Moderna planinarska skloništa

subota, 29.06.2019.

Slika.U proteklim godinama dobili smo nekoliko planinarskih objekata koji svojim dizajnom donose u planine dah novog vremena. Sada već daleke 2012. moderniziran je tada vrlo zapušteni interijer Rossijeve kolibe. Na potezu između Baških Oštarija i Šugarske dulibe izgrađeno je 2015. sklonište Ždrilo, a 2017. izvršena je potpuna preobrazba skloništa u Šugarskoj Dulibi. Arhitektonsko rješenje zadnje dva skloništa potpisuje arhitekt Ivan Juretić. Ove godine dovršena je izgradnja novoga skloništeaVlaški grad, koje također ima modernističkih obilježja.

Slika.

Slika.Dok mi polako pratimo svjetske arhitektonske trendove, vrijedi pogledati da su se i susjednim zemljama pojavila zanimljiva skloništa moderne arhitekture, pa i s nešto odvažnijim kreacijama. Na primjer, u Sloveniji, istočno od vršne stijene Grintovca (2558 m) izgrađen je 2009. bivak Pavla Kemperlea. Ovu neobičnu troetažnu građevinu potpisuje tvrtka Modular arhitekti.

Slika.
Ista ekipa potpisuje dizajn Bivka pod balvanom, na Kotovom sedlu, iznad doline Tamar, koji je izgrađen 2005. Kod naših susjeda ovakvih primjera ima više no svakako pobjednike u ovom malom pregledu modernih planinarskih objekata treba tražiti između dvije kreacije tvrtke OFIS arhitekti. To su bivak pod Skutom podignut 2015. i futuristički bivak na Kaninu izgrađen 2016. godine.

Slika.Treba primijetiti da su arhitekti kod većine ovih objekata statičkim rješenjima otvoreno se suprotstavili, da ne kažemo narugali, planini. Vrijeme će pokazati hoće li planina prihvatiti ovu igru.

O ukusima se ne raspravlja no sigurno je da moderna arhitektura planinarskih objekata svakako predstavlja jedan od izazova u razvoju suvremenog planinarstva.

Slika.

Najnovije vijesti

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

Svibanjski broj Hrvatskog planinara

12.05.2021.

U svibanjskom broju Hrvatskog planinara prisjećamo se prvog uspona na Mount Everest, predstavljamo mladu kosovsku planinarku Mriku Nikqi, planinarimo po Hrastovičkoj gori, Bilogori, Kleku, Pagu ...

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

Na 10. D-festu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavljena digitalizacija Hrvatskog planinara

06.05.2021.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizator je Desetog festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata 6. i 7. svibnja. Na Festivalu pozvana izlaganja održavaju stručnjaci za pojedine teme, a u okviru prezentacija uspješno izvedenih projekata i iskustava digitalizacije predstavljena je digitalizacija časopisa Hrvatski planinar.

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

Otvorenje Baranjske planinarske obilaznice

29.04.2021.

Protekla i ova godina posebno su značajne za PD Zanatlija iz Osijeka koje obilježava pedesetu obljetnicu rada. U nepunih osam mjeseci osiječki planinari otvorili su tri nove obilaznice koje su privukle mnoge planinare transverzalce, ali i brojne zaljubljenike u Slavoniju i Baranju.

footer
Copyright 2021 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.