Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142120 godina planinarstva PD Strahinjčica

utorak, 30.04.2019.

120 godina je mnogo godina u radu nekog društva. S toliko godina rada može se pohvaliti PD „Strahinjčica“ iz Krapine.

Mnogo članova je tijekom tih godina uživalo u druženjima, pohodima i izletima diljem Lijepe naše. Nezaboravni su pohodi na planine u susjedstvu, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Uz smijeh i šale pješačenja postaju doživljaj, a popeti se na vrh planine je vrhunac svakog pohoda. Na svim tim druženjima i izletima obnavlja se energija i svi se s radošću (iako s bolovima u nogama) njih sjećaju te rado prepričavaju anegdote s putovanja.

Ove godine, u subotu 13.4.2019., svečano je obilježena obljetnica. Slavlje je započelo prigodnim programom u Srednjoj školi Krapina. U programu su nastupile FS „Vilime“iz Krapine.

Na početku programa je predsjednik PD „Strahinjčica“ gospodin Miro Klasiček pozdravio goste, zamjenika gradonačelnika gospodina Dragu Kozina, izaslanika HPS-a gospodina Tomislava Zrinskoga te zamjenika načelnika Policijske uprave gospodina Roberta Pavića. Pozdrav je uputio i predstavnicima gradskih ustanova i institucija, predstavnicima planinarskih društava, predstavnicima medija te svim ostalim gostima i naravno planinarima. Okupljene je upoznao s radom planinarskog društva te iznio podatak da Društvo danas broji preko 200 članova svih dobnih skupina. Pozornost se posvećuje mladim članovima društva kako bi se odgojili pravi ljubitelji prirode. Društvo ima planinarski dom koji treba održavati te održava i preko 70 km planinarskih staza, za što je potreban angažman što šireg kruga članova. Osvrnuo se i na planove u budućnosti kojih je mnogo. Svi se oni odnose na niz aktivnosti vezanih uz dom i druženja planinara. Na kraju je istaknuo da je Strahinjčica prelijepa. Na njoj je krasan dom, staze su atraktivne. Napomenuo je da je sve to zasluga članova kojih više nema, onih koji su sada već stariji članovi te onih koji tek stasaju.

Dodao je da planinarsko društvo ne može bez zajednice, a ni zajednica bez planinarskog društva. Bez njega bi bila siromašnija za mnoge aktivnosti koje pridonose zdravom tijelu i duhu.

120. obljetnica je bila prigoda da se podijele zahvalnice i priznanja Društva te brončana i srebrna odličja HPS-a. Svako druženje planinara završava pjesmom, a ponekad i plesom. Tako je bilo i ovaj put. Druženje se iz Srednje škole preselilo u restoran Pod starim krovovima. Do dugo u noć zabavljali su se planinari i gosti samo onako kako oni znaju. Već sada se raduju sljedećem izletu.

Marija Bolšec

Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.