Dan istarskih planinara i PD Pazinka u Brestu pod Učkom

ponedjeljak, 21.11.2011.

Brest pod Učkom

U nedjelju 13. studenog 2011. obilježen je Dan Istarskih planinara i dan PD Pazinka. Odaziv je nadmašio sva očekivanja organizatora. Po sunčanom jesenskom danu oko 600 planinara prohodalo je slikovitu stazu Lupoglav-Semići-Tenkovsko polje-Brest pod Učkom.

Ispred obnovljene bivše škole (buduće pl. kuće), Vladimir Fornažar, predsjednik PD Pazinka otvorio je svečanost, a Franko Baxa, načelnik Općine Lupoglav zaželio dobrodošlicu. Zatim je Vladimir Rojnić, predsjednik IPS-a, uručio priznanja za doprinos razvoja Istarskog planinarstva Ivici Richteru iz Rijeke i Željku Kraljiću iz Crikvenice.

Prigodni poklon

Svojim prisustvom skup su uveličali: Vladimir Novak, predsjednik IOHPS-a, koji je pozdravio skup i uručio prigodne poklone IPS-u i PD Pazinka, Darko Berljak, glavni tajnik HPS-a i Sebastijan Labinjan, zamjenik pročelnika HGSS-a Stanica Pula.

Nakon toga slijedio je ručak i glazba veselog benda "Pergola". Polke, valceri i potresujke smjenjivali su se do prvih večernjih sjena i hladnog povjetarca s Poklona.

Tenkovsko polje

Lijepo vrijeme i prekrasni vidici privukli su planinare iz cijele Istre, Kvarnera, Gorskog Kotara i Slovenije. Osim domaćina PD Pazinka, bila su tu društva: Glas Istre i Elektroistra iz Pule, Montero iz Rovinja, Skitaci iz Labina, Platak, Kamenjak, Učka i Transverzalac iz Rijeke, Planik iz Umaga, Ćićarija iz Buja, Skradski vrh iz Skrada, Špićunak iz Lokava, te Obalno planinsko društva iz Kopra. Planinarima su se pridružili veterani pazinskog kluba Mountain bike Istra.

Obilježene su četiri obljetnice: 135. obljetnica organiziranog planinarstva u Istri i osnutka Societa Alpina dell'Istria, 105. obljetnica Istarske podružnice Slovenskog PD iz Ljubljane, 30. obljetnica Planinarskog društva Pazinka i 10. obljetnica Istarskog planinarskog saveza.

Veselo do sumraka

Istarski planinarski savez danas obuhvaća šest planinarskih društava s ukupno 1.100 planinara, tri planinarske kuće i oko 370 km markiranih planinarskih putova. Od toga valja istaći Istarski planinarski put (IPP) duljine 170 km, koji povezuje zapadnu i istočnu obalu Istre, počevši od Umaga, preko Ćićarije i Učke pa do Crne Punte kraj Koromačna. Odaziv velikog broja mladih i djece na ovo druženje, budi optimizam da će planinarski putovi i objekti biti sve bolje održavani i tako privlačiti u ovaj predivni dio Lijepe Naše sve veći broj domaćih i stranih planinara.

Suorganizatori ovog skupa bili su Istarski planinarski savez i PD Pazinka iz Pazina, a pokrovitelj Općina Lupoglav.

Slika 1 od 3.Slika 2 od 3.Slika 3 od 3.

Najnovije vijesti

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

U Đurđevcu održani Dani hrvatskih planinara

13.06.2021.

U Đurđevcu su 12. i 13. lipnja održani Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja manifestacija hrvatskih planinara. Organizirali su je Hrvatski planinarski savez i PD Borik iz Đurđevca s Gradom Đurđevcam i Turističkom zajednicom grada Đurđevca. Đurđevački planinari u dva dana planinarskoj su javnosti predstavili zanimljive krajolike i sadržaje na Bilogori, Đurđevačkim pijescima, u park šumi Borik i u samom Đurđevcu.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

09.06.2021.

Osobito bogat lipanjski broj donosi izuzetno vrijedno svjedočanstvo o planinarskoj nesreći na Velebitu. Izdvajamo još dva članka koji otvaraju pitanja o sigurnosti i stanju ferata te opsežan članak o trekingu uz himalajsku rijeku Markhe.

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

Skupština Europske unije planinarskih asocijacija

05.06.2021.

U subotu 5. lipnja 2021. održana je godišnja skupština Europske unije planinarskih asocijacija (EUMA) koju sačinjavaju nacionalni planinarski savezi europskih zemalja. Umjesto u Pragu u Češkoj, kako je izvorno bilo planirano, zbog epidemioloških razloga skupština je održana elektornički, putem aplikacije za videokonferencije.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.