Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

10. tradicionalni pohod Planinarskim stazama otoka Krka

petak, 10.05.2019.

Planinarsko društvo "Obzova" otok Krk već desetu godinu za redom organizira u travnju svoj tradicionalni pohod stazama otoka Krka na koji su pozvana sva planinarska društva diljem Hrvatske i šire, stanovnici otoka i turisti. Pohod svake godine vodi nekim novim stazama otoka, a pokrovitelj je jedna od osam turističkih zajednica otoka Krka.

Pohod u tijeku

Ove godine pohod je održan 29. travnja 2019. pod pokroviteljstvom Općine Dobrinj i Turističke zajednice Općine Dobrinj dijelom obilježenim, dijelom neobilježenim stazama ove općine, organiziran u dvije grupe težu – A grupu (15 km) i lakšu B grupu (11 km) koje su prehodale kružnu turu Dobrinj – Meline – Čižići – Sužan – Klanice – Dobrinj.

Nakon opsežne pripreme članovi „Obzove“ u 9 sati oduševljeno su na prekrasnoj staroj placi u Dobrinju dočekali sudionike pohoda, a kojih se usprkos ne baš dobroj vremenskoj prognozi, do polaska u 9.30 okupio velik broj. Planinari su dočekani uz tradicionalnu otočnu slasticu - kroštule i piće dobrodošlice, a obratili su im se načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina, koji je srdačno pozdravio nazočne te im zaželio ugodan dan i predsjednik PD Obzova otok Krk, Alen Čančarević koji je također pozdravio sudionike pohoda i objasnio im planirani tijek pohoda. Planinari su prije polaska mogli podići knjižice s pečatom pohoda ili dobiti pečat u knjižice koje su već dobili neke od prethodnih godina.

Putem je pohod pratilo vozilo DVD Dobrinj s rezervnim bocama vode i slasticama na okrijepnim stanicama, a vatrogasci su se pobrinuli također i za sigurno prelaženje prometnice te prijevoz nekolicine sudionika koji su ranije željeli završiti pješačenje. Svi sudionici uživali su u otočnim vizurama, pogledu na stari dobrinjski kaštel, prekrasnim plavim panoramama, plaži s ljekovitim blatom, „drmunima“ prepunim ciklama, suhozidima prekrivenim mahovinom.

Kružna tura dovela je konačno sve sudionike pred lovački dom gdje je za sve bila osigurana porcija ukusnog graha za ručak. Pohod je završio svečano. Predsjednik je pozdravio sudionike, njih 250, zahvalio im na dolasku i sudjelovanju, podijelio zahvalnice 12 planinarskih društava (10 hrvatskih i 2 slovenska) te pohvalnice i nagrade planinarima koji već 5., odnosno 10. put sudjeluju u ovom tradicionalnom pohodu i pozvao ih na druženje iduće godine.

Alen Čančarević

Slika 1 od 7.Slika 2 od 7.Slika 3 od 7.Slika 4 od 7.Slika 5 od 7.Slika 6 od 7.Slika 7 od 7.
Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.