Održan tečaj za markaciste u Paklenici

utorak, 20.05.2014.

U Starigradu Paklenici održan je u subotu i nedjelju 17. i 18. svibnja 2014. tečaj za markaciste. Teoretski dio tečaja imali smo u prezentacijskoj dvorani JU NP Paklenica, testiranje u kući HGSS-a. Praktični dio s prezentacijom pribora odvijao se u Ljubotiću. Polaznici su nakon savladavanja vještina crtanja markacija na kartonima i prikladnim granama, imali priliku stečena znanja primjeniti na terenu na okolnim putovima. Komentirala su se i obnavljala postojeća markacijska rješenja, rješavalo markiranje križanja i natpisa na drveću i kamenju uz čišćenje i krčenje vegetacije. Tečaju su prisustvovali uz aktivno sudjelovanje gosti iz Slovenije, markacisti instruktori Bogdan Seliger i Albin Žnidarčič.

Na predavanju

Organizatorica i voditeljica tečaja: Bernarda Huzjak

Predavači na tečaju i voditelji praktičnog dijela: Boris Bjedov, Božica Denona Bambić, Sven Pavlaković i Bernarda Huzjak

Za tečaj se prijavilo 33 kandidata (28 iz šest planinarskih društava i 5 djelatnika nadzorne službe NP Paklenica) te 3 polaznika koji su teoretski dio uspješno završili na tečaju u Karlovcu (5. i 6.4.) , a nisu bili u mogućnosti odraditi praktičnio dio.

Markacistička organizacija HPS-a bogatija je za 36 novih markacista:

Oštrić Marija, Pejić Robert, Matijević Mirna, Matijević Dalibor, Barišić Josip, Peričić Neven, Mitrović Marin, Morožin Mirna i Sučić Jelena - PD Belveder iz Biograda na moru;

Simičić Zoran, Antišin Željko, Miličević Tihomir i Zebić Dinko – PD Mala Rava iz Rave;

Majica Ana, Škoda Marija, Šokić Helena, Budija Mirela, Berki Nevio, Perović Vesna, Radočaj Dejan, Sičić Marija i Miljanić Marija - PD Paklenica iz Zadra;

Špalj Franjo, Milovac Jure, Bušljeta Dujo, Marasović Ante i Katić Silvio, djelatnici službe nadzora NP Paklenica;

Koščec Dražen, Kostanjevec Kristijan i Podsečki Ivica – PK Ivanec iz Ivanca;

Kursan Sunčana i Miklić Pavle – PD KBC Maksimir iz Zagreba;

Kompasi Andrijano – HPD Zrin iz Petrinje;

Grba Darko – HPD Dubovac iz Karlovca;

Ribarić Danijel, Mlačak Krunoslav – PD Vrlovka iz Kamanja.

Svi polaznici i instruktori

Teoretski dio tečaja polaznici su pažljivo pratili i na pisanoj provjeri (testu) pokazali visoki stupanj znanja s postotkom od čak 94,5% točno riješenih pitanja. Osobit interes pobudilo je predavanje Albina Žnidarčiča, markacista instruktora iz Slovenije o markacističkim aktivnostima na zahtjevnim planinarskim putovima. Polaznici su vrlo aktivno sudjelovali u raspravi o problematici označavanja planinarskih putova.

Na praktičnom dijelu tečaja bili su organizirani u četiri grupe po devet polaznika gdje su također svi pokazali veliku zainteresiranost, ozbiljnost i kreativnost u primjeni stečenih znanja u praksi. Gosti iz Slovenije pratili su terenski rad dviju grupa.

Prije tečaja održan je sastanak s predstavnicima planinarskih društava zadarskog područja, PP Velebit i JU NP Paklenica na kojemu je razmatrana problematika održavanja planinarskih putova Južnog Velebita, zadarskog područja i otoka Ugljan, Pašman, Dugi otok i Kornati, analizirana dosadašnja suradnja i dogovoreni još kvalitetniji načini komunikacije s Komisijom za planinarske putove.

Posebno bih zahvalila na uloženom velikom trudu, susretljivosti i gostoljubivosti domaćinima i suorganizatorima tečaja PD Paklenica iz Zadra - osobito voditelju markacističke sekcije Marku Veljači i predsjedniku društva Domagoju Dikliću - te ravnatelju NP Paklenica Zlatku Marasoviću i glavnom nadzorniku Franji Špalju koji su se potrudili za potrebe tečaja osigurati izvanredne uvjete rada za teorijski i praktični dio tečaja i ugodan boravak svim sudionicima.

Vrijedno je spomenuti i naročitu brigu i pomoć domara kuće HGSS-a Dragana Špehara koji nam je osigurao nesmetano provođenje testiranja te kvalitetan smještaj gostiju iz Slovenije, instruktora KPP i polaznika.

Bernarda Huzjak

U Zagrebu, 19. svibnja 2014.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez