Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Predstavljen turističko-planinarski zemljovid Ćićarije

ponedjeljak, 22.12.2014.

Slika.Društvena prostorija zgrade Općine Lanišće bila je 22. prosinca 2014. pretijesna za brojne planinarske djelatnike iz cijele Istre, Kvarnera i primorskog dijela Slovenije. Uz predstavnike lokalne samouprave i medija, posvjedočili su dovršenju velikog i značajnog projekta za planinare i za promociju istarske gorske ljepotice - u nakladi HGSS-a izdan je turističko-planinarski zemljovid "Ćićarija". Zemljovid su predstavili Vladimir Rojnić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza (IPS), te Diego Košta, autor zemljovida i Rudolf Schwabe, recenzent zemljovida i ujedno voditelj programa kartografije HGSS-a.

Slika.U ime domaćina, nazočne je gostoljubivo pozdravio g. Neven Mikac, načelnik Općine Lanišće. On je izrazio zadovoljstvo radom planinarskih društava na Ćićariji i velikim odazivom na nedavno otvorenje Sakomanovog puta, ističući da kad bi tako funkconiralo cijelo društvo, stajali bi puno bolje.

Potom je Vladimir Rojnić dao kratki povijesni osvrt na planinarsku kartografiju Ćićarije i na aktivnosti koje su prethodile izradi zemljovida. Ponajprije je valjalo srediti stanje planinarskih putova. Uz pomoć Komisije za planinarske putove HPS-a i kartografa HGSS-a održano je pet tečajeva za osposobljavanje markacista, te za snimanje i računalnu obradu GPS tragova i prostornih podataka. – U tu svrhu izrađen je registar s numeracijom planinarskih putova i utvrđena točna raspodjela održavanja po pojedinim društvima. Obnovljena je glavnina putova, snimljeni su svi GPS tragovi te zajedno s opisima i drugim podacima uvršteni u službenu bazu podataka koja je objavljena na web stranici HPS-a, opisao je Rojnić tijek ovog obimnog projekta.

Slika.Recenzent Rudolf Schwabe, koji je za ovu priliku doputovao iz Splita, istaknuo je jako lijepu i plodonosnu suradnju s IPS-om te napomenuo kako je za izradu ove karte valjalo obići najmanje tisuću kilometara pješice, kazavši kako se uloženi trud za ovu kartu neće nikad vidjeti. – Uz to što je ova karta vrijedna za planinare vrlo je vrijedna i za privredu, čime će privlačiti turiste na način da im osigura sigurnu orjentaciju, navigaciju i prezentaciju prostora, rekao je Schwabe. Autor zemljovida Diego Košta iz riječke stanice HGSS-a istaknuo je kako je ucrtano oko 350 kilometara planinarskih putova i da je napravljen vrlo veliki posao, koji prezentira prostor od Slavnika na sjeveru do Suhog vrha na jugu, te od Grada Buzeta na zapadu do Grada Rijeke na istoku. Zemljovid je u mjerilu 1:25000, a posebnost mu je pridruživanje brojčanih oznaka putova na zemljovidu s bazom podataka istih na web stranici HPS-a. U obradi terena je sudjelovali su: Goran Šepić, Natalija Radola, Vladimir Rojnić, Mirko Bjelan, Milivoj Filipović, Boris Petrić, Mario Stanić, Matija Perić i Diego Košta, uz još sedamnaest suradnika. Kartografsku obradu izvršio je Diego Košta, a grafički urednik je Marko Andrić.

U završnom dijelu predstavljanja Vladimir Rojnić je naglasio da se radi o prvom cjelovitom i suvremenom planinarskom zemljovidu hrvatskog dijela Ćićarije. Potom je u ime IPS-a predao voditelju programa kartografije HGSS-a Zahvalnicu za doprinos razvoju planinarstva u Istri.

Uslijedila je podjela zemljovida nazočnima i domjenak u predprazničkom ozračju, u organizaciji Općine Lanišće.

(Tekst: Vladimir Rojnić, fotografije: Milivoj Topić, Gordana Plavšić)

Slika.

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.
Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama

Uređenje planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama (24.09.2020.)

HPD Kapela iz Zagreba dovršilo je početkom rujna radove na uređenju planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Obnova tog najvećeg planinarskog skloništa u Hrvatskoj provedena je tijekom proljeća i ljeta, prema projektu i pod vodstvom arhitekta Ivana Juretića.

Preminuo Borislav Černi

Preminuo Borislav Černi (17.09.2020.)

PD Psunj iz Parkaca izvijestio je da je dana 16. rujna 2020. iznenada u 68. godini preminuo Borislav Černi. Borislav Černi bio je planinar sa 50-godišnjim stažom u PD-u Psunj. U svojoj dugogodišnjoj planinarskoj karijeri obnašao je brojne dužnosti u svojem planinarskom društvu. Istaknuo se u kao neumorni suradnik na brojnim društvenim akcijama u matičnom društvu i u HPS-u.

31. Skupština HPS-a

31. Skupština HPS-a (16.09.2020.)

Temeljem članka 30., stavak 2. Statuta Hrvatskog planinarskog saveza predsjednik HPS-a Darko Berljak sazvao je 31. sjednicu Skupštine HPS-a. Sukladno mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera Civilne zaštite u cilju zaštite zdravlja, a temeljem konzultacija s Gradskim uredom za opću upravu Grada Zagreba o načinu održavanja sjednice Skupštine, prema odluci Izvršnog odbora HPS-a od 14. 9. 2020. sjednica Skupštine HPS-a održat će se elektronički.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacijeWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.