Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia   |   e-mail: hps@hps.hr   |   tel: 01/4823-624, tel/fax: 01/4824-142

Moderna planinarska skloništa

subota, 29.06.2019.

Slika.U proteklim godinama dobili smo nekoliko planinarskih objekata koji svojim dizajnom donose u planine dah novog vremena. Sada već daleke 2012. moderniziran je tada vrlo zapušteni interijer Rossijeve kolibe. Na potezu između Baških Oštarija i Šugarske dulibe izgrađeno je 2015. sklonište Ždrilo, a 2017. izvršena je potpuna preobrazba skloništa u Šugarskoj Dulibi. Arhitektonsko rješenje zadnje dva skloništa potpisuje arhitekt Ivan Juretić. Ove godine dovršena je izgradnja novoga skloništeaVlaški grad, koje također ima modernističkih obilježja.

Slika.

Slika.Dok mi polako pratimo svjetske arhitektonske trendove, vrijedi pogledati da su se i susjednim zemljama pojavila zanimljiva skloništa moderne arhitekture, pa i s nešto odvažnijim kreacijama. Na primjer, u Sloveniji, istočno od vršne stijene Grintovca (2558 m) izgrađen je 2009. bivak Pavla Kemperlea. Ovu neobičnu troetažnu građevinu potpisuje tvrtka Modular arhitekti.

Slika.Ista ekipa potpisuje dizajn Bivka pod balvanom, na Kotovom sedlu, iznad doline Tamar, koji je izgrađen 2005. Kod naših susjeda ovakvih primjera ima više no svakako pobjednike u ovom malom pregledu modernih planinarskih objekata treba tražiti između dvije kreacije tvrtke OFIS arhitekti. To su bivak pod Skutom podignut 2015. i futuristički bivak na Kaninu izgrađen 2016. godine.

Slika.Treba primijetiti da su arhitekti kod većine ovih objekata statičkim rješenjima otvoreno se suprotstavili, da ne kažemo narugali, planini. Vrijeme će pokazati hoće li planina prihvatiti ovu igru.

O ukusima se ne raspravlja no sigurno je da moderna arhitektura planinarskih objekata svakako predstavlja jedan od izazova u razvoju suvremenog planinarstva.

Slika.

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu

Dužnosnici HPS-a u posjetu speleološkim logorima na Velebitu (01.08.2020.)

Dana 30. i 31. srpnja predsjednik Izvršnog odbora HPS-a prof. dr. sc. Darko Grundler, član Izvršnog odbora HPS-a Vladimir Novak i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar posjetili su speleološke logore na Velebitu te izrazili potporu speleolozima u istraživanjima koja provode u okviru Komisije za speleologiju HPS-a. Najveća istraživanja ove godine odvijaju se na Hajdučkim kukovima i na Crnopcu. Istraživanja se provode u sklopu projekta Istraživanje hrvatskog krša Komisije za speleologiju HPS-a.

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone

Nove planinarske aplikacije za mobilne telefone (14.07.2020.)

Hrvatski planinarski savez pripremio je i pustio u rad dvije praktične planinarske aplikacije za mobilne telefone. Aplikacija eHPS omogućuje jednostavno pretraživanje i pregledavanje podataka o svim hrvatskim planinarskim kućama, svim kontrolnim točkama HPO-a i o svim dosad otvorenim planinarskim obilaznicama u Hrvatskoj. Druga aplikacija, nazvana infoHPS, omogućuje pretraživanje aktualnih podataka o svim udrugama članicama HPS-a.

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja

Obavijesti iz Komisije za vodiče HPS-a - aktivnosti, licenciranje, zaštita zdravlja (02.07.2020.)

Izvršni odbor Komisije za vodiče HPS-a održao je 25. lipnja 2020. sjednicu na kojoj se raspravljalo o provedenim i budućim aktivnostima u okolnostima epidemije bolesti COVID-19, te o drugim temama od interesa za vodiče HPS-a.

Google Search


hps.hr web

Mobilne aplikacije:Web kamere:
Zavižan |Dinara |Platak
Copyright 2020 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.