Kina zatvara za turiste bazni logor ispod Mount Everesta

petak, 22.02.2019.

Mount Everest iz Sjevernog baznog logora Zbog sve većeg interesa turista, Kineske vlasti su odlučile zabraniti pristup do Sjevernog baznog logora koji se nalazi na visini od 5150 metara. Ovaj bazni logor je lako dostupan jer se do njega može doći autom. Veliki broj posjetitelja ostavlja sve više smeća te su vlasti odlučile poduzeti ove mjere. Prošlo ljeto su organizirali tri akcije čišćenja tijekom kojih je ukupno prikupljeno 8 tona otpada. Pristup će posjetiteljima ubuduće biti dozvoljen samo do samostana Rongbuk koji se nalazi na visini od oko 4980 metara. Sjeverni logor dostupan autom Do baznog logora će moći samo planinari koji budu imali odgovarajuću dozvolu. Sjeverni bazni logor je 2015. godine posjetilo 40.000 ljudi dok je južni nepalski bazni logor, do kojeg se mora pješačiti, tijekom 2016./2017. posjetilo 45.000 ljudi.

Ovu vijest je objavila kineska novinska agencija Xinhua a prenio je portal BBC NEWS.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez