Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Osposobljavanje vodiča C standarda u Paklenici

ponedjeljak, 09.11.2015.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i u Paklenici 7. I 8. Studenoga provela seminar za vodiče C standarda. Tim se seminarom vodiči osposobljavaju za vođenje klijenata na sportsko penjanje u kratkim i dugim opremljenim smjerovima. Seminar je vodio uigrani instruktorski tim sastavljen od iskusnih instruktora iz stručnog kadra Komisija za vodiče, sportsko penjanje i alpinizam. Instruktorski tim činili su Nenad Jović, Marko Dukši, Tomislav Jakopec, Zaviša Šimac, Nikola Derežić, Nikola Šebrek i Alan Čaplar. Na seminaru je sudjelovao i mentor UIAA Matjaž Šerkezi, koji je time započeo evaluaciju i međunarodnu akreditaciju ovog zahtjevnog vodičko-penjačkog standarda.

Slika.

Slika.Seminar je započeo uvodnim obraćanjem voditelja, a zatim je izvedena pokazna vježba vođenja klijenata u kratkim sportskim smjerovima. Slijedilo je penjanje kratkih smjerova, pri čemu su se polaznici pod nadzorom instruktora izmjenjivali u ulogama vodiča i klijenta. Potom su formirani su penjački navezi polaznika i instruktora te se pristupilo penjanju dugih sportskih smjerova. Intenzivan penjački dan koji je potrajao sve do mraka nastavio se večernjim predavanjima, pri čemu su obrađene teme specifične za sportsko penjanje.

U nedjelju, drugoga dana seminara, polaznici su na prizemnim improviziranim sidrištima pod budnim okom instruktora imali priliku vježbati i reproducirati tehnike pokazane prethodnog dana. To je pomoglo da se složene stjenske tehnike dodatno pojasne i demonstriraju. Nakon toga je Marko Dukši održao demonstraciju vođenja dva klijenta koji simultano penju, obzirom da ovakav način vođenja ima potencijal u vođenju klijenta na penjanje dugih smjerova.

Slika.Na seminaru je sudjelovalo šestoro polaznika. Zahvaljujući zalaganju svih sudionika, ambiciozan i intenzivan plan seminara proveden je u potpunosti, te su odrađene sve predviđene vježbe i teorijska predavanja. Vodiči - polaznici seminara dali su svoj maksimum u smislu aktivnog sudjelovanja i zalaganja. Posebno im se zahvaljujemo što su predano slijedili upute instruktora, čime su doprinjeli visokoj razini sigurnosti izvođenja ovakvih edukacija, koje uključuju potencijalno opasne vježbe koje se izvode u stjenskim uvjetima penjanja dugih smjerova.

Slika.Predstavnik UIAA Matjaž Šerkezi dao je svoju stručnu evaluaciju izvedbe seminara. Njegova ocjena kvalitete izvedbe seminara u smislu stručnosti instruktorskog tima i organizacije seminara je iznimno pozitivna. U tom smislu dogovoreni su idući koraci za prema akreditaciji standarda koji se primjenjuju u Vodičkoj službi HPS-a.

Ispit za stjecanje naziva Vodič na sportsko penjanje (C standard) planiran je u lipnju 2016. godine, a sljedeći C seminar u studenom 2016.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini

Natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini (16.01.2020.)

Izvršni odbor HPS-a, odlukom donesenom na sjednici IO HPS-a 13. siječnja 2020., raspisuje natječaj za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata u 2020. godini.

Siječanjski broj Hrvatskog planinara

Siječanjski broj Hrvatskog planinara (14.01.2020.)

Neke od tema iz siječanjskog broja Hrvatskog planinara: osvrt na rad HPS-a u 2019., godišnje nagrade HPS-a, planinarimo po Vinici, Martinščaku, Moslavačkoj gori, japanskom vulkanu Fuji i austrijskom Medvjeđem klancu.

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije

3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije (13.01.2020.)

Dana 06.01.2020. u organizaciji PD "Djed" iz Hrvatske Kostajnice održan je 3. susret planinara Sisačko-moslavačke županije Ledererovom stazom koji je okupio 130 planinara.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.