Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Susret vodstva HPS-a i PZS-a na Žumberku

utorak, 21.05.2019.

Slika.U planinarskom domu Gospodična na Žumberku/Gorjancima održan je 17. i 18. svibnja 2019. redovni godišnji susret vodstva Planinske zveze Slovenije (PZS) i Hrvatskog planinarskog saveza (HPS). PZS su predstavljali predsjednik Jože Rovan, dopredsjednici Miro Eržen i Roman Ponebšek i glavni tajnik Matej Planko, a HPS predsjednik Hrvoje Kraljević, dopredsjednica Jadranka Čoklica, predsjednik Izvršnog odbora Vladimir Novak, glavni tajnik Alan Čaplar te Darko Berljak.

Slika.Predsjednik PZS-a Jože Rovan uvodno je pozdravio predstavnike HPS-a, istaknuvši zadovoljstvo vrlo uspješnom kontinuiranom suradnjom između dvaju saveza. Prošle se godine navršila 25. obljetnica sklapanja sporazuma o reciprocitetu u cijeni noćenja u planinarskim objektima HPS-a i PZS-a, koji je jedan od čvrstih temelja izvrsne suradnje na korist članstva obaju saveza. Glavni tajnik PZS-a Matej Planko ukratko je iznio glavna postignuća u razdoblju od susreta koji je održan u travnju 2018. u Krasnu pod Velebitom. Suradnja se posebno kvalitetno ostvarivala međusobnim sudjelovanjem u tečajima, seminarima i drugim programima za mlade, vodiče, markaciste i alpiniste. Postoji vrlo primjerena suradnja između uredništva Planinskog vestnika i Hrvatskog planinara, koja se ostvaruje zajedničkim sastancima, razmjenom članaka i uredničkih iskustava Suradnja dviju Komisija za planinarske putove ogleda se u unaprjeđenju obuke markacista i primjenjom iskustava - pogotovo o načinima uređivanja tehnički zahtjevnih dionica planinarskih putova. HPS i PZS su kao partneri surađivali na nekoliko međunarodnih natječaja, a suradnja među savezima uključenima u projekt „Penjanje za sve“ iz programa Erasmus+ osnažila je i tradicionalno dobre veze između hrvatskih i slovenskih penjača i alpinista. Postignute veze između penjača i alpinista produbljuju se zajedničkim kampovima, turama i ekspedicijama. Savezi također usklađeno zastupaju svoja stajališta na sastancima i tijelima UIAA-a, EUMA-e, BMU-a i IFSC-a. Kvalitetan odnos na svim ovim poljima nikad nije došao u pitanje.

Slika.Osim o uobičajenim temama osvrta na protekle aktivnosti i iduće aktivnosti u oba saveza, na sastanku se razgovaralo o načinu obrade podataka o članstvu i informatičkoj potpori, o prelasku državne granice u planinskim područjima o aktualnim poteškoćama s provalama u planinarske objekte na području Gorskog kotara, o zaštićenim životinjskim vrstama u planinskim područjima i drugim temama od zajedničkog interesa.

Slika.U završnom dijelu sastanka temeljem odluke PZS-a predsjednik PZS-a Jože Rovan uručio je članovima HPS-a priznanja PZS-a. Prof. dr. Hrvoje Kraljeviće primio je zlatni znak PZS-a, a Jadranka Čoklica, Vladimir Novak, Ivan Hapač, Darko Berljak i Alan Čaplar srebrni znak PZS-a. Predstavnici obaju saveza izrazili su osobnu zahvalnost na uspješnoj suradnji i izrazli zadovoljstvo što su mogli neposredno sudjelovati u učvršćivanju prijateljskih veza između hrvatskih i slovenskih planinara. Svi sudionici sastanka razmijenili su prigodne darove te se pod vodstvom domaćina iz PD-a Krka, Novo mesto uputili na vrh Svete Gere / Trdinov vrh (1187 m), najviši vrh Žumberka.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.
Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu

Nova otkrića u jami Nedam na Sjevernom Velebitu (01.07.2020.)

Komisija za speleologiju HPS-a i PDS Velebit iz Zagreba objavili su prve rezultate novih speleoloških istraživanja u jami Nedam na Sjevernom Velebitu, provedenih u razdoblju od 21. do 28. lipnja 2020. Tim istraživanjem jama Nedam je s dubinom od 1143 m postala treća jama po dubini u RH i ujedno 70. u svijetu. Jama je produbljena za 122 m dok je istraženo novih 321 m te duljina jame sada iznosi 2310 m...

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima

Preporuke za zaštitu zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima (28.06.2020.)

Podsjećamo sve članove na važnost odgovorne zaštite zdravlja pri bavljenju planinarskim i penjačkim aktivnostima u uvjetima epidemije koronavirusa. Tijekom dosadašnjeg trajanja epidemije većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, uputa i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala. Građani trebaju imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da se svi trebaju i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića

U Svetvinčentu predstavljena knjiga Planinarenje na slijepo Feruča Lazarića (15.06.2020.)

U Svetvinčentu u Istri u subotu 13. lipnja predstavljena je knjiga "Planinarenje na slijepo" poznatog istarskog planinara Feruča Lazarića. Na predstavljanju se okupio velik broj planinara, mještana Svetvinčenta, osoba s invaliditetom i drugih autorovih prijatelja...

Google Search


hps.hr web


Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.