Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Susret uredništava Hrvatskog planinara i Planinskog vestnika

utorak, 17.05.2016.

Slika.U sjedištu Planinske zveze Slovenije u Ljubljani u ponedjeljak 16. svibnja održan je susret uredničkih odbora „Hrvatskog planinara“ i „Planinskog vestnika“. „Hrvatski planinar“ predstavljali su glavni urednik Alan Čaplar, članovi Uredničkog odbora Ivan Hapač, Krunoslav Milas, Vlado Božić i Faruk Islamović te suradnici Ivana Eterović i Damir Šantek, a „Planinski vestnik“ glavni urednik Vladimir Habjan, članovi Uredništva Irena Mušić Habjan, Emil Pevec, Mateja Pale, Dušan Škodič, Mire Steinbuch i Zdenka Mihelič te stručna suradnica PV Hedvika Petkovšek.

Na sastanku su razmijenjena iskustva o pripremi dvaju časopisa, koordinaciji među urednicima i suradnicima, dinamici i rasporedu rada na svakom broju te o načinu odabira tema i članaka. Također se razgovaralo o broju pretplatnika i nakladi časopisa te o načinu promidžbe i prodaje časopisa. Uredništvo Planinskog vestnika podrobno je opisalo način odabira i pripreme teme mjeseca i obrade tematskih rubrika. Uredništvo Hrvatskog planinara posebno je istaknulo da je Planinski vestnik od samih početka bio uzor za „Hrvatski planinar“, o čemu svjedoči i izvorni zapis na 1. stranici prvoga broja „Hrvatskog planinara“ iz 1898. godine, kao i brojni kasniji primjeri.

Razgovaralo se i o digitalizaciji časopisa te o rezultatima toga opsežnoga posla. Na izložbi „Zajedno u planinama – Skupaj v gorah“ koja je bila postavljena na više mjesta u Hrvatskoj i u Sloveniji posebno je bilo istaknuta stoljetna veza između dvaju časopisa, a za samu izložbu korištena je građa iz časopisa „Hrvatski planinar“.

Dogovoreno je da će u časopisima biti predstavljeno više zanimljivih tema od zajedničkog interesa koje će pripremiti i razmijeniti članovi Uredničkih odbora Hrvatskog planinara i Planinskog vestnika (o zanimljivim planinarskim destinacijama u Hrvatskoj i Sloveniji, planinarskoj literaturi, zemljovidima, najave akcija i dr.). Domaćini su uredništvu „Hrvatskog planinara“ darovali promotivni materijal PZS, PV i „I feel Slovenia“ te knjigu Gola gora Vikija Grošelja, a uredništvo „Hrvatskog planinara“ uzvratilo je „Antologijom Hrvatskog planinara 1898 - 2008“ te monografiju „Hrvatsko planinarstvo u 1000 slika“. Urednik „Hrvatskog planinara“ zahvalio je na gostoprimstvu i predložio da se idući susret održi u sjedištu HPS-a u Zagrebu.

Slika.

fotografije: Vladimir Habjan i Irena Mušič Habjan

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885m) dobili smo novi sustav koji će dobiti naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 41.299m, čija će duljina biti povećana nakon obrade podataka sa logora.

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.