Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Osposobljavanje vodiča C standarda u Paklenici

ponedjeljak, 09.11.2015.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i u Paklenici 7. I 8. Studenoga provela seminar za vodiče C standarda. Tim se seminarom vodiči osposobljavaju za vođenje klijenata na sportsko penjanje u kratkim i dugim opremljenim smjerovima. Seminar je vodio uigrani instruktorski tim sastavljen od iskusnih instruktora iz stručnog kadra Komisija za vodiče, sportsko penjanje i alpinizam. Instruktorski tim činili su Nenad Jović, Marko Dukši, Tomislav Jakopec, Zaviša Šimac, Nikola Derežić, Nikola Šebrek i Alan Čaplar. Na seminaru je sudjelovao i mentor UIAA Matjaž Šerkezi, koji je time započeo evaluaciju i međunarodnu akreditaciju ovog zahtjevnog vodičko-penjačkog standarda.

Slika.

Slika.Seminar je započeo uvodnim obraćanjem voditelja, a zatim je izvedena pokazna vježba vođenja klijenata u kratkim sportskim smjerovima. Slijedilo je penjanje kratkih smjerova, pri čemu su se polaznici pod nadzorom instruktora izmjenjivali u ulogama vodiča i klijenta. Potom su formirani su penjački navezi polaznika i instruktora te se pristupilo penjanju dugih sportskih smjerova. Intenzivan penjački dan koji je potrajao sve do mraka nastavio se večernjim predavanjima, pri čemu su obrađene teme specifične za sportsko penjanje.

U nedjelju, drugoga dana seminara, polaznici su na prizemnim improviziranim sidrištima pod budnim okom instruktora imali priliku vježbati i reproducirati tehnike pokazane prethodnog dana. To je pomoglo da se složene stjenske tehnike dodatno pojasne i demonstriraju. Nakon toga je Marko Dukši održao demonstraciju vođenja dva klijenta koji simultano penju, obzirom da ovakav način vođenja ima potencijal u vođenju klijenta na penjanje dugih smjerova.

Slika.Na seminaru je sudjelovalo šestoro polaznika. Zahvaljujući zalaganju svih sudionika, ambiciozan i intenzivan plan seminara proveden je u potpunosti, te su odrađene sve predviđene vježbe i teorijska predavanja. Vodiči - polaznici seminara dali su svoj maksimum u smislu aktivnog sudjelovanja i zalaganja. Posebno im se zahvaljujemo što su predano slijedili upute instruktora, čime su doprinjeli visokoj razini sigurnosti izvođenja ovakvih edukacija, koje uključuju potencijalno opasne vježbe koje se izvode u stjenskim uvjetima penjanja dugih smjerova.

Slika.Predstavnik UIAA Matjaž Šerkezi dao je svoju stručnu evaluaciju izvedbe seminara. Njegova ocjena kvalitete izvedbe seminara u smislu stručnosti instruktorskog tima i organizacije seminara je iznimno pozitivna. U tom smislu dogovoreni su idući koraci za prema akreditaciji standarda koji se primjenjuju u Vodičkoj službi HPS-a.

Ispit za stjecanje naziva Vodič na sportsko penjanje (C standard) planiran je u lipnju 2016. godine, a sljedeći C seminar u studenom 2016.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.
100. rođendan najstarijeg hrvatskog planinara

100. rođendan najstarijeg hrvatskog planinara (25.09.2020.)

Dana 25. 9. 2020. najstariji hrvatski planinar Branko Blažević navršio je 100 godina. U planinarstvu je aktivan neprekidno od 1936. godine, a 1949. bio je jedan od inicijatora za osnivanje Planinarskog društva Bijele stijene te je poslije registracije izabran za prvog predsjednika tog društva. Za njegov dugogodišnji rad i doprinos Hrvatski planinarski savez dodijelio mu je Zlatni znak 1996. i Plaketu 2000.

Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama (24.09.2020.)

HPD Kapela iz Zagreba dovršilo je početkom rujna radove na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Obnova tog najvećeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj provedena je tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića.

Preminuo Borislav Černi

Preminuo Borislav Černi (17.09.2020.)

PD Psunj iz Parkaca izvijestio je da je dana 16. rujna 2020. iznenada u 68. godini preminuo Borislav Černi. Borislav Černi bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u PD-u Psunj. U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti u svojem planinarskom društvu. Istaknuo se u kao neumorni suradnik na brojnim društvenim akcijama u matičnom društvu i u HPS-u.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.