Milasova piramida na Kleku

ponedjeljak, 03.11.2014.

Slika.Hrvatski alpinisti i brojni prijatelji i poštovatelji Krešimira Milasa u mjesecima nakon tragične nesreće izveli su niz akcija posvećenih njemu u spomen. Na alpinističkom skupu "Glavno da se klajmba" prvoga vikenda u listopadu u biokovskom se ambijentu okupio rekordan broj sudionika. Tom prigodom ispenjano je nekoliko prvenstvenih alpinističkih smjerova, a u planinarskom domu "Toni Roso" na vrhu Vošca postavljena je Milasova fotografija s posvetom njegove djevojke i obitelji. Obitelj i prijatelji također su u listopadu postavili spomen-ploču na Mliništu na Velebitu. Iskazana ljubav prema Krešimiru Milasu kulmirala je 2. studenoga jedinstvenom akcijom ostvarenom po zamisli alpinista Domagoja Bojka. Na vrhu Kleka (1181 m), omiljenog odredišta planinara i penjača i planine koja je simbol hrvatskog planinarstva i alpinizma, sagrađena je toga dana visoka kamena piramida u spomen na stradalog prijatelja i alpinista.

Slika.Osamdesetak prijateljskih ruku i leđa toga dana prošlo je planinarskom stazom iz Bjelskog noseći kamenje na vrh Kleka, svi sa istim ciljem: pridružiti se gradnji Milasove piramide te na taj način izraziti poštovanje prema prijatelju, učitelju, alpinistu i partneru koji je nesebično mnogo dao penjačkoj i planinarskoj zajednici. Te sunčane i tople nedjelje, dan nakon blagdana Svih Svetih, vrh Kleka bio je okupiran planinarima, alpinistima, prijateljima, trudnicama, djecom i bebama u nosiljkama, a zajedništvo i smijeh odjekivali su klečkim stijenama. Kako bi kamenje za gradnju lakše stiglo do gradilišta piramide prisutni alpinisti i planinari formirali su do vrha Kleka dugačku gusjenicu te se kamenje zajedničkim snagama iz ruke u ruku prenosilo na vrh. Nesvakidašnji prizor nije ostavio ravnodušnim niti slučajne nedjeljne planinare namjernike, koji su na sam spomen Krešina imena znali o kome se radi, a mnogi se i sami pridružili. U isto vrijeme nekolicina je penjača u navezima kroz stijenu Kleka na vrh donijela kamenje za piramidu.

Slika.Voditelj izgradnje piramide na vrhu Kleka bio je dipl. ing. arh. Miše Renić, član udruge Dragodid, Milasov prijatelj koji je uz pomoć svojih kolega iz udruge, tehnikom gradnje suhozida, marljivo i stručno satima mjerio, lupao, prilagođavao i slagao kamen po kamen. Osim kamenjem s Kleka, mnogi su piramidu simbolično obogatili kamenjem donesenim iz različitih krajeva Hrvatske i svijeta. Ugrađeno je kamenje iz Prizne, s otoka Paga i Brača, iz doline Neretve i s hercegovačke planine Vran, iz Albanije, s Bijelih stijena, Medvedgrada, Biokova. Uzidani su u kamenovi s dalekih Cho Oyua, Aconcague te sa samog Khan Tengrija, u čijim snježnim njedrima počiva Krešimir Milas.

Piramida je završena u smiraj tog prekrasnog i toplog jesenskog dana, a osmjesi na licima i puna srca govorili su više od riječi. Alpinističko-planinarska zajednica još jednom je pokazala koliko je velika i koliko ima poštovanja i ljubavi prema Krešimiru Milasu.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.