Škola planinarskog skijanja od 1. do 8. ožujka 2015.

četvrtak, 05.02.2015.

Slika.Komisija za planinarsko skijanje HPS-a organizira Školu turnog skijanja od 1. do 8. ožujka 2015., u Alagni (Italija). Školu vode instruktori turnog skijanja, alpinizma i HGSS-a Vladimir Mesarić i Branko Šeparović.

PROGRAM ŠKOLE PLANINARSKOG SKIJANJA

Planinarsko skijanje obuhvaća skijanje po svim vrstama planinskog terena, po svim vrstama snijega i po svim nagibima: od vrlo strmog uspona, skijanja po ravnom, do silaza po ekstremno strmim padinama. Planinarsko skijanje je skijanje po uređenim pistama, skijanje po neuređenim padinama (turno skijanje) te skijanje po velikim strminama (ekstremno ili alpinistiko skijanje). Skijanje po uređenim stazama je samo mali dio mogućnosti što ga pružaju planine ljubiteljima skijanja. Skijaška oprema potrebna za skijanje po uređenim stazama je poznata svakom posjetitelju prodavaonica sportske opreme. No ako se želimo skijati svuda, po svim vrstama terena, te još u istoj opremi pješačiti ili se penjati po ledu ili stijeni, potrebna nam je malo posebnija oprema.

Opis opreme za planinarsko skijanje

Odjeća. Treba biti sličnija alpinističkoj ili planinarskoj odjeći, dijelom da štiti od hladnoće, a dijelom od padavina i vjetra.

Obuća. Cipele trebaju biti posebne, za turno skijanje, s narebrenim gumenim potplatom i zglobom, koji omogućuje hodanje, bilo na skijama ili bez njih.

Skije. Najbolje su turne skije, nešto kraće i šire nego obične skije. Najčešće ih možemo prepoznati po rupi na vrhu, koja služi za vezanje užeta i izradu raznih improviziranih nosiljki ili sanjki za spašavanje.

Vezovi. Proizvode se vezovi za turno skijanje, koji omogućavaju podizanje pete, a po potrebi i fiksiranje pete za skiju. Znatno su lakši od klasičnih vezova za pistu.

Skijaški štapovi. Najbolji su teleskopski štapovi, jer omogućuju promjenu duljine štapova. Za kretanje po uzbrdici bolji su nam dulji štapovi, a za spust su bolji kraći štapovi.

Mjesto održavanja skijaške škole

Škola planinarskog skijanja se može održavati bilo gdje, gdje postoji skijaška žičara, te strm neuređen teren. Škola se može održavati i bez upotrebe žičare. Školu mogu pohađati ljudi koji imaju zadovoljavajuće zdravlje i kondiciju, te osnovno praktično znanje alpskog skijanja. Na školi će se učiti razne tehnike hodanja na turnim skijama i spušanja „off piste“ kroz dubok snijeg.

Broj polaznika: 7 do 14 (u slučaju većeg interesa moguće i više)

Mjesto: Alagna (Italija)

Školu organizira Komisija za planinarsko skijanje HPS-a, a polaznici koji je uspješno završe dobit će diplomu HPS-a o završenoj školi turnog skijanja.

Plan škole

Polaznici trebaju imati osnovno znanje skijanja, što znači da se sigurno mogu spuštati po padinama.

1. dan Upoznavanje s opremom, podešavanje skijaških vezova, prilagođavanje duljine krzna za skije, prilagođavanje duljine skijaških štapova. Izlazak na teren, provjera općenitog znanja skijanja, svrstavanje u grupe po znanju. Vježbanje: ravni spust po blagom terenu bez zaokretanja, okretanje skija na mjestu, padanje i podizanje. Postavljanje i skidanje krzna za skije. Upoznavanje s opremom za potrage u lavinama.

2. dan Hodanje sa skijama po ravnom i brežuljkastom terenu bez i sa krznima, skijaški korak, klizni korak. Spuštanje niz blage strmine, zaokretanje plužnom tehnikom. Vježba s lavinskim primopredajnicima.

3. dan Spuštanje niz blage strmine, paralelni zavoj k brijegu. Potraga u lavini s lavinskim sondama.

4. dan Skijanje po umjerenim strminama, odsklizavanje, paralelni zavoj od brijega. Hodanje s krznima po strmom terenu gore i dolje. Vježbe s lavinskim primopredajnicima, sondiranje, otkopavanje.

5. dan Skijanje po neuređenom terenu, prijestupni zavoj, terenski skokovi. Procjena opasnosti od pada lavina, izbor ture. Kopanje sniježne rupe, proučavanje sniježnog profila.

6. dan Cjelodnevna skijaška tura sa skijanjem po raznim vrstama snijega i terana, skijanje kroz šumu i niz velike strmine.

Obuka iz zadanih tema bi se provodila na skijaškim turama.

Plan škole može varirati u ovisnosti s prosječnim znanjem polaznika. Također se može na zahtijev proširiti pojedina tematska područja.

VIŠE O ŠKOLI

Škola uključuje šest punih dana skijanja sa programom učenja turnog skijanja.

Svaku večer održavati će se predavanja (opasnosti u planinama, prva pomoć, snijeg i lavine, orijentacija, meteorologija, oprema za turno skijanje, tehnike turnog skijanja) kao i video projekcije naših instruktora: Skijaški uspon na Mustagh Atu, Skijaški uspon na Mt. Logan, Skijaška ekspedicija na Kang Guru, Turno skijanje na Jamtalu, offpiste Chamonix, Ekspedicija na Mt. Everest, itd.) Uoči škole skijanja 23.2. obvezno je pohađanje sastanka sa uvodnim predavanjem.

Troškovi

Smještajno-logističku provedbu obavlja agencija VMD iz Zagreba. Cijena škole turnog skijanja je: 6.240,00 kn (uplata VMD-u) i uključuje:

- smještaj u apartmanima sa četiri ležaja

- ski pas

- troškove organizacije i putovanja, troškove instruktora

- boravišna pristojba

- poreze i davanja državi

Uplata punog iznosa na račun VMD-a (za više informacija: Dalibor, mob: 099 7377 693 ili na dalibor@vmd.hr. Za uplate u gotovini do 15.2. važeća je gornja cijena, nakon toga postoji mogućnost nešto veće cijene. Za kartično/obročno plaćanje je cca 300-400 kn skuplje.

Cijena ne uključuje:

- prijevoz (moguć je međusobni dogovor sudionika za put osobnim vozilima i podijela troškova),

- opremu (ako nemate svoju ili ne možete posuditi od nekoga, moguće je iznajmiti u Alagni),

- putno zdravstveno osiguranje: cca 100,00 kn po osobi (obvezno),

- hranu i piće

Prijave

Putem elektronske pošte na adresu: skijanje@hps.hr, a prijava treba sadržavati: Ime i prezime, Adresu, Presliku članske iskaznice HPS-a s vidljivom ovjerom članske markice za tekuću godinu, Mail, Mobitel

Zagreb, 5.2.2015.

Pročelnik Komisije za planinarsko skianje HPS-a
Branko Šeparović, v.r.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez