Osposobljavanje vodiča C standarda u Paklenici

ponedjeljak, 09.11.2015.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i u Paklenici 7. I 8. Studenoga provela seminar za vodiče C standarda. Tim se seminarom vodiči osposobljavaju za vođenje klijenata na sportsko penjanje u kratkim i dugim opremljenim smjerovima. Seminar je vodio uigrani instruktorski tim sastavljen od iskusnih instruktora iz stručnog kadra Komisija za vodiče, sportsko penjanje i alpinizam. Instruktorski tim činili su Nenad Jović, Marko Dukši, Tomislav Jakopec, Zaviša Šimac, Nikola Derežić, Nikola Šebrek i Alan Čaplar. Na seminaru je sudjelovao i mentor UIAA Matjaž Šerkezi, koji je time započeo evaluaciju i međunarodnu akreditaciju ovog zahtjevnog vodičko-penjačkog standarda.

Slika.

Slika.Seminar je započeo uvodnim obraćanjem voditelja, a zatim je izvedena pokazna vježba vođenja klijenata u kratkim sportskim smjerovima. Slijedilo je penjanje kratkih smjerova, pri čemu su se polaznici pod nadzorom instruktora izmjenjivali u ulogama vodiča i klijenta. Potom su formirani su penjački navezi polaznika i instruktora te se pristupilo penjanju dugih sportskih smjerova. Intenzivan penjački dan koji je potrajao sve do mraka nastavio se večernjim predavanjima, pri čemu su obrađene teme specifične za sportsko penjanje.

U nedjelju, drugoga dana seminara, polaznici su na prizemnim improviziranim sidrištima pod budnim okom instruktora imali priliku vježbati i reproducirati tehnike pokazane prethodnog dana. To je pomoglo da se složene stjenske tehnike dodatno pojasne i demonstriraju. Nakon toga je Marko Dukši održao demonstraciju vođenja dva klijenta koji simultano penju, obzirom da ovakav način vođenja ima potencijal u vođenju klijenta na penjanje dugih smjerova.

Slika.Na seminaru je sudjelovalo šestoro polaznika. Zahvaljujući zalaganju svih sudionika, ambiciozan i intenzivan plan seminara proveden je u potpunosti, te su odrađene sve predviđene vježbe i teorijska predavanja. Vodiči - polaznici seminara dali su svoj maksimum u smislu aktivnog sudjelovanja i zalaganja. Posebno im se zahvaljujemo što su predano slijedili upute instruktora, čime su doprinjeli visokoj razini sigurnosti izvođenja ovakvih edukacija, koje uključuju potencijalno opasne vježbe koje se izvode u stjenskim uvjetima penjanja dugih smjerova.

Slika.Predstavnik UIAA Matjaž Šerkezi dao je svoju stručnu evaluaciju izvedbe seminara. Njegova ocjena kvalitete izvedbe seminara u smislu stručnosti instruktorskog tima i organizacije seminara je iznimno pozitivna. U tom smislu dogovoreni su idući koraci za prema akreditaciji standarda koji se primjenjuju u Vodičkoj službi HPS-a.

Ispit za stjecanje naziva Vodič na sportsko penjanje (C standard) planiran je u lipnju 2016. godine, a sljedeći C seminar u studenom 2016.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.