Poziv na markacijske akcije na Medvednici - 27. 4., 11. 5. i 8. 6. 2024.

srijeda, 10.04.2024.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) pridružuje se akcijama HPS-a koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Tako na području Medvednice Komisija organizira zajedničke akcije uređenja planinarskih putova, tj. čišćenja od raslinja, obnove markacija i postavljanja stupova s putokazima. Na akcije se pozivaju planinarska društva koja djeluju na području Medvednice. Organizaciju i provedbu akcija vodi povjerenik Komisije za područje Medvednice sa suradnicima. Akcije će se održati na u suradnji s planinarskim društvima održavateljima planinarskih putova koji će se uređivati.

U ovom proljetnom periodu predviđene su tri zajedničke markacijske akcije planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na Medvednici. Tu akcije ne prestaju, već na jesen se predviđa nastavak akcija s obzirom na potrebe.

Prva akcija održava se 27. 4. 2024 na istočnom dijelu Medvednice s polazištem akcija na Gorščici uz suorganizaciju HPD-a Gorščica koja za tu priliku ustupa svoj dom na Gorščici. Kao domaćin nudi posebnu priliku da se mi markacisti osim rada na stazama družimo nakon rada uz roštilj i muziku kao i da porazgovaramo o problemima s kojima se susrećemo, s ciljem unaprijeđenja naše suradnje i rada. Postoji i mogućnost da se prenoći u vlastitoj vreći za spavanje u šatorima i to dvije noći što ovisi o odazivu. Prva noć s petka na subotu, a druga sa subote na nedjelju ovisno o vašem interesu.

Zato Vas molimo da nam na mail zvonko.lovrekovic1@gmail.com pošaljete odgovor da li dolazite na akciju i kada te da li planirate spavanje. Na taj način ćete pomoći u boljoj organiziraciji akcije, pripremi materijala (boje), pribora (kistove) i alata te trase putova na kojima će se raditi.

Prilikom prve akcije uređivat će se put broj 1 od Mađarevog brega preko Gorščice do Ročića sjenokoše, zatim put 24 od Vidovca do Gorščice odnosno do izvora Mrzljak, put 24 od Vidovca do Križnog hrasta, zatim dio puta 35 od Križne jele do spoja sa putom broj 1 na Leščici. U toku tjedna oformit će se grupa za postavljanje stupova koja će pomoću kombija HPS-a dostaviti stupove do najbliže točke na trasi gdje će stupovi biti postavljeni.

Druga akcija će se održati u centralnom dijelu Medvednice 11.5.2024. u organizaciji i pod vodstvom povjerenika Komisije za područje Medvednice, a u suorganizaciji planinarskih društava HPD Pliva i PD Planinorci te u suradnji sa Hrvatskim šumama. Polazište akcije biti će Pongračeva lugarnica u neposrednoj blizini planinarskog doma Risnjak.

Treća akcija održati će se 8.6.2024. na zapadnom dijelu Medvednice u organizaciji i pod vodstvom povjerenika Komisije za područje Medvednice te suorganizaciju PD Medvednica na području od Susedgrada do Grajfove kopanje. Sa polazištem akcija na Ponikvama.

Detalji za drugu i treću akciju, kao i najava jesenskih akcija, slijede u narednim obavijestima.

Još jednom pozivamo da odgovorite na ovaj dopis bez obzira da li ćete prisustvovati akcijama ili ne, kako bi mogli detaljno isplanirati akcije. Ukoliko dolazite na akciju zamolili bismo da javite dan i vrijeme dolaska i odlaska.

Povjerenik za područje Medvednice

Komisije za planinarske putove HPS-a

Željko Radovanić, v.r.

Najnovije vijesti

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

18.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez