Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Hodanjem k zdravlju 2019.

ponedjeljak, 13.05.2019.

Manifestacijom „Hodanjem k zdravlju“, 27. po redu, članovi Planinarskog društva “Dubovac“ proslavili su dan Društva, 96-tu godišnjicu gotovo neprekidnog rada i 136. godina od početka organiziranog planinarstva u Karlovcu .

Druženje kod planinarske kuće

Ovogodišnja manifestacija, u suorganizaciji sa Planinarskim savezom Karlovačke županije, dio je projekta “Dan otvorenih vrata EU projekata”, kojeg organizira Ministarstvo regionalnog razvoja s ciljem promocije EU projekata.

Spajanjem manifestacija promoviran je rad PD “DUBOVAC“, planinarskih staza Karlovca kao potencijala turističkog razvoja, JU AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC kao ustanove koja je rezultat EU projekta i surađuje s lokalnom zajednicom, ali najviše od svega promoviran je zdrav život i boravak u prirodi.

Prekrasno subotnje jutro, izmamilo je preko 250 planinara, članova više planinarskih društava, samo iz Varaždina nazočilo 47 planinara PD MIV, gostiju planinara i ljubitelja prirode, da se od 08:00 – 09:30 sati okupe na platou ispred Aguatike. Nakon razgledavanja akvarija, a ulaz u akvarij je bio besplatan za sve posjetitelje i sudionike Manifestacije, na samom akvarijskom trgu sportski animatori su pokazivanjem vježbi zagrijavanja i istezanja pripremili planinare za hodnje koje će uslijediti.

Nakon kraćeg protokolarnog dijela, krenulo se na hodnje prema Pl.kući „ Z.Plevnik“ na Klavariji, većina planinara preko Starog grada Dubovca, a druga grupa „Dragojlinom stazom“ kroz Kozjaču.

Na Pl.kući „Z.Plevnik “ se od 9:00 do 11:30 održavalo tradicionalno natjecanje „15. Dubovački planinarski kotlić “.

U 11:00 sati uslijedio je start 3.po redu „Kalvarija Traila“, kružne utrke u kojoj je sudjelovalo 40 trkača.

Likovna kolonija karlovačkog ULAK-a također je dala svoj obol planinarskom druženju.

A kad su se oko 13:30 sati sa svih staza u Planinarski dom „Zvonimir Plevnik“ slili svi planinari objavljeni su rezultati natjecanja u kuhanju planinarskog kotlića gdje je sudjelovalo šest ekipa. Najbolji kuhari, pobjednici, su iz ekipe “Lud, zbunjen, normalan“: Mario Biličić, Nikola Marinić i Dalibor Vrbetić.

Na kraju, druženje je malo duže potrajalo…

Polaznici 28.po redu Opće planinarske škole subotu i nedjelju su proveli na Velebitu, u području Dabarskih kukova sa noćenjem u kući na Ravnom Dabru.

Od upisanih 36 polaznika, izletu je nazočilo 23 polaznika škole i dva vodiča. Prvi dan je ostvaren uspon na vrh Visibabu, gdje je odrađena praktična vježba orijentacije na terenu. Polaznici su upoznati kako koristiti kompas i kartu, a cijelim putem su poticani na samostalnu orijentaciju po karti. Nakon toga izvršen je uspješni uspon na Bačić kuk. Na sam vrh koji traži i alpinističke vještine popelo se petnaestak članova. Vrijeme nam nije bilo naklonjeno drugi dan kada smo zbog kiše odustali od predviđenog uspona i aktivnosti.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.
5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu

5. planinarsko-glazbeni susret na Belecgradu (02.07.2019.)

U subotu 29. lipnja 2019. kod planinarske kuće Belecgrad na obroncima Ivanščice održan je 5. planinarsko-glazbeni susret "Planinarska pjesmarica". Prvi susret održan je 2015. godine i od tada svake godine krajem lipnja ili početkom srpnja pod drevnim Belecgradom odjekuju zvuci planinarskih pjesama i svih ostalih pjesama koje planinari vole pjevati i svirati.

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta

Pola stoljeća Velebitskog planinarskog puta (24.06.2019.)

Velebitski planinarski put 4. srpnja ove godine slavi svoj 50. rođendan. Pedesetu obljetnicu ove popularne hrvatske planinarske obilaznice Hrvatski planinarski savez obilježava dvodnevnom radnom akcijom na području sjevernog i srednjeg Velebita, u sklopu koje će se u nedjelju 7. srpnja 2019. u 15 sati kod planinarske kuće Alan održati prigodna svečanost.

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH

Održan pohod na Dinaru, najviši vrh RH (24.06.2019.)

U subotu 22. lipnja 2019. održan je tradicionalni pohod na najviši vrh Republike Hrvatske. Pohod su organizirali Hrvatski planinarski savez i HPD Sinjal 1831 iz Kijeva, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Šibenik i HGSS Stanicom Šibenik.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.