Planinarski pohod Od Ivane do Tadije 2024.

utorak, 23.04.2024.

U nedjelju 21.travnja 2024. godine na našem Dilju održan je tradicionalni planinarski pohod „Od Ivane do Tadije“. Ovim planinarskim pohodom planinari PD „Dilj gora“ iz Slavonskog Broda na jedinstven način odaju počast svojim sugrađanima i velikanima ne samo hrvatske, nego i svjetske književnosti – Ivani Brlić-Mažuranić i Dragutinu Tadijanoviću. Poznato je kako su i na Ivanu i na Tadiju neizmjeran utjecaj imali Dilj i njegove zelene šume, potoci i livade te su 2011. godine brodski planinari odlučili po prvi puta organizirati izlet ne samo za planinare nego i sve zainteresirane građane. Od tada se pohod, s iznimkom nesretne COVID 2020. godine, redovno održava, na ponos i veselje Diljevaca i mnogobrojnih gostiju planinara.


Slika.

Okupljanje je počelo u 9 sati uz planinarski doručak dobrodošlice, a potom je sve okupljene na početku pohoda prigodnim riječima pozdravio dopredsjednik PD „Dilj gora“ Goran Bašić nakon čega se moglo započeti s hodanjem. Kao i proteklih godina, na raspolaganju planinarima bile su tri planinarske staze – prva od planinarskog doma „Đuro Pilar“ do Antene na Košarevcu, druga od doma preko ljetnikovca Brlićevac(u kojem je Ivana Brlić – Mažuranić napisala veliku većinu svojih djela) do „Šume Striborove“ te nazad do doma i naposljetku treća i najduža koju je odabrala većina planinara koji su sudjelovali na pohodu – od doma „Đuro Pilar“, preko Brlićevca, izvora i svetišta sveta Petka, brda Pribudovac s pogledom na Glogovicu i okolna sela te rodne kuće Dragutina Tadijanovića u Rastušju i „Šume Striborove“ kružno nazad do doma. Po povratku sa staza za sve planinare bio je osiguran planinarski grah i piće po izboru te se proslava uz dobru glazbu nastavila do kasnih poslijepodnevnih sati. Na pohodu je sudjelovalo gotovo 200 planinara, većinom domaćina, ali bilo je puno i gostiju i to iz Požege, Čazme, Županje, Ivanić Grada, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Sve se odvijalo pod budnim okom dežurnih članova HGSS-a iz Stanice Slavonski Brod, koji srećom nisu imali potrebe za intervencijama.

Napomenimo još kako ovaj pohod ima dodatnu težinu jer se održao u godini u kojoj brodski planinari slave 100 godina organiziranog planinarstva u Slavonskom Brodu za što je PD „Dilj gora“ jedno od dobitnika ovogdišnje nagrade Štit Berislavića koju dodjeljuje Grad Slavonski Brod upravo u ovo vrijeme. Aktivnosti Diljevaca nastavljaju se i slijedećih vikenda kada je završnica Opće planinarske škole koju pohađa 31 brodska planinarka i planinar. Oni će završnim izletom na Klek 04. I 05.svibnja te ispitom steći diplome Hrvatskog planinarskog saveza i tako napraviti prve formalne korake u svojoj, nadamo se dugoj i uspješnoj planinarskoj „karijeri“.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez