Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Kina zatvara za turiste bazni logor ispod Mount Everesta

petak, 22.02.2019.

Mount Everest iz Sjevernog baznog logora Zbog sve većeg interesa turista, Kineske vlasti su odlučile zabraniti pristup do Sjevernog baznog logora koji se nalazi na visini od 5150 metara. Ovaj bazni logor je lako dostupan jer se do njega može doći autom. Veliki broj posjetitelja ostavlja sve više smeća te su vlasti odlučile poduzeti ove mjere. Prošlo ljeto su organizirali tri akcije čišćenja tijekom kojih je ukupno prikupljeno 8 tona otpada. Pristup će posjetiteljima ubuduće biti dozvoljen samo do samostana Rongbuk koji se nalazi na visini od oko 4980 metara. Sjeverni logor dostupan autom Do baznog logora će moći samo planinari koji budu imali odgovarajuću dozvolu. Sjeverni bazni logor je 2015. godine posjetilo 40.000 ljudi dok je južni nepalski bazni logor, do kojeg se mora pješačiti, tijekom 2016./2017. posjetilo 45.000 ljudi.

Ovu vijest je objavila kineska novinska agencija Xinhua a prenio je portal BBC NEWS.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.