Aktivnosti Komisije za planinarske putove u Koprivničko-križevačkoj županiji

utorak, 18.09.2018.

Slika.U dugoj tradiciji školovanja markacista po prvi puta organiziran je temeljni tečaj za područje Koprivničko-Križevačke, Bjelovarsko-Bilogorske i Sisačko-Moslavačke županije gdje djeluje 15 planinarskih društava. Istovremeno, održan je i tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja postojećih markacista koji su završili obuku po ranijim programima, kako bi se upoznali s brojnim novinama. Za područje Koprivničko-Križevačke županije održan je i sastanak s predstavnicima planinarskih društava, HGSS-a; turističke zajednice, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i lokalne samouprave.

Ovo je prilika da posebno zahvalimo vodstvu Općine Kalnik što su nam omogućili održavanje navedenih aktivnosti u njihovim prostorijama i to bez naknade.

Na sastanku predstavnika društava, HGSS-a, TZ, JU zaštite prirode i lokalne uprave prenesene su mnoge korisne informacije vezane uz problematiku planinarskih staza na području Županije, posebno na području Kalničkog gorja. Ocijenjeno je da treba reducirati mrežu planinarskih puteva Kalnika. Sada je za to dobra prilika, jer se upravo ovo područje obrađuje u Registru Hrvatskog planinarskog saveza, kartografi HGSS-a pripremaju svoje izdanje karte, a Turistička zajednica Križevaca radi na pripremi karte sa svim turistički interesantnim detaljima na području općine.

Slika.Realiziran je prvi dio tečaja za markaciste. Sudionici tečaja su planinari iz društava navedenih županija, a nekoliko ih je došlo iz Zagreba i Bregane. Subotnji, teoretski dio odrađen je u prostoriji Općine Kalnik, a praktični dio na obroncima Kalničkog gorja. Sudionici su imali priliku obuku proći po bitno inoviranom sadržaju, koji pored ostalog, uključuje i instalaciju programa za satelitsku navigaciju na svojim mobilnim telefonima. Na praktičnom dijelu tečaja, osim demonstracije i vježbanja pravilnog obilježavanja i uređivanja planinarskih staza, uređena su, obilježena i očišćena četiri planinarska puta. Na njihovim počecima postavljene su nove planinarske putokazne ploče.

Slika.Markacistima koji su završili tečaj po ranijim programima, održan je dvodnevni tečaj dopunskog obrazovanja i obnove znanja. Osim polaznika iz društava s područja navedene tri županije, tečaju su se pridružila četiri člana HPD MIV, Varaždin.

Među sudionicima koji su primili uvjerenje o završenom tečaju bio je i gospodin Stjepan Jembrek, poznati križevački planinar i markacist, koji je teoretski dio tečaja završio u Zagrebu početkom ove godine.

Drugi dio markacističkih aktivnosti za ovo područje provesti će se 29. i 30. rujna u Čazmi i na putevima Moslavačke gore.

Boris Bjedov, voditelj tečaja

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

50 godina od alpinističke tragedije na Kavkazu

50 godina od alpinističke tragedije na Kavkazu

24.07.2024.

Dana 24. srpnja 1974. prije 50 godina, prilikom uspona smjerom Križ Ušbe u sjeverozapadnoj stijeni Ušbe (4710 m) na Kavkazu dogodila se alpinistička nesreća u kojoj su tragično stradala četvorica istaknutih hrvatskih alpinista – Ante Bedalov, Nenad Čulić, Viktor Tabaković i Urso Vrdoljak.

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

05.07.2024.

Dvobroj Hrvatskog planinara za srpanj i kolovoz donosi pet zanimljivih velikih članaka.

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

04.07.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na podnošenje izvješća o ostvarenju preuzetih zadaća uređenja planinarskih putova i objekata u okviru projekta obnove, održavanja, uređenja i opremanja planinarske infrastrukture "Sigurna i održiva planinarska infrastruktura" 2023/24., koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta.
footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez