Komisija za planinarsko skijanje

Planinarsko skijanje - usponKomisija za planinarsko skijanje u suradnji s udrugama članicama HPS-a stvara uvjete za razvoj planinarskog skijanja u Hrvatskoj te za zainteresirano članstvo provodi škole planinarskog skijanja. Organizirana djelatnost planinarskog skijanja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. S vremenom se pod imenom planinarsko/planinsko skijanje razvio i atraktivan natjecateljski sport s više disciplina, organiziran po pravilima Međunarodne federacije za planinarsko skijanje (ISMF).E-mailskijanje@hps.hr
PročelnikTomislav Galić, tel. 098/98-29-200
Zamjenica pročelnikaTihana Ratkajec

DOKUMENTI

 • Pravilnik Komisije za planinarsko skijanje HPS-a
 • Program škole planinarskog skijanja u HPS-u

  • POPISI


   O PLANINARSKOM SKIJANJU

   Planinarsko skijanje je vještina kretanja pomoću odgovarajuće skijaške opreme po planinskim terenima u zimskim uvjetima. Po svojim obilježjima bitno se razlikuje od zimskog planinarenja, a također i od alpskog i nordijskog skijanja - skijanja po uređenim terenima sa strmim padinama ili uređenim stazama za skijaško trčanje. Izvorni engleski naziv ski mountaineering često se, sukladno Nomenklaturi sportova i sportskih grana Hrvatskog olimpijskog odbora, prevodi i kao planinsko skijanje, a mogao bi se također prevesti i kao ski planinarenje ili skijaško planinarenje. Najpopularnija vrsta i tehnika planinarskog skijanja poznata je pod imenom turno skijanje.

   Planinarsko skijanje također se može definirati i kao organizirana djelatnost ljudi zainteresiranih za kretanje na skijama po neuređenim zasnježenim planinskim terenima. Ta djelatnost organizirana je u Komisiji za planinarsko skijanje HPS-a i odsjecima planinarskog skijanja u udrugama članicama HPS-a.

   RAZVOJ PLANINARSKOG SKIJANJA

   Skijanje u planinama započelo se razvijati početkom 20. stoljeća u okvirima planinarske udruge te je ona odigrala pionirsku ulogu u razvitku i omasovljenju skijaškog sporta u Hrvatskoj. Već je 1929. Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) imalo Skijašku sekciju, 1963. u Planinarskom savezu Hrvatske uspostavljena je komisija za vodiče, putove i skijanje. Izgradnjom skijaške infrastrukture i natjecateljskih disciplina alpsko skijanje se s vremenom se razvilo kao samostalan sport, a pod nazivom planinarsko skijanje postupno se razvio i sport s više natjecateljskih disciplina. Članovi HPS-a sudjelovali su na međunarodnim natjecanjima u planinarskom skijanju. O razvoju sportskog - natjecateljskog planinarskog skijanja skrbi se Međunarodna federacija za planinarsko skijanje (ISMF).

   Planinarsko skijanje - spust

   Poveznice
   Vrh ove stranice | Kazalo weba | Naslovnica
   Novosti o planinarskom skijanjuŠkola planinarskog skijanja Sadnighaus, 31. 01. do 4. 02. 2024.

Škola planinarskog skijanja Sadnighaus, 31. 01. do 4. 02. 2024.

14.02.2024.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a je od 31. siječnja do 4. veljače 2024. održala Školu planinarskog skijanja prema programu škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza, na lokacijama Astentala.

Prijave za školu planinarskog skijanja

Prijave za školu planinarskog skijanja

30.11.2023.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 31. siječnja do 4. veljače 2024. organizira školu planinarskog skijanja.

Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

Škola planinarskog skijanja HPD Pazinka

07.05.2023.

U organizaciji Planinarskog društva Pazinka Pazin, održana je Škola planinarskog skijanja po Programu Hrvatskog planinarskog saveza namijenjena za zainteresirane članove s ambicijama skijaškog planinarenja.

Poziv na planinarsko-skijašku radionicu u Alpama

Poziv na planinarsko-skijašku radionicu u Alpama

31.03.2023.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 10. svibnja 2023. organizira planinarsko-skijašku radionicu na kojoj će se u alpskom okruženju usklađivati i unaprjeđivati tehnike planinarskog skijanja i zaštite od opasnosti od lavina. Akcija će se održati na području Savojskih Alpa

Škola planinarskog skijanja, Sadnighaus 2023.

Škola planinarskog skijanja, Sadnighaus 2023.

10.02.2023.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a je od 1. do 5. veljače održala Školu planinarskog skijanja prema programu škole planinarskog skijanja Hrvatskog planinarskog saveza, na lokacijama Astentala.

Prijave za školu planinarskog skijanja

Prijave za školu planinarskog skijanja

21.11.2022.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 1. do 5. veljače 2023. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati na planinskim terenima u Austriji.

Održana škola planinarskog skijanja 2022.

Održana škola planinarskog skijanja 2022.

05.02.2022.

Od 26. do 30. siječnja održana je Škola planinarskog skijanja po programu HPS-a. Uslijed nepovoljnih snježnih uvjeta na području planirane lokacije (Zederhaus, Austrija) škola je izvedena na širem području Nacionalnog parka Gesause, s bazom u mjestu Admont (Štajerska). Školu je organizirala Komisija za planinarsko skijanje HPS-a

Otvorene prijave za školu planinarskog skijanja 2022.

Otvorene prijave za školu planinarskog skijanja 2022.

17.11.2021.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a od 26. do 30. siječnja 2022. organizira školu planinarskog skijanja. Škola će se održati u Austriji, u području Zederhausa.

Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

Nova iskustva s usavršavanja na području Gran Paradisa i Mont Blanca

04.07.2021.

Komisija za planinarsko skijanje organizirala je i provela na planinskom prostoru ledenjaka Gran Paradisa (4061 m) i Mont Blanca (4810 m) planinarsko skijašku radionicu za instruktore i pripravnike za instruktore planinarskog skijanja.

Prijave za planinarsko-skijašku radionicu u Savojskim Alpama

Prijave za planinarsko-skijašku radionicu u Savojskim Alpama

08.06.2021.

Komisija za planinarsko skijanje HPS-a tijekom ljeta 2021. organizira planinarskoskijašku turu - radionicu na kojoj će se u alpskom okruženju usklađivati i unaprjeđivati tehnike planinarskog skijanja. Akcija će se održati na području Savojskih Alpa s usponom na jedan od četiritisućnjaka.

1 2 3...5   

footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez