Snježni planinarski dom

utorak, 22.01.2019.

Reichensteinhütte pod snijegom Zadnjih tjedana sa znatiželjom pratimo vijesti iz Austrije koja je zatrpana nevjerojatnim količinama snijega. Priroda nas svaki put podsjeti na svoju moć i kako je ona najveći umjetnik na svijetu. Nevjerojatnu helikoptersku snimku objavio je, na svom Facebook profilu, njemački portal Spiegel online. Snimka prikazuje austrijski planinarski dom Reichensteinhütte gotovo potpuno obložen snijegom. Posebno je zanimljiv krov na kojem je vidljivo da je visina snijega bila velika no naknadno je zapuhao vjetar koji je napravio brazde koje pomalo podsjećaju na naše škrape. Inače, radi se o tipičnom alpskom planinarskom domu koji je smješten na visini 2136 m, neposredno ispod vrha Eisenerzer Reichenstein čija je visina 2165 m. Ovaj vrh pripada istočnoj skupini Eisenerzer Alpi koje se nalaze u pokrajini Štajerskoj.

Reichensteinhütte bez snijegaZa one koji su poželjeli posjetiti ovaj vrh donosimo informaciju da je za savladavanje najlakšeg uspona (Normalweg) iz Präbichl-a potrebno oko dva i pol sata. Uspon je srednje naporan i nije tehnički zahtjevan. Udaljenost od 258 km između Zagreba i Präbichl-a možete savladati za tri i pol sata vožnje. Eto, Vaš prvi proljetni izlet je složen!

Film možete pogledati na ovom linku.

Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez