Uz tečaj je u subotu 23. ožujka 2024. održan i sastanak predstavnika planinarskih udruga i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova na tom području.

Tečaj za markaciste

Teorijski i praktični dio tečaja održani su u Planinarskom domu "Malačka" i okolnim planinarskim putovima.

Voditelj tečaja bio je Sven Pavlaković, PK „Horizont“ Velika Gorica, markacist instruktor, član Komisije za planinarske putove i povjerenik za Karlovačko područje, Banovinu i Kordun. U izvedbi teorijskog i praktičnog dijela tečaja sudjelovali su Hrvoje Gold, HPD „Vihor“, markacist instruktor i voditelj Komisije za planinarske putove, Matija Perić, markacist instruktor, član Komisije i povjerenik za Gorski Kotar, Frane Medak, HPD "Grabovica" Ploče, markacist voditelj i povjerenik Komisije za Biokovo, Ivica Ercegovac, HPD "Kamenar" Šibenik, markacist voditelj i povjerenik Komisije za Dalmaciju i Dalmatinsku zagoru te Ante Bigava, HPD "Mosor" Split, markacist voditelj i povjerenik Komisije za Dalmaciju i Dalmatinsku zagoru, koji je odradio veliki posao u organizaciji Tečaja.

Teorijski dio tečaja, koji se održava prema Programu tečaja za markaciste, održan je u subotu u Planinarskom domu "Malačka". Kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima polaznici su upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), planinarskim obilaznicama, vrstom radova na planinarskim putovima, organizaciji markacista, alatom i priborom za označavanje planinarskih putova, a obaviješteni su i s ciljevima, načinom provedbe i njihovom ulogom u projektu „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura (SOPI)“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a kao suradnjom Komisije i kartografije HGSS-a na razvoju mrežnog programa Sigurne staze.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko obrazovanje završili pismenim ispitom na kojem su postigli visoki prosjek rezultata, iskazujući svoje veliko zanimanje za teme uređenja planinarskih putova. Tijekom predavanja polaznici su često postavljali konstruktivna pitanja i produbljivali znanje o klasičnim temama markiranja, ali i o informatičkoj podršci, dokumentiranju i progamu "SOPI".

Još jednom je u nedjelju prevrtljivo vrijeme s jutarnjim pljuskom spriječilo obnavljanje markacija u sklopu praktičnog dijela tečaja. Nakon prezentacije markacističkog alata i pribora, koja u novije vrijeme osim uobičajenih boja i kistva sve više uključuje i teže alate i strojeve potrebne za postavljanje planinarskih putokaza, polaznicima je demonstrirano održavanje putokaza (popravak smjera ploče) na lokaciji iznad samog doma, nakon čega su svoje prve markacije crtali na priručnim komadima drva i kamena u dvorištu Planinarskog doma. Za kraj su sa svojim instruktorima obišli početne dionice tri planinarska puta koji polaze od doma uz čišćenje vegetacije i konstruktivnu raspravu što je na tim dionicama dobro markirano, a što bi trebalo poboljšati.

Svi polaznici su uspješno završili i praktični dio i dobili zaslužene dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Marakcist. Tečaj je uspješno završilo 38 članova sljedećih planinarskih udruga: NOPD "Koćari", HPD "Malačka", PD "Sveti Jakov", HPD "Ante Bedalov", HPD "Sniježnica", HPD "Kozjak", PD "Hvar", HPD "Imotski", HPD "Hum", PK "Split", PK "Gojzerice" Split, PD "Imber", PD "Svilaja", HPK "Kline", HPD "Veliko Brdo", PD "Perun" i HPD "Mosor".

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi -> Pregled..

Svim novim markacistima želimo da čim prije nastave primjenjivati stečena znanja, a zbog velikog interesa i brojnih prijava koje nisu mogle biti prihvaćene zbog ograničenog broja mjesta Komisija razmatra dopunu godišnjeg plana tečajeva s još jednim tečajem na području Dalmacije.

Posebno zahvaljujemo domaru Planinarskog doma "Malačka" i njegovoj ekipi koji su Tečaj popratili logistikom na hotelskoj razini usluge.

Sastanak Komisije i predstavnika planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova

Na sastanku su predstavljeni ustroj i djelovanje Komisije za planinarske putove HPS-a, zadaće markacista, projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a, te suradnja Komisije i odjela kartografije HGSS-a u razvoju mrežnog programa Sigurne staze kao i mogući oblici međusobne suradnje Komisije, planinarskih društava, zaštićenih područja, HGSS-a i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova na tom području.

Sastanak je vodio Hrvoje Gold, markacist instruktor Komisije za planinarske putove HPS-a, a sastanku su prisustvovali predstavnici JU Nacionalni park Mljet; PK Split Split; HPK Sveti Mihovil, Šibenik; PD Perun, Podstrana; HPD Malačka, Donja Kaštela; HPD Hum, Vis; PD Imber, Omiš; HPK Kline, Gornje Igrane; SAK Ekstrem Makarska; HPD Biokovo, Makarska;Sv. Jakov, Bitelić; PD Svilaja, Sinj; PD Mljet, Mljet; HGSS stanice Makarska i Planinarskog saveza Dubrovačko-Neretvanske županije.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 22.Slika 2 od 22.Slika 3 od 22.Slika 4 od 22.Slika 5 od 22.Slika 6 od 22.Slika 7 od 22.Slika 8 od 22.Slika 9 od 22.Slika 10 od 22.Slika 11 od 22.Slika 12 od 22.Slika 13 od 22.Slika 14 od 22.Slika 15 od 22.Slika 16 od 22.Slika 17 od 22.Slika 18 od 22.Slika 19 od 22.Slika 20 od 22.Slika 21 od 22.Slika 22 od 22.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez