Prikazivanje VR filma „Alex Honnold: The Soloist VR“ u Zagrebu

četvrtak, 28.03.2024.

Slika.U četvrtak 28. ožujka 2024. u VR kinu KEK u Zagrebu počelo je prikazivanje penjačkog filma „Alex Honnold: The Soloist VR“, snimljenog tehnikom virtualne stvarnosti.

Penjač Alex Honnold postao je planetarno poznat kad je 2018. film o njegovom podvigu u stijeni El-Capitana dobio Oskara za najbolji dokumentarni film. Nakon toga, 2021. godine Alex Honnold upustio se u novu avanturu: u solo usponima bez ikakvog osiguranja ispenjao je teške smjerove na najspektakularnijim velikim stijenama Alpa. Poznati filmaš Jonnathan Griffith dokumentirao je to VR 3D 360° tehnologijom, koja gledatelje teleportira na vertikalne stijene, stotine metara iznad tla, gdje iz neposredne blizine mogu promatrati nevjerojatnu vještinu penjanja na ivici života i smrti.

Tehnologija virtualne stvarnosti široj je publici do sad bila poznata ponajviše po animiranim igrama. Manje je poznato da je posljednjih godina VR tehnologija uznapredovala do te mjere da su se u njoj počeli snimati cijeli filmovi. VR film „Alex Honnold – The Soloist VR“ nastao je u koprodukciji Mete, a osvojio je niz nagrada u kategoriji VR filma, uključujući i nagradu na filmskom festivalu u Cannesu.

Film se prikazuje u prvom hrvatskom VR kinu KEK u Petrinjskoj 51 u centru Zagreba. Kino je pokrenuo poznati hrvatski putopisac i multimedijski umjetnik Davor Rostuhar, autor projekata „Ljubav oko svijeta“, „Polarni san“ i „Hrvatska iz zraka“. Ulaznice su dostupne na web-stranici kina: www.vrkino.kek.hr.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez