Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-14210. tradicionalni pohod Planinarskim stazama otoka Krka

petak, 10.05.2019.

Planinarsko društvo "Obzova" otok Krk već desetu godinu za redom organizira u travnju svoj tradicionalni pohod stazama otoka Krka na koji su pozvana sva planinarska društva diljem Hrvatske i šire, stanovnici otoka i turisti. Pohod svake godine vodi nekim novim stazama otoka, a pokrovitelj je jedna od osam turističkih zajednica otoka Krka.

Pohod u tijeku

Ove godine pohod je održan 29. travnja 2019. pod pokroviteljstvom Općine Dobrinj i Turističke zajednice Općine Dobrinj dijelom obilježenim, dijelom neobilježenim stazama ove općine, organiziran u dvije grupe težu – A grupu (15 km) i lakšu B grupu (11 km) koje su prehodale kružnu turu Dobrinj – Meline – Čižići – Sužan – Klanice – Dobrinj.

Nakon opsežne pripreme članovi „Obzove“ u 9 sati oduševljeno su na prekrasnoj staroj placi u Dobrinju dočekali sudionike pohoda, a kojih se usprkos ne baš dobroj vremenskoj prognozi, do polaska u 9.30 okupio velik broj. Planinari su dočekani uz tradicionalnu otočnu slasticu - kroštule i piće dobrodošlice, a obratili su im se načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina, koji je srdačno pozdravio nazočne te im zaželio ugodan dan i predsjednik PD Obzova otok Krk, Alen Čančarević koji je također pozdravio sudionike pohoda i objasnio im planirani tijek pohoda. Planinari su prije polaska mogli podići knjižice s pečatom pohoda ili dobiti pečat u knjižice koje su već dobili neke od prethodnih godina.

Putem je pohod pratilo vozilo DVD Dobrinj s rezervnim bocama vode i slasticama na okrijepnim stanicama, a vatrogasci su se pobrinuli također i za sigurno prelaženje prometnice te prijevoz nekolicine sudionika koji su ranije željeli završiti pješačenje. Svi sudionici uživali su u otočnim vizurama, pogledu na stari dobrinjski kaštel, prekrasnim plavim panoramama, plaži s ljekovitim blatom, „drmunima“ prepunim ciklama, suhozidima prekrivenim mahovinom.

Kružna tura dovela je konačno sve sudionike pred lovački dom gdje je za sve bila osigurana porcija ukusnog graha za ručak. Pohod je završio svečano. Predsjednik je pozdravio sudionike, njih 250, zahvalio im na dolasku i sudjelovanju, podijelio zahvalnice 12 planinarskih društava (10 hrvatskih i 2 slovenska) te pohvalnice i nagrade planinarima koji već 5., odnosno 10. put sudjeluju u ovom tradicionalnom pohodu i pozvao ih na druženje iduće godine.

Alen Čančarević

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.