Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Briga za planinarske objekte

subota, 11.05.2019.

Hrvatski planinarski savez upoznat je posredstvom brojnih planinarskih udruga da je u proteklom razdoblju zabilježen povećan broj provala u planinarske objekte, posebno na području Gorskog kotara. U vrlo kratkom vremenu tijekom proljeća ove godine zabilježene su provale u planinarske domove Dragutin Hirc na Bijelim stijenama, Janjčarica, Klek, Hahlić, Schlosserov dom na Risnjaku, u neke od njih više puta. Prilikom pravala teško je oštećena imovina - sjekirom razbijene brave, vrata, prozori, kreveti, razbacana oprema i drugi inventar, loženje vatre ogrjevom od drvenog namještaja, krađa namirnica za prehranu i sl.

Hrvatske planinarske udruge danas upravljaju sa 160 planinarskih kuća. Briga o svakoj planinarskoj kući zahtijeva ulaganje velikih sredstava, nebrojenih sati dobrovoljnog rada. Riječ je o vrijednoj imovini u koju je uložen nemjerljiv trud brojnih naraštaja planinara i koja uvelike doprinosi sigurnosti i udobnosti posjetitelja naših planina pa planinarske domove, kuće i skloništa ne treba promatrati samo kao građevine »razbacane« po našim planinama nego na poseban način treba vrednovati njihovu ulogu u razvitku sporta, kulture i turizma. Hrvatskim planinarima dobro je poznato da je upravljanje planinarskim objektima ispunjeno raznovrsnim izazovima, najviše zbog nesređenih pitanja vlasništva, upravljanja i nedovoljnog razumijevanja šire društvene zajednice da su planinarski domovi, kuće i skloništa objekti od nacionalne važnosti za sigurno kretanje i boravak mnogobrojnih posjetitelja, a ujedno su i slika Hrvatske u očima mnogobrojnih stranih turista koji kao planinari posjećuju hrvatske planine. Upravo imajući to u vidu, Hrvatski planinarski savez svake godine ulaže putem natječaja za izgradnju, obnovu i održavanje planinarskih objekata znatna sredstva (više od 10% svojega proračuna) za planinarske objekte kojima upravljaju udruge članice HPS-a.

Hrvatski planinarski savez, koliko god je to moguće, utječe i učestalo skreće pozornost nadležnim tijelima i ustanovama na aktualna oštećenja planinarske imovine i inventara planinarskih objekata. Kroz zaključke Izvršnog odbora, pisane dopise i neposredne kontakte zatraženo je od planinarskih udruga da policiju i Savez redovito obavješćuju o svim takvim događajima. Izražavajući zabrinutost zbog takvog stanja i prenoseći prikupljene informacije od udruga članica HPS-a o oštećenju planinarskih objekata Hrvatski planinarski savez također je već pisanim putem i na druge načine tražio reagiranje nadležnih institucija, a to će i dalje tražiti.

Dana 10. svibnja planinarske objekte u Gorskom kotaru obišli su predsjednik Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak, pročelnik Komisije za planinarske objekte HPS-a Nenad Sitar i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar kako bi se i neposredno uvjerili u aktualno stanje.

Budući da je riječ o objektima koji se nalaze na mjestima koja su uglavnom udaljena od prometnica, planinarski se objekti izrazito teško obnavljaju i opremaju. Upravo zato zabrinuti smo za njihovo očuvanje i održavanje u funkciji te i ovim putem molimo posjetitelje da čuvaju planinarske objekte, upravljače objekata da svaku provalu i oštećenje prijave policiji, a također da o svim oštećenjima i zatečenom stanju obavješćuju Komisiju za planinarske objekte HPS-a.

Slika.

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

NOVO 20.8.2019: Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885 m) dobili smo novi sustav koji je dobio naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i 797 m dubine i sada se nalazi na 88. mjestu na popisu najduljih speleoloških objekata u svijetu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.