Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Briga za planinarske objekte

subota, 11.05.2019.

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta. Prilikom pravala teško je oštećena imovina - sjekirom razbijene brave, vrata, prozori, kreveti, razbacana oprema i drugi inventar, loženje vatre ogrjevom od drvenog namještaja, krađa namirnica za prehranu i sl.

Hrvatske planinarske udruge danas upravljaju sa 160 planinarskih kuća. Briga o svakoj planinarskoj kući zahtijeva ulaganje velikih sredstava, nebrojenih sati dobrovoljnog rada. Riječ je o vrijednoj imovini u koju je uložen nemjerljiv trud brojnih naraštaja planinara i koja uvelike doprinosi sigurnosti i udobnosti posjetitelja naših planina pa planinarske domove, kuće i skloništa ne treba promatrati samo kao građevine »razbacane« po našim planinama nego na poseban način treba vrednovati njihovu ulogu u razvitku sporta, kulture i turizma. Hrvatskim planinarima dobro je poznato da je upravljanje planinarskim objektima ispunjeno raznovrsnim izazovima, najviše zbog nesređenih pitanja vlasništva, upravljanja i nedovoljnog razumijevanja šire društvene zajednice da su planinarski domovi, kuće i skloništa objekti od nacionalne važnosti za sigurno kretanje i boravak mnogobrojnih posjetitelja, a ujedno su i slika Hrvatske u očima mnogobrojnih stranih turista koji kao planinari posjećuju hrvatske planine. Upravo imajući to u vidu, Hrvatski planinarski savez svake godine ulaže putem natječaja za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata znatna sredstva (više od 10% svojega proračuna) za planinarske objekte kojima upravljaju udruge članice HPS-a.

Hrvatski planinarski savez, koliko god je to moguće, utječe i učestalo skreće pozornost nadležnim tijelima i ustanovama na aktualna oštećenja planinarske imovine i inventara planinarskih objekata. Kroz zaključke Izvršnog odbora, pisane dopise i neposredne kontakte zatraženo je od planinarskih udruga da policiju i Savez redovito obavješćuju o svim takvim događajima. Izražavajući zabrinutost zbog takvog stanja i prenoseći prikupljene informacije od udruga članica HPS-a o oštećenju planinarskih objekata Hrvatski planinarski savez također je već pisanim putem i na druge načine tražio reagiranje nadležnih institucija, a to će i dalje tražiti.

Dana 10. svibnja planinarske objekte u Gorskom kotaru obišli su predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, pročelnik Komisije za planinarske objekte HPS-a Nenad Sitar i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar kako bi se i neposredno uvjerili u aktualno stanje.

Budući da je riječ o objektima koji se nalaze na mjestima koja su uglavnom udaljena od prometnica, planinarski se objekti izrazito teško obnavljaju i opremaju. Upravo zato zabrinuti smo za njihovo očuvanje i održavanje u funkciji te i ovim putem molimo posjetitelje da čuvaju planinarske objekte, upravljače objekata da svaku provalu i oštećenje prijave policiji, a također da o svim oštećenjima i zatečenom stanju obavješćuju Komisiju za planinarske objekte HPS-a.

Slika.

Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.