Mala planinarska škola na Velebitu

petak, 21.06.2013.

Slika.

U nedjelju 23. lipnja na Alanu na Velebitu započinje Mala velebitska planinarska škola. Organizator škole je Hrvatski planinarski savez. U školi će sudjelovati mladi članovi hrvatskih planinarskih društava udruženih u HPS. Za polaznike škole već se nekoliko mjeseci brižljivo pripremaju brojne vježbe, predavanja i izleti u skladu s programom školovanja u HPS-u.

Voditelj škole je Ivan Hapač, a predavači, asistenti i vodiči na terenu su Alan Čaplar, Jana Mijailović, Ivan Zorko, Darko Berljak, članovi HGSS Stanice Gospić i djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Tijekom trajanja velebitske Male planinarske škole planirani su usponi i vježbe na području sjevernog i srednjeg Velebita.

Tijek škole moći će se, putem izvješća izravno s Velebita, pratiti na webu HPS-a.

----------------------------------------------------------------------------------------------

23. lipnja - Prvi dan

Počelo je obostrano upoznavanje

Danas je započela velebitska Mala planinarska škola. U školi sudjeluje 30-oro mladih planinara u dobi od 9 do 12 godina iz ukupno 15 planinarskih društava. Škola će trajati do 29. lipnja, a način predstavljanja tema i izvođenja vježbi i prilagođen je veličini grupe i dobi polaznika. Polaznici škole upoznavat će planinarstvo kroz planinarenje, razgovor i vježbe na terenima sjevernog i srednjeg Velebita (Alan, Premužićeva staza, Buljma, Zečak, Kita, Mirevo, Zelengrad, Zavižan).

Pravila MPŠ

Škola je započela upoznavanjem roditelja i djece s voditeljima škole i instruktorima - Ivanom Hapačem, Alanom Čaplarom, Janom Mijailović i Ivanom Zorkom. Za početak, upoznali smo se s osnovnim pravilima ponašanja u grupi i s kućnim redom u planinarskoj kući Alan. Dogovoreno je da se, zbog ograničenog telefonskog signala i ograničenih mogućnosti punjenja mobitela, telefonska javljanja obavljaju pozivima djece prema roditeljima u vrijeme kada ćemo biti u dohvatu signala.

Pred večeru prošetali smo se do planinaskih livada Mirevo i Tudorevo i malo se upoznali s običajima ljudi koji su se davno selili u svoje ljetne stanove, čiji se ostatci vide još i sada.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

24. lipnja - Drugi dan

Spremni

Drugi dan Male planinarske škole započeli smo s jutarnjim izletom Premužićevom stazom prema jugu. Doživjeli smo i pravo velebitsko nevrijeme, ali po našem povratku u kuću Alan. Započeli smo s upoznavanjem s osnovama planinarenja i planinarstva. Otkrivali smo čime se bave planinari, planinarska društva i HPS te se ukratko upoznali s poviješću hrvatskog planinarstva. Predavanje je održao glavni tajnik HPS-a i vođa hrvatskih himalajskih ekspedicija Darko Berljak.

Učenje u prirodi

Poslijepodnevne aktivnosti bile su usmjerene na upoznavanje pravila kretanja po planinarskim putovima i osnovna pravila pri planinarenju (planinarsku etiku i ponašanje). Saznali smo ponešto o markiranim putovima, planinarskoj opremi, planiranju izleta, korištenju vodiča i zemljovida, planinarskim objektima i meteorologiji. Na terenima Alančića upoznali smo vještine kretanja u planini... i pritom se dobro zabavili. Vrijeme nam je bilo naklonjeno nakon dopodnevnog nevremena. Imali smo čak i sunčana razdoblja.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

25. lipnja - Treći dan

neki opis

Program male planinarske škole nastavlja se temama o opasnostima te o penjanju. Uz asistenciju gorskih spašavatelja, članova HGSS-a stanice Gospić, danas smo se upoznali s opasnostima i spašavanjem u planini te smo probali kako to rade pravi spašavatelji.

Kako pomoći

Pronalazili smo "nastradale" planinare, koji su tražili pomoć, zajedno s osposobljenim potražnim psom. Među ostalim, vježbali smo prvu pomoć i pristup unesrećenom, a saznali smo i da HGSS možemo pozvati pozivom na telefonski broj 112.

Uspjelo

Vrlo zanimljivo vrijeme proveli smo također i u vježbanju korištenja alpinističke opreme, vježbanju vezivanja raznih čvorova potrebnih za penjanje u stijeni, kao i u natjecanju u korištenju osiguravanja pri penjanju.

Uzbudljivo

Posebno atraktivan dio dana bilo je penjanje u stijeni. Naučili smo kako i zašto se penjači navezuju pri penjanju, kako se sporazumijevaju penjači i puno drugih stvari. Ispenjali smo tri smijera dok su nas naši istruktori osiguravali cijelo vrijeme. Uz velike pohvale vratili smo se u kuću Alan.

Veselimo se večerašnjoj logorskoj vatri, ako nam vrijeme bude dozvolilo. Raspoloženje u planinarskoj kući Alan stalno raste i svakodnevno rastu naša prijateljstva.

Sutra idemo na cijelodnevni obilazak Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit", pa vjerojatno nećemo biti u mogućnosti javiti se kako je bilo.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

26. lipnja - Četvrti dan

Danas smo cijeli dan posvetili izletu na Zavižan te upoznavanju zaštite prirode i upoznavanju s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit.

