Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

utorak, 21.05.2019.

Slika.U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). PZS su predstavljali predsjednik Jože Rovan, dopredsjednici Miro Eržen i Roman Ponebšek i glavni tajnik Matej Planko, a HPS predsjednik Hrvoje Kraljević, dopredsjednica Jadranka Čoklica, predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak, glavni tajnik Alan Čaplar te Darko Berljak.

Slika.Predsjednik PZS-a Jože Rovan uvodno je pozdravio predstavnike HPS-a, istaknuvši zadovoljstvo vrlo uspješnom kontinuiranom suradnjom između dvaju saveza. Prošle se godine navršila 25. obljetnica sklapanja sporazuma o reciprocitetu u cijeni noćenja u planinarskim objektima HPS-a i PZS-a, koji je jedan od čvrstih temelja izvrsne suradnje na korist članstva obaju saveza. Glavni tajnik PZS-a Matej Planko ukratko je iznio glavna postignuća u razdoblju od susreta koji je održan u travnju 2018. u Krasnu pod Velebitom. Suradnja se posebno kvalitetno ostvarivala međusobnim sudjelovanjem u tečajima, seminarima i drugim programima za mlade, vodiče, markaciste i alpiniste. Postoji vrlo primjerena suradnja između uredništva Planinskog vestnika i Hrvatskog planinara, koja se ostvaruje zajedničkim sastancima, razmjenom članaka i uredničkih iskustava Suradnja dviju Komisija za planinarske putove ogleda se u unaprjeđenju obuke markacista i primjenjom iskustava - pogotovo o načinima uređivanja tehnički zahtjevnih dionica planinarskih putova. HPS i PZS su kao partneri surađivali na nekoliko međunarodnih natječaja, a suradnja među savezima uključenima u projekt „Penjanje za sve“ iz programa Erasmus+ osnažila je i tradicionalno dobre veze između hrvatskih i slovenskih penjača i alpinista. Postignute veze između penjača i alpinista produbljuju se zajedničkim kampovima, turama i ekspedicijama. Savezi također usklađeno zastupaju svoja stajališta na sastancima i tijelima UIAA-a, EUMA-e, BMU-a i IFSC-a. Kvalitetan odnos na svim ovim poljima nikad nije došao u pitanje.

Slika.Osim o uobičajenim temama osvrta na protekle aktivnosti i iduće aktivnosti u oba saveza, na sastanku se razgovaralo o načinu obrade podataka o članstvu i informatičkoj potpori, o prelasku državne granice u planinskim područjima o aktualnim poteškoćama s provalama u planinarske objekte na području Gorskog kotara, o zaštićenim životinjskim vrstama u planinskim područjima i drugim temama od zajedničkog interesa.

Slika.U završnom dijelu sastanka temeljem odluke PZS-a predsjednik PZS-a Jože Rovan uručio je članovima HPS-a priznanja PZS-a. Prof. dr. Hrvoje Kraljeviće primio je zlatni znak PZS-a, a Jadranka Čoklica, Vladimir Novak, Ivan Hapač, Darko Berljak i Alan Čaplar srebrni znak PZS-a. Predstavnici obaju saveza izrazili su osobnu zahvalnost na uspješnoj suradnji i izrazli zadovoljstvo što su mogli neposredno sudjelovati u učvršćivanju prijateljskih veza između hrvatskih i slovenskih planinara. Svi sudionici sastanka razmijenili su prigodne darove te se pod vodstvom domaćina iz PD-a Krka, Novo mesto uputili na vrh Svete Gere / Trdinov vrh (1187 m), najviši vrh Žumberka.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac

Veliko otkriće na Velebitu! Novi jamski sustav u Hrvatskoj – Jamski sustav Crnopac (14.08.2019.)

NOVO 20.8.2019: Spajanjem jame Oaze i Jamskog sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka (duljine 37.885 m) dobili smo novi sustav koji je dobio naziv po planini pod kojom se nalazi - Jamski sustav Crnopac, ukupne duljine 42.075 m i 797 m dubine i sada se nalazi na 88. mjestu na popisu najduljih speleoloških objekata u svijetu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu

Nova otkrića u podzemlju NP Sjeverni Velebit - Hrvatska bogatija za još jednu duboku jamu (12.08.2019.)

Nakon dva tjedna istraživanja u vrlo zahtjevnoj jami Nedam na po dubokim jamama svjetski poznatim Hajdučkim kukovima, speleolozi su u noći s 10. na 11. kolovoza 2019. došli do dubine 740 m, čime je ova jama ušla među 10 najdubljih hrvatskih jama i ide dalje.

Planinarsko sklonište na Dinari

Planinarsko sklonište na Dinari (29.07.2019.)

U subotu 27. srpnja 2019. je na Dinari, najvišem vrhu Republike Hrvatske, postavljeno planinarsko sklonište.

Google Search


hps.hr web

Vrijeme: Zavižan |Platak

Copyright 2019 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.