Preporuka vodičima HPS-a o vođenju tijekom ljetne sezone

srijeda, 16.05.2018.

Slika.Poštovani vodiči HPS-a,

Tijekom ljetne sezone planinari poduzimaju brojne atraktivne izlete, ture i pohode, često i u visoka gorja. Broj planinara koji se upućuje u visoke planine i na zahtjevnije ture svake je godine veći, kao i ambicije za usponima na veće nadmorske visine. Sve to upućuje planinarske vodiče na viši stupanj opreznosti pri planiranju, organiziranju i vođenja planinarskih izleta i tura. Stoga vas podsjećam da licenca odgovarajućeg standarda koju posjeduje svaki vodič jamči sigurnost za vođenu grupu i predstavlja osnovu za vodičko djelovanje u HPS-u.

Angažman članova Vodičke službe HPS-a treba se temeljiti na savjesnom vođenju planinarskih izleta, tura i pohoda u okviru svoje kategorije, po terenima i u uvjetima opisanim odgovarajućim standardom osposobljenosti. To podrazumijeva i ne-vođenje osoba bez odgovarajuće opreme, kao ni osoba za koje vodič procijeni da nisu sposobne savladati očekivane napore. Pri vođenju posebno treba imati u vidu Pravilnik o organiziranju i vođenju izleta, tura i pohoda u HPS-u, gdje su podrobno uređena pitanja od interesa za sigurno vođenje akcija u udrugama članicama HPS-a. Od ove godine je u primjeni i novi Zakon o pružanju usluga u turizmu koja jasno navodi da se odredbe tog zakona ne primjenjuju na HPS i udruge članice HPS-a pri organiziranju izleta za svoje članove i u okviru svoje osnovne djelatnosti.

Ključne točke u kvalitetnoj koordinaciji između osnovnih planinarskih udruga predstavljaju stanice planinarskih vodiča. Stanice mogu pomoći planinarskim društvima osiguravajući potrebne planinarske vodiče s odgovarajućim znanjem i vještinama ako u tim udrugama nema raspoloživog kadra za vođenje na zahtjevnije terene i uvjete, a žele provesti po programu takav izlet.

Pozivam vas da savjesno provodite vodičke dužnosti, da vodite izlete na terene za koje ste školovanjem stekli odgovarajuće vještine i licence, te da vodite računa o tome da je osnovna djelatnost planinarskih udruga organiziranje planinarskih izleta za svoje članove. Pri svemu tome sigurnost treba biti na prvome mjestu.

Srdačan pozdrav,
Anita Bistričić, pročelnica Vodičke službe HPS

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.