Sudjelovanje radne skupine za OSI na tradicionalnom pohodu na Dinaru

utorak, 12.06.2018.

Slika.Radna skupina za OSI organizirala je 2. lipnja 2018. uspon za osobe s invaliditetom na najviši vrh Hrvatske. Navedenu aktivnost uklopili smo u tradicionalni planinarski pohod na Dinaru kojeg svake godine u lipnju organizira Hrvatski planinarski savez u suradnji s planinarima iz Kijeva te SPV Šibenik.

Radna skupina sudjelovala je s ukupno sedamnaest osoba od kojih je deset osoba ima neki oblik invaliditeta. Brojnost OSI po kategorijama bila je: oštećenje sluha (pet osoba), oštećenje vida (tri osobe), transplantirani (jedna osoba) te intelektualne teškoće (jedna osoba).

Ostali sudionici ove akcije bili su planinarski vodiči, terapeuti za osobe s invaliditetom te zainteresirani pojedinci koji su ranije sudjelovali u aktivnostima radne skupine.

Ruta kojom smo se kretali na planinarskom pohodu bila je sljedeća: usponod skloništa Glavaš do skloništa Martinova košara te dalje prema vrhu Dinara te silazak od vrha preko skloništa „Drago Grubać“ do izvora i dalje prema utvrdi Glavaš. Od deset osoba s invaliditetom njih osmero se popelo na najviši vrh Hrvatske. Od ostale dvojice koji nisu dosegli vrh - jedan je kao krajnju točku dosegao sklonište Martinova košara, a drugi greben na putu prema vrhu. Treba napomenuti da su osobe s invaliditetom tijekom pohoda stalno dobivale podršku od ostalih planinara sudionika pohoda.

Slika.

U ovogodišnjem tradicionalno pohodu na Dinaru sudjelovalo je više od 300 planinara iz 49 planinarskih društava dok su akciji radne skupine za OSI sudjelovali članovi iz planinarskih društava: PDS Velebit (Zagreb), PD Bundek (Mursko Središće), PK Split (Split). Neki od njih su i planinarski vodiči – članovi SPV Zagreb, SPV Varaždin i SPV Split.

Slika.Osobe s invaliditetom također su članovi nekih od navedenih planinarskih društava i stanica planinarskih vodiča te udruga za OSI poput Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Zvono – Split; sekcija Zdravi stilovi života – Udruga gluhih i nagluhih grada Zagreba te planinarsko društvo slijepih – PDS Prijatelji planina (Udruga slijepih i slabovidnih grada Zagreba), Udruga osoba s transplantiranim plućima - INSPIRO.

Uspon na Dinaru za radnu skupinu za OSI omogućena je zahvaljujući pomoći i sredstvima iz Erasmus plus programa „Penjanje za sve“. Upravo zahvaljujući toj pomoći i podršci europskog tima „Penjanje za sve“ uspjeli smo uspješno realizirati navedenu aktivnosti.

Slika.U svrhu promocije aktivnosti radne skupine za OSI tiskali smo i majice s natpisom: „Nemoguće je mišljenje, a ne i činjenica – Impossible is an option, not a fact !“ koje smo podijelili svim sudionicima akcije radne skupine kao i ostalim sudionicima te organizatorima ovog planinarskog pohoda.

Ovom uspješno izvedenom akcijom osobe s invaliditetom kao i radna skupina za OSI pokazale su da su sposobne ravnopravno sudjelovati u raznoraznim aktivnostima boravka u prirodi poput planinarenja i da za njih ništa nije nemoguće!

(Stjepan Dubac, voditelj radne skupine za OSI – Komisija za planinarske vodiče HPS)

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez