OSI - Pruži mi ruku na Oštrcgradu

utorak, 02.04.2024.

Slika.

U sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza „Pruži mi ruku OSI“ HPD Željezničar je u subotu 23. ožujka 2024. organizirao izlet na Oštrcgrad na Ivanščici. Na izletu je sudjelovalo 39 sudionika od kojih je bilo 16 osoba sa zdravstvenim teškoćama ili invaliditetom. Njih, njihove pratnje i „željezničare“ te je subote spojila ideja projekta „Pruži mi ruku OSI“ koja kao cilj ima pružiti priliku svima da osjete dobrobiti planinarenja te boravka u prirodi i dobrom društvu.

Planinarska ekipa se okupila kod crkve sv. Ane u centru Lobora od kuda kreću markacije. Prvo krećemo u brijeg asfaltnom cestom koja prelazi u širi kolni put kojim se uspinjemo između šuma i livada. Zanimljivost je paralelno uz šumski put trasiranje pristupne ceste prema planinarskoj kući Majer. Naime, svako malo nailazimo na građevinske strojeve. Prelazimo preko prijevoja na drugu stranu brda i zatim šumom širim šumskim kolnim putem. Na odvojku za planinarsku kuću nekolicina sudionika se odvojila prema kući, a ostatak ekipe je nastavio prema vrhu. Stižemo do markiranog odvojka za Oštrcgrad. Uslijedilo je 10-ak minuta oštrog uspona na Oštrcgrad. Sama gradina je u vrlo lošem stanju te je potreban izuzetan oprez. Zbog toga se većina sudionika posvetila okrijepi i odmoru, dok je nekolicina uz pratnju otišla pogledati što je ostalo od ruševina. Nakon toga uslijedio je povratak do planinarske kuće Majer. Tamo je bila gastro točka uz hitove s domaće pop i rok scene. Svi smo se sretni i zadovoljni vratili do Lobora.

Veseli činjenica da izleti imaju sve više poklonika koji su oduševljeni idejom i rado se odazivaju na izlete, vesele se boravku u prirodi i druženju s ljudima dobre volje te s nestrpljenjem očekuju nove izlete i izazove, a to svoje veselje boravka u prirodi rado prenose i na svoje poznanike i prijatelje pa je „PMR OSI obitelj“ svakim izletom sve veća i veća.

Posebno hvala Mariju Kovačiću na „GSS“ akciji i svim pratnjama na izletu. Glavnom vodiču izleta Ivanu Kobeščaku hvala na vođenju izleta.

Željko Brdal

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez