Hrvatski instruktori na vodičkom tečaju PZS-a

utorak, 16.07.2013.

U sklopu suradnje između Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije, na tečaju za planinarske vodiče PZS-a koji je u prvoj polovici srpnja održan u Planinarskom učilišnom središtu Bavšica kod Bovca u svojstvu promatrača sudjelovali su hrvatski vodiči instruktori i članovi Izvršnog odbora Komisije za vodiče HPS-a Alan Čaplar i Zoran Bistričić.

Na vrhu Špičice nad Bavšicom

Alan Čaplar zahvaljuje PZS-u i instruktorima na susretljivosti

Sudjelovanje naših članova na tečaju za vodnike A kategorije bio je prilika za uvid u način školovanja vodiča u Sloveniji te izravnu razmjenu iskustava o vodičkoj djelatnosti u Sloveniji i Hrvatskoj. Školovanje vodiča u PZS usklađeno je s UIAA standardima od 2000. godine, a provodi se kroz tečaje za različite kategorije. Tečaj za A kategoriju sadrži 154 sata teorijskih predavanja, demonstracija i praktičnih vježbi koje osposobljavaju kandidate za sigurno i samostalno kretanje u planinama te za svrsishodno i sigurno vođenje tura koje organiziraju planinarska društva udružena u PZS. Tečaj u Bavšici trajao je od 3. do 14. srpnja, a vodio ga je pročelnik Vodičke komisije PZS-a Franc Gričar, uz asistenciju desetak instruktora. Tijekom tečaja Alan Čaplar susreo se s predsjednikom PZS-a Bojanom Rotovnikom i glavnim tajnikom PZS-a Matejom Plankom te dao izjavu za RTV Slovenije.

Iskustva s tečaja za vodiče PZS-a bit će podrobno prezentirana vodičima instruktorima HPS-a, a planirana je i javna prezentacija iskustava na zboru vodiča HPS-a koji će se na Platku održati u listopadu. Pozitivna iskustva iz školovanja planinarskih vodiča u Sloveniji bit će već od ove jeseni primjenjena u školovanju vodiča HPS-a, a razmjena iskustava nastavit će se kroz daljnju suradnju dviju srodnih komisija.

Tečajci i instruktori uz PUS Bavšica

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.