Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

utorak, 21.05.2019.

Slika.U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). PZS su predstavljali predsjednik Jože Rovan, dopredsjednici Miro Eržen i Roman Ponebšek i glavni tajnik Matej Planko, a HPS predsjednik Hrvoje Kraljević, dopredsjednica Jadranka Čoklica, predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak, glavni tajnik Alan Čaplar te Darko Berljak.

Slika.Predsjednik PZS-a Jože Rovan uvodno je pozdravio predstavnike HPS-a, istaknuvši zadovoljstvo vrlo uspješnom kontinuiranom suradnjom između dvaju saveza. Prošle se godine navršila 25. obljetnica sklapanja sporazuma o reciprocitetu u cijeni noćenja u planinarskim objektima HPS-a i PZS-a, koji je jedan od čvrstih temelja izvrsne suradnje na korist članstva obaju saveza. Glavni tajnik PZS-a Matej Planko ukratko je iznio glavna postignuća u razdoblju od susreta koji je održan u travnju 2018. u Krasnu pod Velebitom. Suradnja se posebno kvalitetno ostvarivala međusobnim sudjelovanjem u tečajima, seminarima i drugim programima za mlade, vodiče, markaciste i alpiniste. Postoji vrlo primjerena suradnja između uredništva Planinskog vestnika i Hrvatskog planinara, koja se ostvaruje zajedničkim sastancima, razmjenom članaka i uredničkih iskustava Suradnja dviju Komisija za planinarske putove ogleda se u unaprjeđenju obuke markacista i primjenjom iskustava - pogotovo o načinima uređivanja tehnički zahtjevnih dionica planinarskih putova. HPS i PZS su kao partneri surađivali na nekoliko međunarodnih natječaja, a suradnja među savezima uključenima u projekt „Penjanje za sve“ iz programa Erasmus+ osnažila je i tradicionalno dobre veze između hrvatskih i slovenskih penjača i alpinista. Postignute veze između penjača i alpinista produbljuju se zajedničkim kampovima, turama i ekspedicijama. Savezi također usklađeno zastupaju svoja stajališta na sastancima i tijelima UIAA-a, EUMA-e, BMU-a i IFSC-a. Kvalitetan odnos na svim ovim poljima nikad nije došao u pitanje.

Slika.Osim o uobičajenim temama osvrta na protekle aktivnosti i iduće aktivnosti u oba saveza, na sastanku se razgovaralo o načinu obrade podataka o članstvu i informatičkoj potpori, o prelasku državne granice u planinskim područjima o aktualnim poteškoćama s provalama u planinarske objekte na području Gorskog kotara, o zaštićenim životinjskim vrstama u planinskim područjima i drugim temama od zajedničkog interesa.

Slika.U završnom dijelu sastanka temeljem odluke PZS-a predsjednik PZS-a Jože Rovan uručio je članovima HPS-a priznanja PZS-a. Prof. dr. Hrvoje Kraljeviće primio je zlatni znak PZS-a, a Jadranka Čoklica, Vladimir Novak, Ivan Hapač, Darko Berljak i Alan Čaplar srebrni znak PZS-a. Predstavnici obaju saveza izrazili su osobnu zahvalnost na uspješnoj suradnji i izrazli zadovoljstvo što su mogli neposredno sudjelovati u učvršćivanju prijateljskih veza između hrvatskih i slovenskih planinara. Svi sudionici sastanka razmijenili su prigodne darove te se pod vodstvom domaćina iz PD-a Krka, Novo mesto uputili na vrh Svete Gere / Trdinov vrh (1187 m), najviši vrh Žumberka.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Lipanjski broj Hrvatskog planinara

Lipanjski broj Hrvatskog planinara (13.06.2019.)

Schlosserov dom na Risnjaku, 40 godina od slavne himalajske ekspedicije, posjet rudarskom oknu, HGSS - tajna uspjeha, samo su dio sadržaja novog broja.

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori

Tisuću planinara na Danima hrvatskih planinara na Ravnoj gori (09.06.2019.)

Dani hrvatskih planinara su središnje godišnje okupljanje planinara u Hrvatskoj. Organizira ih Hrvatski planinarski savez u suradnji s nekim planinarskim društvom - domaćinom. Ove godine su Dani hrvatskih planinara održani 8. i 9. lipnja 2019. na Trakošćanu i Ravnoj gori u organizaciji HPS-a i PD-a Ravna gora iz Varaždina. U ta dva dana u Trakošćanu i na Ravnoj gori okupilo se oko tisuću planinara iz 70 planinarskih društava.

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a

Na 30. Skupštini HPS-a izabrana nova tijela HPS-a (01.06.2019.)

U hotelu Panorama u Zagrebu u subotu 1. lipnja 2019. održana je 30. Skupština HPS-a. Na Skupštini je sudjelovalo 120 predstavnika planinarskih udruga članica HPS-a. Prema predviđenom dnevnom redu usvojeno je programsko izvješće u radu HPS-a u 2018. godini, financijsko izvješće za 2018. godinu, izvješća Nadzornog odbora i Suda časti, odluka o raspodjeli namjenskih sredstava po komisijama i aktivnostima u 2019. godini te program rada i financijski plan za 2020. godinu. Također je usvojen detaljno razrađen program rada HPS-a u idućem četverogodišnjem mandatnom razdoblju, a središnji sadržaj Skupštine bio je izbor tijela i dužnosnika HPS-a za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.