Upoznavanje s NP Sjeverni Velebit

Ujutro smo s autobusom posjetili edukativni centar NP-a Sjeverni Velebit u Krasnu, gdje su nas upoznali s cijelim područjem parka kroz zanimljivo predavanje i pomoću velikog broja fotografija.

Pred planinarskim domom Zavižan

Zatim smo posjetili planinarski dom Zavižan, koji je poznata meteorološka postaja. Upoznavanjem pojedinih aparata za mjerenje i bilježenje podataka o vremenu saznali smo mnogo pojedinosti o tome kako se dobiva pouzdana meteorološka prognoza. Upoznali smo bilje iz Velebitskog botaničkog vrta te govorili o zaštiti prirode, o flori, fauni i gorski vodotocima.

Uspon na Zavižansku kosu

Prije povratka, uspeli smo se na Zavižansku kosu odakle se pruža izvanredan vidik prema moru i na okolne vrhove. Iako je puhao hladan vjetar smjestili smo se u zavjetrinu od kuda smo prepoznavali pojedine vrhove koji se vide s tog vrha.

----------------------------------------------------------------------------------------------

27. lipnja - Peti dan

Iako se svaki dan mnogo krećemo, tek smo se danas ozbiljnije pozabavili orijentacijom u planini. Voditelji škole pokazali su nam kako se koristiti s kompasom i kartom, kako se određuje sjever i druge zanimljive stvari.

Korištenje kompasa

Saznali smo nešto o kretanju po terenu uz približnu orijentaciju, a zatim smo i sami probali pronaći točke pomoću kompasa i karte. Iako nije bilo sasvim jednostavno, u vježbi smo svi našli što smo tražili, i usput se dobro zabavili.

Trka je u tijeku

----------------------------------------------------------------------------------------------------

28. lipnja - šesti dan

Bliži se kraj Male planinarske škole i već nas hvata tuga što sve tako brzo prolazi. Danas smo sve dosad naučeno ponavljali usponom na Zečjak, a dodatno smo se zabavili akcijom planinarskog vođenja, u kojoj su naši vodiči bili polaznici škole. Nakon uspona na vrh Zečjak nastavili smo dalje prema Kiti, no na putu nas je zatekla kiša, pa smo vježbu izrade i korištenja šatora i improviziranog bivka od priručnog materijala odgodili za prvu iduću priliku.

U popodnevnim satima organizirana je likovna radionica, u kojoj su sva djeca nacrtala svoj doživljaj male planinarske škole. Također, svi su se potpisali na veliku ceradu s natpisom "Mala planinarska škola", koji će cijeloga ljeta stajati na pročelju kuće.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

29. lipnja - zadnji dan

Podjelom posebno izrađenih diploma svim polaznicima zavšila je velebitska Mala planinarska škola. Tijekom prijepodneva izveden je završni izlet do snježnice u dolini, te smo ponavljali sve ono što smo naučili. Roditelji su počeli pristizati već tijekom jutra pa smo imali prilike i njima pokazati ponešto od naučenog.

Škola je od svih sudionika ocijenjena vrlo uspješnom, a osim planinarskih znanja i vještina, svi polaznici i instruktori nose s Velebita vrijedne uspomene i prijateljstva koja će se produbljivati i širiti i dalje na planinarskim putovima u hrvatskim planinama.

Tijekom škole vrijeme je bilo uglavnom burovito i hladno, a zbog slabog signala za mobilni internet nismo mogli slati izvješća kako je planirano. Zahvaljujemo svima koji su nam dali podršku i pripomogli u izvedbi Male planinarske škole.

Slika 1 od 74.Slika 2 od 74.Slika 3 od 74.Slika 4 od 74.Slika 5 od 74.Slika 6 od 74.Slika 7 od 74.Slika 8 od 74.Slika 9 od 74.Slika 10 od 74.Slika 11 od 74.Slika 12 od 74.Slika 13 od 74.Slika 14 od 74.Slika 15 od 74.Slika 16 od 74.Slika 17 od 74.Slika 18 od 74.Slika 19 od 74.Slika 20 od 74.Slika 21 od 74.Slika 22 od 74.Slika 23 od 74.Slika 24 od 74.Slika 25 od 74.Slika 26 od 74.Slika 27 od 74.Slika 28 od 74.Slika 29 od 74.Slika 30 od 74.Slika 31 od 74.Slika 32 od 74.Slika 33 od 74.Slika 34 od 74.Slika 35 od 74.Slika 36 od 74.Slika 37 od 74.Slika 38 od 74.Slika 39 od 74.Slika 40 od 74.Slika 41 od 74.Slika 42 od 74.Slika 43 od 74.Slika 44 od 74.Slika 45 od 74.Slika 46 od 74.Slika 47 od 74.Slika 48 od 74.Slika 49 od 74.Slika 50 od 74.Slika 51 od 74.Slika 52 od 74.Slika 53 od 74.Slika 54 od 74.Slika 55 od 74.Slika 56 od 74.Slika 57 od 74.Slika 58 od 74.Slika 59 od 74.Slika 60 od 74.Slika 61 od 74.Slika 62 od 74.Slika 63 od 74.Slika 64 od 74.Slika 65 od 74.Slika 66 od 74.Slika 67 od 74.Slika 68 od 74.Slika 69 od 74.Slika 70 od 74.Slika 71 od 74.Slika 72 od 74.Slika 73 od 74.Slika 74 od 74.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.