Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Briga za planinarske objekte

subota, 11.05.2019.

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta. Prilikom pravala teško je oštećena imovina - sjekirom razbijene brave, vrata, prozori, kreveti, razbacana oprema i drugi inventar, loženje vatre ogrjevom od drvenog namještaja, krađa namirnica za prehranu i sl.

Hrvatske planinarske udruge danas upravljaju sa 160 planinarskih kuća. Briga o svakoj planinarskoj kući zahtijeva ulaganje velikih sredstava, nebrojenih sati dobrovoljnog rada. Riječ je o vrijednoj imovini u koju je uložen nemjerljiv trud brojnih naraštaja planinara i koja uvelike doprinosi sigurnosti i udobnosti posjetitelja naših planina pa planinarske domove, kuće i skloništa ne treba promatrati samo kao građevine »razbacane« po našim planinama nego na poseban način treba vrednovati njihovu ulogu u razvitku sporta, kulture i turizma. Hrvatskim planinarima dobro je poznato da je upravljanje planinarskim objektima ispunjeno raznovrsnim izazovima, najviše zbog nesređenih pitanja vlasništva, upravljanja i nedovoljnog razumijevanja šire društvene zajednice da su planinarski domovi, kuće i skloništa objekti od nacionalne važnosti za sigurno kretanje i boravak mnogobrojnih posjetitelja, a ujedno su i slika Hrvatske u očima mnogobrojnih stranih turista koji kao planinari posjećuju hrvatske planine. Upravo imajući to u vidu, Hrvatski planinarski savez svake godine ulaže putem natječaja za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata znatna sredstva (više od 10% svojega proračuna) za planinarske objekte kojima upravljaju udruge članice HPS-a.

Hrvatski planinarski savez, koliko god je to moguće, utječe i učestalo skreće pozornost nadležnim tijelima i ustanovama na aktualna oštećenja planinarske imovine i inventara planinarskih objekata. Kroz zaključke Izvršnog odbora, pisane dopise i neposredne kontakte zatraženo je od planinarskih udruga da policiju i Savez redovito obavješćuju o svim takvim događajima. Izražavajući zabrinutost zbog takvog stanja i prenoseći prikupljene informacije od udruga članica HPS-a o oštećenju planinarskih objekata Hrvatski planinarski savez također je već pisanim putem i na druge načine tražio reagiranje nadležnih institucija, a to će i dalje tražiti.

Dana 10. svibnja planinarske objekte u Gorskom kotaru obišli su predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, pročelnik Komisije za planinarske objekte HPS-a Nenad Sitar i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar kako bi se i neposredno uvjerili u aktualno stanje.

Budući da je riječ o objektima koji se nalaze na mjestima koja su uglavnom udaljena od prometnica, planinarski se objekti izrazito teško obnavljaju i opremaju. Upravo zato zabrinuti smo za njihovo očuvanje i održavanje u funkciji te i ovim putem molimo posjetitelje da čuvaju planinarske objekte, upravljače objekata da svaku provalu i oštećenje prijave policiji, a također da o svim oštećenjima i zatečenom stanju obavješćuju Komisiju za planinarske objekte HPS-a.

Slika.

Monografija Stipe Božića

Monografija Stipe Božića (22.05.2019.)

15.05.2019. navršilo se 40 godina od prvog uspona Stipe Božića na krov svijeta. Ova obljetnica bit će obilježena predstavljanjem knjige Stipe Božića 'San o Everestu'. Promocija monografije će biti u utorak, 28.svibnja 2019. u 19 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže promociji i time uveličaju ovaj povijesni događaj hrvatskog planinarstva.

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku (21.05.2019.)

U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS).

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta

Deseta obljetnica uspona na vrh Mount Everesta (19.05.2019.)

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.