Speleologija u 2011. godini

petak, 06.01.2012.

Članice Komisije za speleologiju HPS-a tijekom 2011. godine organizirale su 397 speleoloških ekspedicija, logora, istraživanja ili posjeta speleološkim objektima u Hrvatskoj te sudjelovale u više speleoloških ekspedicija, istraživanja, stručnih i znanstvenih skupova u svijetu. Na ispitima Komisije za speleologiju HPS-a od 8 prijavljenih kandidata, 4 su uspješno položili ispit te stekli naziv speleolog. Održano je 9 speleoloških škola s ukupno 111 speleoloških pripravnika. Školovanje se od ove godine provodi u okviru novog dopuštenja za obavljanje edukativnih aktivnosti izdanog od strane Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode. Organiziran je niz seminara i skupova s međunarodnim sudjelovanjem u suradnji sa speleološkim udrugama i HSS-om. Već je bilo riječi o ekspediciji »Lukina jama« čiji je pokrovitelj bio Predsjednik Republike. Nepovoljni vremenski uvjeti izazvali su znatnu promjenu uvjeta u potopljenom kanalu na dnu jame te nije bilo moguće ostvariti novi duboki uron kao nastavak prošlogodišnjeg istraživanja, ali su obavljena mnoga znanstvena istraživanja te napravljen video snimak jame. Jednogodišnja mjerenja razine, temperature i elektrolitičke vodljivosti vode u sifonu na dnu Lukine jame pokazuju prisutnost vrlo aktivne dinamike razine vode, kao i ostalih mjerenih parametara. Najviša zabilježena promjena razine vode je više od 100 m. Najintenzivnija istraživanja u 2011. izvedena su u jamskom sustavu Kita Gaćešina – Draženova puhaljka, koji je u proteklih godinu dana kroz 12 istraživačkih akcija produljen za 3737 m. Nova duljina je 22.046 m, čime je za više od kilometra premašena duljina Postojnske jame u Sloveniji te je ovaj jamski sustav postao najdulji u Dinaridima. Dubina sustava je povećana na 665 m. Održana je speleološka ekspedicija »Mokre noge« na Biokovu u kojoj se došlo do dubine –831 m, te je ta jama četvrta po dubini u Hrvatskoj, a nastavljena su istraživanja na Crnopcu i u špilji Munižabi. Održana je speleoronilačka ekspedicija »Cetina 2011« te speleološka ekspedicija »Srednji Velebit - Klementa 2011« koja je rezultirala pronalaskom 31 speleološkog objekta, od čega je najveći »Hunski sustav« duljine preko 1500 m. Nastavljena je intenzivna suradnja sa speleološkim organizacijama u svijetu, a u organizaciji članica KS HPS-a, u posjetu hrvatskim špiljama ili u zajedničkim istraživanjima, bili su speleolozi iz desetak europskih zemalja i iz SAD-a. U okviru znanstvenih i stručnih aktivnosti članica KS, pored geoloških, fizikalno-kemijskih i bioloških istraživanja, izrađeno je više elaborata u okviru projekata inventarizacije u suradnji s javnim ustanovama nadležnim za područja na kojima su izvedena istraživanja.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.