Predstavljen turističko-planinarski zemljovid Ćićarije

ponedjeljak, 22.12.2014.

Slika.Društvena prostorija zgrade Općine Lanišće bila je 22. prosinca 2014. pretijesna za brojne planinarske djelatnike iz cijele Istre, Kvarnera i primorskog dijela Slovenije. Uz predstavnike lokalne samouprave i medija, posvjedočili su dovršenju velikog i značajnog projekta za planinare i za promociju istarske gorske ljepotice - u nakladi HGSS-a izdan je turističko-planinarski zemljovid "Ćićarija". Zemljovid su predstavili Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza (IPS), te Diego Košta, autor zemljovida i Rudolf Schwabe, recenzent zemljovida i ujedno voditelj programa kartografije HGSS-a.

Slika.U ime domaćina, nazočne je gostoljubivo pozdravio g. Neven Mikac, načelnik Općine Lanišće. On je izrazio zadovoljstvo radom planinarskih društava na Ćićariji i velikim odazivom na nedavno otvorenje Sakomanovog puta, ističući da kad bi tako funkconiralo cijelo društvo, stajali bi puno bolje.

Potom je Vladimir Rojnić dao kratki povijesni osvrt na planinarsku kartografiju Ćićarije i na aktivnosti koje su prethodile izradi zemljovida. Ponajprije je valjalo srediti stanje planinarskih putova. Uz pomoć Komisije za planinarske putove HPS-a i kartografa HGSS-a održano je pet tečajeva za osposobljavanje markacista, te za snimanje i računalnu obradu GPS tragova i prostornih podataka. – U tu svrhu izrađen je registar s numeracijom planinarskih putova i utvrđena točna raspodjela održavanja po pojedinim društvima. Obnovljena je glavnina putova, snimljeni su svi GPS tragovi te zajedno s opisima i drugim podacima uvršteni u službenu bazu podataka koja je objavljena na web stranici HPS-a, opisao je Rojnić tijek ovog obimnog projekta.

Slika.Recenzent Rudolf Schwabe, koji je za ovu priliku doputovao iz Splita, istaknuo je jako lijepu i plodonosnu suradnju s IPS-om te napomenuo kako je za izradu ove karte valjalo obići najmanje tisuću kilometara pješice, kazavši kako se uloženi trud za ovu kartu neće nikad vidjeti. – Uz to što je ova karta vrijedna za planinare vrlo je vrijedna i za privredu, čime će privlačiti turiste na način da im osigura sigurnu orjentaciju, navigaciju i prezentaciju prostora, rekao je Schwabe. Autor zemljovida Diego Košta iz riječke stanice HGSS-a istaknuo je kako je ucrtano oko 350 kilometara planinarskih putova i da je napravljen vrlo veliki posao, koji prezentira prostor od Slavnika na sjeveru do Suhog vrha na jugu, te od Grada Buzeta na zapadu do Grada Rijeke na istoku. Zemljovid je u mjerilu 1:25000, a posebnost mu je pridruživanje brojčanih oznaka putova na zemljovidu s bazom podataka istih na web stranici HPS-a. U obradi terena je sudjelovali su: Goran Šepić, Natalija Radola, Vladimir Rojnić, Mirko Bjelan, Milivoj Filipović, Boris Petrić, Mario Stanić, Matija Perić i Diego Košta, uz još sedamnaest suradnika. Kartografsku obradu izvršio je Diego Košta, a grafički urednik je Marko Andrić.

U završnom dijelu predstavljanja Vladimir Rojnić je naglasio da se radi o prvom cjelovitom i suvremenom planinarskom zemljovidu hrvatskog dijela Ćićarije. Potom je u ime IPS-a predao voditelju programa kartografije HGSS-a Zahvalnicu za doprinos razvoju planinarstva u Istri.

Uslijedila je podjela zemljovida nazočnima i domjenak u predprazničkom ozračju, u organizaciji Općine Lanišće.

(Tekst: Vladimir Rojnić, fotografije: Milivoj Topić, Gordana Plavšić)

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Rujanski broj Hrvatskog planinara

Rujanski broj Hrvatskog planinara

08.09.2021.

Nakon velikih ljetnih vrućina stigli su ugodni dani pa Premužićeva staza na Rabu, koja krasi naslovnicu novog broja, kao da poziva da krenemo u planine. Ne treba nas planinare dugo nagovarati, a ideje za nove izlete potražimo u novom broju.

Objavljen Planinarski leksikon

Objavljen Planinarski leksikon

27.08.2021.

Od 27. kolovoza na mrežnim stranicama HPS-a dostupan je Planinarski leksikon sa više od 700 raznovrsnih izraza koji se učestalo koriste u planinarstvu. Priredila ga je Komisija za promidžbu i izdavaštvo uz suradnju komisija za školovanje, planinarske putove, planinarske objekte, zaštitu prirode i speleologiju te brojnih suradnika.

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

Javni poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu planinarskih domova i kuća u zaštićenim područjima

02.08.2021.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 2. 8. 2021. Javni poziv za neposredno su/financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.