Moderna planinarska skloništa

subota, 29.06.2019.

Slika.U proteklim godinama dobili smo nekoliko planinarskih objekata koji svojim dizajnom donose u planine dah novog vremena. Sada već daleke 2012. moderniziran je tada vrlo zapušteni interijer Rossijeve kolibe. Na potezu između Baških Oštarija i Šugarske dulibe izgrađeno je 2015. sklonište Ždrilo, a 2017. izvršena je potpuna preobrazba skloništa u Šugarskoj Dulibi. Arhitektonsko rješenje zadnje dva skloništa potpisuje arhitekt Ivan Juretić. Ove godine dovršena je izgradnja novoga skloništeaVlaški grad, koje također ima modernističkih obilježja.

Slika.

Slika.Dok mi polako pratimo svjetske arhitektonske trendove, vrijedi pogledati da su se i susjednim zemljama pojavila zanimljiva skloništa moderne arhitekture, pa i s nešto odvažnijim kreacijama. Na primjer, u Sloveniji, istočno od vršne stijene Grintovca (2558 m) izgrađen je 2009. bivak Pavla Kemperlea. Ovu neobičnu troetažnu građevinu potpisuje tvrtka Modular arhitekti.

Slika.
Ista ekipa potpisuje dizajn Bivka pod balvanom, na Kotovom sedlu, iznad doline Tamar, koji je izgrađen 2005. Kod naših susjeda ovakvih primjera ima više no svakako pobjednike u ovom malom pregledu modernih planinarskih objekata treba tražiti između dvije kreacije tvrtke OFIS arhitekti. To su bivak pod Skutom podignut 2015. i futuristički bivak na Kaninu izgrađen 2016. godine.

Slika.Treba primijetiti da su arhitekti kod većine ovih objekata statičkim rješenjima otvoreno se suprotstavili, da ne kažemo narugali, planini. Vrijeme će pokazati hoće li planina prihvatiti ovu igru.

O ukusima se ne raspravlja no sigurno je da moderna arhitektura planinarskih objekata svakako predstavlja jedan od izazova u razvoju suvremenog planinarstva.

Slika.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez