Novi kandidati za vodiče D kategorije stižu s Mosora

srijeda, 29.05.2013.

Slika. Od 18.-25. svibnja na Mosoru održan tečaj za planinarske vodiče standarda A-D tj. Ljetni tečaj za vodiče HPS-a, koji je pohađalo 19 polaznika iz 12 hrvatskih planinarskih društava: HPD Vinica, HPD Mosor, HPD Zagreb-Matica, PU Dinaridi, HPD Biokovo. HPD Imotski, HPD Planik, HPD Paklenica, PD Belveded, PD velika Gorica, PD Panj, PD Pusti Duh te dva gosta/promatrača iz planinarskog društva Priština iz Kosova.

Slika.

Tijekom sedam dana tečaja polaznici su dobili uvid u opsežnost i zahtjevnost vodičke djelatnosti. Upoznati su s odgovornošću koja se postavlja pred vodiča i važnošću daljnjeg usavršavanja u Vodičkoj službi.

Slika.

Vodiči instruktori Goran Gabrić, ujedno i voditelj tečaja, Nada Ilić, Alan Čaplar, Darko Grba, Željko Bockovac, Livia Puljak i Denis Vranješ te vodič HPS-a Ivica Sorić dali su sve od sebe da budućim vodičima prenesu što više znanja, vještina i vlastitog iskustva, kako bi im organizacija i provedba izleta bila što uspješnija. Tako su tečajci među ostalim radili na orijentaciji, vođenju grupe, izradi kako stijenskog, tako i šumskog gelendera, na tehnici penjanja i abseila, na postavljanju raznih izvedbi sidrišta, uvježbali su pružanje prve pomoći, izradu improviziranih nosila, bivka, itd.

Slika.

Ono što svakako primjećujemo i što nas iznimno raduje je činjenica da su sve brojnija pl. društva iz svih krajeva Lijepe naše koja na vodičke tečaje šalju svoje mlade i iznimno perspektivne kadrove, svjesni činjenice da bez kvalitetnog vodičkog kadra nije moguće ni kvalitetno organizirati osnovnu djelatnost u sportu planinarstvo – organizirani boravak i kretanje u planini.

Slika.

Temeljna aktivnost svakog planinarskog društva je bez ikakve sumnje organizacija planinarskih izleta što su dugoročno gledajući osposobljeni i ovlašteni uspješno izvoditi isključivo educirani planinarski vodiči HPS-a pripremljeni i obučeni da se nose sa svim eventualnim problemima na izletima, a entuzijazam kojim su polaznici ovogodišnjeg tečaja pristupali svim vježbama i zadacima pojačava naš optimizam da je budućnost organiziranog hrvatskog planinarstva neupitna.

Slika.

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.