Otvoreno sklonište Edo Retelj na Kamešnici

srijeda, 08.01.2014.

Slika.

Svečano je bilo na blagdan Sveta Tri Kralja na Kamešnici, gdje je planinarska udruga "Dinaridi" iz Splita pred više od tri stotine planinara iz cijele Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine otvorila novoizgrađeno planinarsko sklonište,koje je nazvano "Edvard - Edo Retelj".

Podsjetimo da je Edvard - Edo Retelj bio poznati i vrhunski splitski alpinist koji je prošle godine smrtno stradao u lavini na Kamešnici prilikom zimskog uspona na Konja 1856m najviši vrh Kamešnice. Planinarsko sklonište nalazi se u prelijepom Kurtegića docu 1450 m, omiljenoj planinarskoj destinaciji koju rado posjećuju planinari iz cijele Hrvatske kao i susjedne Bosne i Hercegovine. Sklonište je proglasio otvorenim Stipe Božić prijatelj i kolega pokojnog Ede,koji je dirljivim riječima govorio o velikim djelima Ede, koji je bio član HGSS-a stanice Split. Svečanosti su nazočili i članovi Penjačko alpinističkog kluba "Macaklin",kojeg je Edo osnovao i bio njegov predsjednik. Na ovaj će način ime ovog omiljenog čovjeka i vrhunskog alpiniste i vrijednog Gorskog spašavatelj trajno će ostati zapisano na Kamešnici, planini koju je toliko volio i na kojoj je nažalost ostavio svoj mladi život.Planinari koje je rado educirao i obučavao kroz razne škole,a poglavito alpinističke na ovaj način mu odaju zahvalnost,za sve sto je učinio za njih,a učinio je mnogo. Hvala mu i Vječna slava!

Više informacija može se naći na webu PU "Dinaridi"

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez