Osposobljavanje vodiča C standarda u Paklenici

ponedjeljak, 09.11.2015.

Komisija za vodiče HPS-a organizirala je i u Paklenici 7. I 8. Studenoga provela seminar za vodiče C standarda. Tim se seminarom vodiči osposobljavaju za vođenje klijenata na sportsko penjanje u kratkim i dugim opremljenim smjerovima. Seminar je vodio uigrani instruktorski tim sastavljen od iskusnih instruktora iz stručnog kadra Komisija za vodiče, sportsko penjanje i alpinizam. Instruktorski tim činili su Nenad Jović, Marko Dukši, Tomislav Jakopec, Zaviša Šimac, Nikola Derežić, Nikola Šebrek i Alan Čaplar. Na seminaru je sudjelovao i mentor UIAA Matjaž Šerkezi, koji je time započeo evaluaciju i međunarodnu akreditaciju ovog zahtjevnog vodičko-penjačkog standarda.

Slika.

Slika.Seminar je započeo uvodnim obraćanjem voditelja, a zatim je izvedena pokazna vježba vođenja klijenata u kratkim sportskim smjerovima. Slijedilo je penjanje kratkih smjerova, pri čemu su se polaznici pod nadzorom instruktora izmjenjivali u ulogama vodiča i klijenta. Potom su formirani su penjački navezi polaznika i instruktora te se pristupilo penjanju dugih sportskih smjerova. Intenzivan penjački dan koji je potrajao sve do mraka nastavio se večernjim predavanjima, pri čemu su obrađene teme specifične za sportsko penjanje.

U nedjelju, drugoga dana seminara, polaznici su na prizemnim improviziranim sidrištima pod budnim okom instruktora imali priliku vježbati i reproducirati tehnike pokazane prethodnog dana. To je pomoglo da se složene stjenske tehnike dodatno pojasne i demonstriraju. Nakon toga je Marko Dukši održao demonstraciju vođenja dva klijenta koji simultano penju, obzirom da ovakav način vođenja ima potencijal u vođenju klijenta na penjanje dugih smjerova.

Slika.Na seminaru je sudjelovalo šestoro polaznika. Zahvaljujući zalaganju svih sudionika, ambiciozan i intenzivan plan seminara proveden je u potpunosti, te su odrađene sve predviđene vježbe i teorijska predavanja. Vodiči - polaznici seminara dali su svoj maksimum u smislu aktivnog sudjelovanja i zalaganja. Posebno im se zahvaljujemo što su predano slijedili upute instruktora, čime su doprinjeli visokoj razini sigurnosti izvođenja ovakvih edukacija, koje uključuju potencijalno opasne vježbe koje se izvode u stjenskim uvjetima penjanja dugih smjerova.

Slika.Predstavnik UIAA Matjaž Šerkezi dao je svoju stručnu evaluaciju izvedbe seminara. Njegova ocjena kvalitete izvedbe seminara u smislu stručnosti instruktorskog tima i organizacije seminara je iznimno pozitivna. U tom smislu dogovoreni su idući koraci za prema akreditaciji standarda koji se primjenjuju u Vodičkoj službi HPS-a.

Ispit za stjecanje naziva Vodič na sportsko penjanje (C standard) planiran je u lipnju 2016. godine, a sljedeći C seminar u studenom 2016.

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.