Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Obuka planinarskih vodiča/turističkih pratitelja na širem području Like

ponedjeljak, 31.10.2011.

Slika.

U travnju 2011. godine, Hrvatski planinarski savez je u suradnji s uredom Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj započeo razradu projekta koji je za cilj imao obučiti 20 osoba na širem ličkom području te pružiti certifikat za planinarske vodiče i turističke pratitelje korisnicima od kojih je većina bila raseljena tijekom rata u devedesetim godinama ili pripadaju manjinskim ili na neki drugi način ranjivim skupinama na širem području Like.

Slika.

Slika.Područje Like teško je stradalo tijekom rata i osjećaju se socijalne i ekonomske posljedice sukoba. Šire područje Like, iako vrlo bogato prirodnim resursima, parkovima prirode i nacionalnim parkovima sa stotinama tisuća turista godišnje (samo na Plitvice dolazi oko 1 milijun), vrlo je siromašno stručnim vodičkim kadrom, naročito onim osposobljenim za rad u pustolovnom turizmu. Ličko-senjska i okolne županije obuhvaćaju dva planinska masiva, Lička Plješivica i Velebit, nekoliko prekrasnih rijeka i čuda prirode poput Plitvičkih jezera i rijeke Une. Povratnici i doseljenici u potrebi su za zaposlenjem i samoodrživošću. Certificiranjem putem ovog projekta korisnici bi bili u mogućnosti: (a) pružiti kvalitetnu uslugu posjetiteljima članovima HPS-a (b) uključiti se u sezonski ili stalni turistički rad i (c) biti voditelji u svojim zajednicama u povezivanju ostalih pružatelja usluga u pustolovnom turizmu u regiji i na zajedničkim projektima.

Slika.S projektom se, uz potporu UNHCR-a, pristupilo natječaju za dodjelu donacija Julia Taft fondacije putom Veleposlanstva SAD-a, a isti je prepoznat kao kvalitetan i inovativan te je i prihvaćen ove jeseni u Washingtonu. Projektu se kao donator pridružio i ured Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) u Hrvatskoj priznajući razvojnu komponentu u obučavanju 20 ljudi iz Like za potencijalne djelatnike u pustolovnom turizmu. Ukupna vrijednost donacija prešla je 100.000 kuna te podrazumijeva kako obuku tako i potporu HPS-a budućem radu vodiča u Lici.

Slika.U razdoblju od 22. do 29. listopada 2011. na terenima srednjeg Velebita i planinarske kuće Vila Velebita održan je tečaj za Vodiče društvenih izleta HPS-a i Turističke pratitelje za dvadesetak polaznika, uglavnom mladih planinara iz Brinja, Kutereva, Plaškog, Plitvičkih Jezera, Korenice, Gračaca, Senja i Gospića koji su u osam intenzivnih dana stjecali znanja i vještine potrebne za sigurno vođenje planinara, izletnika i turista u planinama. Obukom i većim dijelom izvedbe projekta upravljala je Komisija za vodiče HPS-a na čelu s pročelnikom Draženom Lovrečekom kome su svesrdno na Baškim Oštarijama pomagali vodič instruktor Darko Luš i vodič Davor Banić čija je Stanica planinarskih vodiča Zagreb (SPVZ) projektom zadužena za daljnje mentorstvo vodičima u Lici. Kako izvedba takvog projekta nadilazi strukovni dio projekt je koordinirao član Vodičke službe Dorijan Klasnić.

Partneri na projektu bili su Planinarski savez Ličko-senjske županije i PD Željezničar iz Gospića te u dijelu namijenjenom obuci turističkih pratitelja, agencija VMD iz Zagreba. Posebno treba naglasiti važnost sudjelovanja i pomoći pri odabiru kandidata terenskog ureda UNHCR-a u Kninu koji je zadužen i za ličko područje i dopredsjednika HPS-a, Tomislava Čanića uz čiju je pomoć, podršku i motiviranosti projekt doživio i promociju u uspjeh u Lici.

Posjetivši polaznike na Baškim Oštarijama, glavni tajnik HPS-a, Darko Berljak, održao je predavanje o povijesti, osnovama i vrstama planinarstva, a polaznicima naglasio važnost njihovog budućeg rada, kako onog društvenog unutar HPS-a i njihovih planinarskih društava tako i u razvitku planinskog turizma u Lici. Berljak je također naglasio važnost rada vodiča u preventivi što je također ponovio i Alen Zorić, pročelnik Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja iz Gospića koja je budućim vodičima održala predavanja i praktične vježbe iz osnova pružanja pomoći unesrećenima.

Polaznici tečajeva prošli su obuku za Vodiča društvenih izleta HPS i turističkog pratitelja a kroz projekt opremljeni su vodičkom i sigurnosnom opremom te planinarskim kartama, skriptama i udžbenicima za pristupanje ispitima planiranima za 19. studenog na istoj lokaciji.

Slika.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH obilježeni usponom na Dinaru (24.05.2020.)

U povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj 22. i 23. svibnja u Kninu i na Dinari održano je javno predstavljanje Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara te uspon na 1831 metara visok najviši vrh Hrvatske. U sklopu svojeg obraćanja ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegovi suradnici posebno su istaknuli ulogu Hrvatskog planinarskog saveza u vrednovanju, popularizaciji i očuvanju prirodnih vrijednosti Dinare.

Virtualna planinarska izložba

Virtualna planinarska izložba "Tri godišnjice" u Samoborskom muzeju (20.05.2020.)

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. 5. 2020. Samoborski muzej objavio je virtualnu izložbu "Tri godišnjice". Tom izložbom obilježava se 145. godina od prvog planinarskog pohoda Hrvatskog planinarskog društva, 15. Japetićev pohod te 100. godišnjica rođenja planinara Miroslava Ivaniševića.

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja

Preminuo velikan slovenskog alpinizma Tone Škarja (12.05.2020.)

Planinska zveza Slovenije objavila je da je 11. svibnja 2020. preminuo Tone Škarja, vođa brojnih alpinističkih ekspedicija, gorski spašavatelj i počasni član PZS-a.

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.