Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Uzbudljivom utakmicom na Podsljemenskom tunelu okončano Hrvatsko-slovensko otvoreno prvenstvo u lednom penjanju

utorak, 01.12.2015.

Kakvo finale, kakvi preokreti! Scenarija zadnjeg natjecanja u kupu se ne bi posramili ni kreatori španjolskih sapunica.

Dan je počeo opsadom tunela s opremom – kuhinja, šank, oprema za DJ-a, slackline, stativi za dva kamermana i fotografa, projektor na kojem su se vrtile fotke s lednih uspona (hvala Rene) itd., a sve je omogućio organizator tekme, alpinistički odsjek HPD-a Željezničar Zagreb, uz potporu Komisije za alpinizam.

Atmosfera je bila nabijena već i prije same subote, zahvaljujući medijskim najavama u 24sata (hvala Ivana Samaržija) i na webu Zagreb-climbing (hvala Boris Čujić).

12 natjecatelja i 6 natjecateljica brzo su završili s prijavama i utakmica je mogla početi! I muškarci i žene su imali kvalifikacijski, polufinalni i finalni smjer (muški kvalifikacijski smjer je bio ženski polufinalni, a muški polufinalni je bio ženski finalni). Organizator se posebno zahvaljuje Daliboru Plaščaru te Krunoslavu i Gabrijelu Tomoradu, članovima AO Velebit, koji su postavili smjerove. Momci su danima radili na novim smjerovima kako bi natjecatelji mogli uživati u njihovim izazovnim kreacijama. Velik dio materijala ostaje na tunelu tako da su dali doprinos i u smislu budućih treninga.

S penjanjem su krenule žene koje su brzo odradile kvalifikacijski smjer. Nakon njih muški napadaju svoj kvalifikacijski smjer s nezgodnim ljuljajućim drvom. Svi se plasiraju u polufinale i odmah se kreće dalje. Žene opet pokazuju svoje penjačke vještine i gotovo sve dolaze do topa u polufinalu. Muške su čekala dva ljuljajuća balvančića, koja su ih podsjetili na tekmu u Ravnoj gori. Ubrzo se napravio poredak za finale. Organizatoru je drago što je sve teklo glatko te se poštivao predviđeni raspored.

Tad je počela dolaziti i publika, koja je odmah navalila na kuhano vino i čaj, a kasnije i vrhunski gulaš, za što je sve bio zaslužan Pero Krpan, koji je svoj angažman u kuhinji prekinuo samo kako bi se nakratko primio cepina i rastegnuo na slobodnom dijelu stijene. Atmosferu je dodatno podgrijala i muzika, a premijerno na ovoj tekmi su natjecatelji nastupali uz pjesme po svom izboru. Moglo se čuti svega, od Male čiči do nabrijavajućih instrumentala i rock pjesama. Posebne emocije je izazvao Oliver i Vjeruj u ljubav, po izboru Denisa Hojnika a.k.a. Ljubičko.

U ženskom finalu su iznenadile Slovenke Marija Jeglič i Sara Jaklič, koje su se začinile poredak na kraju utakmice. Sve djevojke su odlično penjale, a postavljači smjerova su posebno zadovoljni jer su ostvarena čak tri topa. Odlična debitantica na ovom prvenstvu, naša Maja Vrancich iz Rijeke, na kraju je završila druga, Sanda Banović četvrta, a iza njih Eca Pliskovac i Suzana Antolin.

Muško finale pružilo je pregršt iznenađenja. Smjer je počeo s vrlo delikatnim grifovima, na kojima se nije smjelo disati, a kamoli pomaknuti cepin. Eliminacijski grif je bio već kod drugog ukapčanja, koji je zahtijevao povlačenje cepina bočno prvo u jednu pa u drugu stranu, a na izuzetno slabom hvatištu. Tu su izletili svi, osim trojice koja su ga prošla – Behlić, Vilić i Svoljšak. Vilić je izazvao veliko oduševljenje publike svojim stilom penjanja, u kojem je kombinirao penjačke gibove sa pozdravljanjem publike. Pred izlaznim stropom mu ponestaje vremena i završava nastup. Behlić brzo i precizno dolazi do zadnjeg hvatišta, no na njemu izletava. Ali to ga nije spriječilo da pobijedi na ovom natjecanju! Naime, favorit Janez Svoljšak ispada na jednom vrlo nezgodnom grifu na sredini smjera.

