Otvoren Sakomanov put između Žbevnice i Goliča

srijeda, 22.10.2014.

Slika.

Na vrhu Žbevnice u Hrvatskoj i Goliča u Sloveniji 18. listopada 2014. otvoren je "Sakomanov put" / "Sakomanova pot". Josip Sakoman, nekadašnji član zagrebačkog PD-a "Željezničar", autor je prvog Istarskog planinarskog puta Slavnik - Vojak i glavnih prilaznih planinarskih putova na Ćićariji. S planinarima PD "Željezničar" Zagreb, PD "Klikun" Pleternica i drugima, te je putove održavao tri desetljeća, od 1971. do 1998. godine, s preko 120 akcija trasiranja i markiranja. Dao je iznimni doprinos razvoju planinarstva, kako u slovenskom tako i hrvatskom dijelu Istre. U znak priznanja i kao podsjetnik novim generacijama planinara, MDO Primorsko Notranjskih PD-a i Istarski planinarski savez, donijeli su odluku o otvaranju "Sakomanovog puta" / "Sakomanove poti". Put se proteže od Goliča 890 mnv do Žbevnice 1014 mnv, u duljini od 4,5 kilometara, a prolazi se za 1:30 sati hoda. Najbliže polazne točke su Zazid i Rakitovec u Sloveniji, te Brest i Dane u Hrvatskoj. Iz njih se mogu planirati poludnevne ture po panoramskom grebenskom spoju Slovenija - Hrvatska, s kojeg se pružaju prekrasni vidici na veći dio Ćićarije, središnju Istru i Tršćanski zaljev, a za bistrih dana sve do Alpa i Triglava. Svoj puni značaj "Sakomanov put" dobiti će po ukidanju Schengenskog režima na državnoj granici i kod ponovnog aktiviranja planinarskog graničnog prijelaza na Žbevnici. Do daljnjeg nije moguć prijelaz državne granice bez posebne dozvole graničnih policija Slovenije i Hrvatske.

Slika.Otvaranju puta bilo je nazočno 180 planinara iz hrvatske i slovenske Istre. Teža grupa izvršila je pohod Sočerga-Kraški rob-Golič-Žbevnica-Brest i otvorila put na slovenskoj strani. Lakša grupa izvršila je pohod Brest-Žbevnica-Špičasti vrh i natrag, te otvorila put na hrvatskoj strani. Među njima je bio i 85-godišnji Josip Sakoman s rodbinom i suradnicima, jedan od glavnih Sakomanovih suradnika Vid Marić iz Pleternice, te međunarodna delegacije Modelnih šuma IMFN. Za sigurnost Josipa Sakomana i planinara brinuli su se spašavatelji HGSS Stanica Pula, a planinarsko vođenje obavili su vodiči SPV Istra. Put je otvorio načelnik Općine Lanišće g. Neven Mikac. Gradonačelnik Buzeta g. Siniša Žulić pozdravio je planinare u restoranu "Volte" u Kozarima.

Prekrasan jesenski dan bio je isprepleten pozitivnim emocijama u susretu starih i novih generacija planinara, u kojem je Josip Sakoman doživljen kao "otac istarskog planinarstva". U svom obraćanju na Žbevnici, Vladimir Rojnić predsjednik Istarskog planinarskog saveza, izrazio je to riječima:

- Ovaj događaj poziva nas djecu asfalta i betona da upoznamo i uzljubimo svoj zavičaj, a njegovim samotnim dijelovima kao što je Ćićarija daje nadu u obnovu života putem razvoja aktivnog turizma. Želja nam je da nove generacije planinara ne zaborave vaš trud i ljubav prema Ćićariji u Istri, i da ih to potiče biti graditeljima novih putova među planinama i među ljudima.

Organizatori su bili Istarski planinarski savez i OPD Koper, a suorganizatori PD Elektroistra Pula i HPD Planik Umag, uz financijsku i logističku potporu Grada Buzeta i Općine Lanišće.

(Vladimir Rojnić)

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.