Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Nova najdublja jama na svijetu

subota, 02.02.2019.

Veryovkina jamaDok svemirske letjelice, poslane sa zemlje, osvajaju Mjesec, Mars i svemirske daljine, speleolozi istražuju potpuno suprotni smjer, zemljinu utrobu. Otkrivaju se nove jame a postojeće se intenzivno istražuju. Od 2018. godine jama Krubera (2197 m) nije više najdublja na svijetu već je titulu preuzela jama Veryovkina sa dubinom od 2212 metara. Zasluga za ovaj uspjeh ide speleolozima moskovskog speleološkog kluba Perovo. Jama Veryovkina nalazi se u Arapskom masivu zapadnog Kavkaza, na teritoriju Gruzije. Zanimljivo, na tom se području nalaze čak četiri najdublje jame na svijetu. Moskovski speleolozi istražuju ovo područje još od 1982. godine, a u jami Veryovkina istraživanja su se intenzivirala 2015., da bi u ožujku 2018. dosegnuli trenutno najveću dubinu na svijetu. Jama Veryovkina drži još jedan nevjerojatan rekord, u njoj se može, bez korištenja ronilačke opreme, spustiti do dubine od 2151 metar. Veryovkina jamaJama je do 1986. nosila oznaku P1-7, a tada dobiva ime po speleologu Aleksandru Veryovkinu koji je preminuo 1983. godine roneći u sifonu špilje Su-Akan koja se nalazi na ruskoj strani Kavkaza.

Za usporedbu, naša najdublja jama, Lukina jama ima dubinu 1431 metar i trenutno je na 14. mjestu u svijetu.

Divimo se hrabrosti i upornosti speleologa, a čini se da bi najsretniji bio pisac Jules Verne jer se njegov "Put u središte zemlje" nastavlja.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.