Održan tečaj za markaciste u Paklenici

utorak, 20.05.2014.

U Starigradu Paklenici održan je u subotu i nedjelju 17. i 18. svibnja 2014. tečaj za markaciste. Teoretski dio tečaja imali smo u prezentacijskoj dvorani JU NP Paklenica, testiranje u kući HGSS-a. Praktični dio s prezentacijom pribora odvijao se u Ljubotiću. Polaznici su nakon savladavanja vještina crtanja markacija na kartonima i prikladnim granama, imali priliku stečena znanja primjeniti na terenu na okolnim putovima. Komentirala su se i obnavljala postojeća markacijska rješenja, rješavalo markiranje križanja i natpisa na drveću i kamenju uz čišćenje i krčenje vegetacije. Tečaju su prisustvovali uz aktivno sudjelovanje gosti iz Slovenije, markacisti instruktori Bogdan Seliger i Albin Žnidarčič.

Na predavanju

Organizatorica i voditeljica tečaja: Bernarda Huzjak

Predavači na tečaju i voditelji praktičnog dijela: Boris Bjedov, Božica Denona Bambić, Sven Pavlaković i Bernarda Huzjak

Za tečaj se prijavilo 33 kandidata (28 iz šest planinarskih društava i 5 djelatnika nadzorne službe NP Paklenica) te 3 polaznika koji su teoretski dio uspješno završili na tečaju u Karlovcu (5. i 6.4.) , a nisu bili u mogućnosti odraditi praktičnio dio.

Markacistička organizacija HPS-a bogatija je za 36 novih markacista:

Oštrić Marija, Pejić Robert, Matijević Mirna, Matijević Dalibor, Barišić Josip, Peričić Neven, Mitrović Marin, Morožin Mirna i Sučić Jelena - PD Belveder iz Biograda na moru;

Simičić Zoran, Antišin Željko, Miličević Tihomir i Zebić Dinko – PD Mala Rava iz Rave;

Majica Ana, Škoda Marija, Šokić Helena, Budija Mirela, Berki Nevio, Perović Vesna, Radočaj Dejan, Sičić Marija i Miljanić Marija - PD Paklenica iz Zadra;

Špalj Franjo, Milovac Jure, Bušljeta Dujo, Marasović Ante i Katić Silvio, djelatnici službe nadzora NP Paklenica;

Koščec Dražen, Kostanjevec Kristijan i Podsečki Ivica – PK Ivanec iz Ivanca;

Kursan Sunčana i Miklić Pavle – PD KBC Maksimir iz Zagreba;

Kompasi Andrijano – HPD Zrin iz Petrinje;

Grba Darko – HPD Dubovac iz Karlovca;

Ribarić Danijel, Mlačak Krunoslav – PD Vrlovka iz Kamanja.

Svi polaznici i instruktori

Teoretski dio tečaja polaznici su pažljivo pratili i na pisanoj provjeri (testu) pokazali visoki stupanj znanja s postotkom od čak 94,5% točno riješenih pitanja. Osobit interes pobudilo je predavanje Albina Žnidarčiča, markacista instruktora iz Slovenije o markacističkim aktivnostima na zahtjevnim planinarskim putovima. Polaznici su vrlo aktivno sudjelovali u raspravi o problematici označavanja planinarskih putova.

Na praktičnom dijelu tečaja bili su organizirani u četiri grupe po devet polaznika gdje su također svi pokazali veliku zainteresiranost, ozbiljnost i kreativnost u primjeni stečenih znanja u praksi. Gosti iz Slovenije pratili su terenski rad dviju grupa.

Prije tečaja održan je sastanak s predstavnicima planinarskih društava zadarskog područja, PP Velebit i JU NP Paklenica na kojemu je razmatrana problematika održavanja planinarskih putova Južnog Velebita, zadarskog područja i otoka Ugljan, Pašman, Dugi otok i Kornati, analizirana dosadašnja suradnja i dogovoreni još kvalitetniji načini komunikacije s Komisijom za planinarske putove.

Posebno bih zahvalila na uloženom velikom trudu, susretljivosti i gostoljubivosti domaćinima i suorganizatorima tečaja PD Paklenica iz Zadra - osobito voditelju markacističke sekcije Marku Veljači i predsjedniku društva Domagoju Dikliću - te ravnatelju NP Paklenica Zlatku Marasoviću i glavnom nadzorniku Franji Špalju koji su se potrudili za potrebe tečaja osigurati izvanredne uvjete rada za teorijski i praktični dio tečaja i ugodan boravak svim sudionicima.

Vrijedno je spomenuti i naročitu brigu i pomoć domara kuće HGSS-a Dragana Špehara koji nam je osigurao nesmetano provođenje testiranja te kvalitetan smještaj gostiju iz Slovenije, instruktora KPP i polaznika.

Bernarda Huzjak

U Zagrebu, 19. svibnja 2014.

Najnovije vijesti

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

26.11.2021.

Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je najveća i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obuhvaća najatraktivnije vrhove u svim hrvatskim planinama. Namjera Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo dovesti što više ljudi na zanimljive vrhove nego ih uputiti da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavno, ciljano i osmišljeno. Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

Iz tiska izašao Planinarski kalendar HPS-a za 2022.

24.11.2021.

U Hrvatskom planinarskom savezu dostupan je atraktivan zidni kalendar HPS-a za 2022. godinu s odabranim fotografijama hrvatskih planina. Na svakoj se stranici, uz kalendarij za pojedini mjesec nalazi velika fotografija i podaci o planiranim akcijama planinarskih udruga u tom mjesecu. Motivi su raznoliki a obuhvaćena su omiljena planinarska odredišta na Velebitu, Učki, Risnjaku, Bijelim stijenama, Kleku, Mosoru, Pelješcu, Ziru i na drugim mjestima.

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

Ususret 2022. godini - informacije za članstvo

16.11.2021.

Putem svojih službenih adresa elektroničke pošte na domeni hps.hr osnovne planinarske udruge obaviještene su o dostupnosti članskog materijala za 2022. godinu i drugim temama od interesa za cjelokupno članstvo HPS-a. Pozivamo dužnosnike udruga da redovito prate obavijesti upućene putem službene elektroničke pošte, a u slučaju da trebaju podršku ili pomoć u pristupu pošti da se jave Uredu HPS-a. Od informacija izdvajamo sljedeće.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.