Sve to je rezultiralo premetanjem ukupnog poretka. Janez Svoljšak ipak ostaje prvi, a Behlić se plasira ispred Musulina i osvaja naslov prvaka Hrvatske. Iza njih Vilić preskače Petrunića, a odličan je i debitant na ovom prvenstvu Marin Šapit koji osvaja peto mjesto u Hrvatskoj.

Uslijedila je dodjela brojnih nagrada. Prvo su uručene tri zlatne medalje u posebnim kategorijama: najperspektiviniji penjač prvenstva (Rudi Oškera), najmotiviraniji penjač prvenstva (Feđa Vilić) te najveći zabavljač prvenstva (naravno Denis Hojnik).

Nakon toga podijeljena su priznanja osobama koje su svojim nesebičnim angažmanom omogućili održavanje ove tekme (Krunoslav Tomorad, Dalibor Plaščar, Petar Krpan, Bojan Haron Markičević), a zatim su dodijeljene diplome i AOŽ bafovi svim natjecatejima. Odmah nakon toga uručene su medalje za poredak na ovoj utakmici te na koncu pehari i šampanjci za ukupni poredak u prvenstvu.

Završni tulum se nastavio do kasno u noć. Počelo je u lokalnom kafiću do tunela, u kojem se dogodio najemotivniji trenutak prvenstva kad je dosadašnji prvak Hrvatske predao Damiru Behliću simboličnu GHOGH narukvicu (go hard or go home), a taj video se može pogledati na Facebook grupi ''Hrvatsko alpinističko sve''. Najuži krug ljudi je kasnije završio na vrhunskom rock koncertu na tajnoj lokaciji s pogledom na cijeli grad – reći ćemo samo da susjedi nisu bili presretni.

Na kraju, hrvatska ledna i dry-tooling zajednica može biti vrlo zadovoljna s ovim prvenstvom, ne samo radi proteklih iskustava, nego i potencijalom koji se stvorio – sveukupno 21 natjecatelj i 8 natjecateljica, puno novih, a odličnih ljudi, pozitivna atmosfera na svim utakmicama i dobra suradnja svih natjecatelja na zajedničkim treninzima. Sljedeće aktivnosti su Svjetski kup na koji odlazi stara-nova reprezentacija u sastavu Behlić-Musulin, penjanje zaleđenih slapova i zimskih smjerova, treninzi na koje su pozvani svi zainteresirani koji se nisu stigli priključiti dosad itd. Let's go!

Fotografije: Bojan Haron Markičević

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Odgoda planiranih akcija

Odgoda planiranih akcija (30.03.2020.)

Izvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza donio je 30.3.2020. odluku o odgađanju svih akcija tijekom slijedeća dva mjeseca kojima je organizator ili suorganizator Hrvatski planinarski savez.

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije

Obavijest o novim mjerama za suzbijanje epidemije (19.03.2020.)

Prateći i primjenjujući mjere Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatski planinarski savez apelira na planinarske udruge, vlasnike i upravljače planinarskih objekata da i dalje redovito prate aktualne informacije i odgovorno primjenjuju mjere koje donose i objavljuju nadležne službe.

Skupština HPS-a

Skupština HPS-a (16.03.2020.)

Redovna Skupština HPS-a bila je planirana za 18. travnja 2020. u hotelu Panorama Zagreb s uobičajenim dnevnim redom i pisanim materijalima koje priprema Izvršni odbor. Dnevni red objavljuje se sukladno Statutu HPS-a 30 dana prije održavanja sjednice, međutim zbog javno-zdravstvenih okolnosti sjednica Skupština se odgađa dok se ne steknu uvjeti za njezino održavanje, o čemu će udruge članice biti pravovremeno obaviještene.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.