Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Briga za planinarske objekte

subota, 11.05.2019.

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta. Prilikom pravala teško je oštećena imovina - sjekirom razbijene brave, vrata, prozori, kreveti, razbacana oprema i drugi inventar, loženje vatre ogrjevom od drvenog namještaja, krađa namirnica za prehranu i sl.

Hrvatske planinarske udruge danas upravljaju sa 160 planinarskih kuća. Briga o svakoj planinarskoj kući zahtijeva ulaganje velikih sredstava, nebrojenih sati dobrovoljnog rada. Riječ je o vrijednoj imovini u koju je uložen nemjerljiv trud brojnih naraštaja planinara i koja uvelike doprinosi sigurnosti i udobnosti posjetitelja naših planina pa planinarske domove, kuće i skloništa ne treba promatrati samo kao građevine »razbacane« po našim planinama nego na poseban način treba vrednovati njihovu ulogu u razvitku sporta, kulture i turizma. Hrvatskim planinarima dobro je poznato da je upravljanje planinarskim objektima ispunjeno raznovrsnim izazovima, najviše zbog nesređenih pitanja vlasništva, upravljanja i nedovoljnog razumijevanja šire društvene zajednice da su planinarski domovi, kuće i skloništa objekti od nacionalne važnosti za sigurno kretanje i boravak mnogobrojnih posjetitelja, a ujedno su i slika Hrvatske u očima mnogobrojnih stranih turista koji kao planinari posjećuju hrvatske planine. Upravo imajući to u vidu, Hrvatski planinarski savez svake godine ulaže putem natječaja za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata znatna sredstva (više od 10% svojega proračuna) za planinarske objekte kojima upravljaju udruge članice HPS-a.

Hrvatski planinarski savez, koliko god je to moguće, utječe i učestalo skreće pozornost nadležnim tijelima i ustanovama na aktualna oštećenja planinarske imovine i inventara planinarskih objekata. Kroz zaključke Izvršnog odbora, pisane dopise i neposredne kontakte zatraženo je od planinarskih udruga da policiju i Savez redovito obavješćuju o svim takvim događajima. Izražavajući zabrinutost zbog takvog stanja i prenoseći prikupljene informacije od udruga članica HPS-a o oštećenju planinarskih objekata Hrvatski planinarski savez također je već pisanim putem i na druge načine tražio reagiranje nadležnih institucija, a to će i dalje tražiti.

Dana 10. svibnja planinarske objekte u Gorskom kotaru obišli su predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, pročelnik Komisije za planinarske objekte HPS-a Nenad Sitar i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar kako bi se i neposredno uvjerili u aktualno stanje.

Budući da je riječ o objektima koji se nalaze na mjestima koja su uglavnom udaljena od prometnica, planinarski se objekti izrazito teško obnavljaju i opremaju. Upravo zato zabrinuti smo za njihovo očuvanje i održavanje u funkciji te i ovim putem molimo posjetitelje da čuvaju planinarske objekte, upravljače objekata da svaku provalu i oštećenje prijave policiji, a također da o svim oštećenjima i zatečenom stanju obavješćuju Komisiju za planinarske objekte HPS-a.

Slika.

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr webWeb kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.